24 Декември, 2017 12:05 8 054 5

Еленчето Рудолф всъщност е момиче

  • елени-
  • рудолф-
  • додо коледа-
  • рога-
  • женски елени-
  • карибу-
  • северни елени

Има цял куб доказателства за това, но най-очевидното от тях са рогата

Еленчето Рудолф всъщност е момиче - 1
Снимки: shutterstock

Невъзможно е елените на Дядо Коледа да са мъжки, твърдят учени. Защо? Ами много просто — мъжките елени се освобождават от рогата си в края на сезона за чифтосване, който започва в началото на декември. Женските елени обаче, остават с тънките си рогца през цялата зима.

Както знаем, 9-те елена, които дърпат шейната на Дядо Коледа, до един имат рога, което означава, че въпреки мъжките си имена (Дашър (от англ. Изумителен), Дансър (от англ. Танцьор), Пренсър (от англ. Луда глава), Виксън (от англ. Кавгаджия), Комета, Купидон, Донър (от немски Гръм) и Блитцен (от немски Светкавица)... и разбира се най-известния от всички — Рудолф с червения нос), те със сигурност до един са все момичета, пише сайтът Live Science.

Еленчето Рудолф всъщност е момиче
Снимки: shutterstock

"Оказва се, че е така", коментира Пери Барбоза, физиолог в Института по арктическа биология към Университета на Аляска във Феърбанкс, който изучава северните елени и най-близките им братовчеди — елените карибу. Учените смятат, че тези елени са от един и същ вид.

Еленчето Рудолф всъщност е момиче

Дядо Коледа е направил добър избор за своя впряг. Тези елени (Rangifer tarandus) понасят добре студа. Те живеят в Аляска, Канада, Скандинавия и Русия, където препускат целогодишно през тундрата. И ако на Дядо Коледа му трябва пухкав червен кожух, за да не замръзне, неговите елени, които дърпат шейната, имат естествен топличък кожух. Телата на северните елени са покрити с кухи косми, който са чудесен изолатор и предпазват от студа. Освен това кръвоносната система на северните елени поддържа по-студена кръв в крайниците и пази топлината за останалата част от тялото.

Въпреки че всички елени са добре оборудвани за живот в Арктика, женските имат предимство пред мъжките.Еленчето Рудолф всъщност е момиче
Снимки: shutterstock

По време на Коледното пътешествие около Земята, мъжките елени не биха били от голяма полза за добрия старец, тъй като точно по това време на годината те са слаби и изтощени. По време на размножителния сезон (който съвпада с коледните празници) мъжките елени са загубили по-голямата част от мастните си запаси, осигуряващи им енергия и нивото на мазнини в телата им е едва около 5%.

За сметка на това, женските елени трупат мазнини по същото време и в началото на зимата те имат около 50% телесни мазнини, което ги прави един вид "тюлени с копита", обяснява Барбоза. Мазнината, която може да бъде с близо 10 см дебелина, запазва топлината в елените при мразовити температури до минус 43 градуса по Целзий.

Еленчето Рудолф всъщност е момиче
Снимки: shutterstock

И макар да изяснихме въпроса с издръжливостта на тези животни, остават още доста неизвестни, едно от които е: как елените виждат в тъмното и са "по-бързи от орли", както гласи легендата.

Всъщност елените на Дядо Коледа имат още много силни страни и предимства пред другите впрегатни животни: Те могат да виждат в ултравиолетовия диапазон на електромагнитния спектър — нещо, което хората (и Дядо Коледа) не могат. Тази способност е най-удобна през зимата, твърдят учени, които през 2015 г. са публикували проучване за северните елени в списание Frontiers for Young Minds.

По време на коледните празници, когато слънцето е ниско на хоризонта, светлината в атмосферата се разсейва по особен начин и ние я виждаме синкава и ултравиолетова, отбелязват изследователите.

Еленчето Рудолф всъщност е момиче

Освен това очите на елените са оборудвани с отразяваща тъкан, намираща се зад ретината, която отразява светлината обратно, повишавайки способността им да виждат добре в тъмното, се казва в едно изследване, публикувано през 2013 г.. Именно тогава учените откриват още една удивителна способност на тази специфична за елените тъкан — тя променя цвета си през различните сезони.

По време на арктическото лято, когато има постоянна дневна светлина, тъканта е жълта и така отразява повечето светлина. През зимата, когато властва тъмнината, тъканта се променя и става тъмносиня — цвят, който отразява по-малко от попадащата в окото светлина, съобщават учени от Университетския колеж в Лондон.

Изследователите са публикували своите констатации в списание Proceedings of the Royal Society B.

Еленчето Рудолф всъщност е момиче
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    Какъв е извода. Всичко е лъжа пригодена за деца до 5-6 години ! В миналото и малко по големи.

    Коментиран от #4

  • 2 кучето шаро

    3 0 Отговор
    Ако учени се занимават с такива глупости, жална ни майка .
  • 3 The TRAPPER

    0 0 Отговор
    Естественно че най-важни са рогата !!!!!!!!!!
  • 4 ДДД

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    е ти отначало ли искаш да ти разбият мечтите?
    или да си щастлив поне до 5 годишен?
  • 5 Кака Гинка

    2 0 Отговор
    Елените на Дядо Коледа са вълшебни и не подлежат на класифициране! :))