Last news in Fakti

31 Декември, 2017 16:21 9 365 1

Откриха нов вид гигантски октопод (ВИДЕО)

  • откритие-
  • учени-
  • нов вид-
  • гигантски октопод-
  • октопод-
  • тихи океан-
  • студени води-
  • дълбочина-
  • аляска

Учените отдавна подозирали за съществуването му, но до сега нямали доказателства

Откриха нов вид гигантски октопод (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Всяка година учените откриват нови животински и растителни видове по цял свят. Повечето от тях са дребни и незабележими или обитават неизследвани до сега места, където човешки крак не е стъпвал. Оказа се обаче, че точно под носа ни, в продължение на десетилетия, се е укривало гигантско създание, за чието съществуване учените не са подозирали.

Оказа се, че гигантските октоподи, за които се смяташе, че представляват един-единствен вид мекотели, всъщност се делят на два отделни вида.

Това откритие са направили учени от Тихоокеанския университет в Аляска и Американското геологическо изследователско общество, които публикуваха констатациите си в списание American Malacological Bulletin тази година.

Най-големият известен октопод на Земята — гигантският тихоокеански октопод (Enteroctopus dofleini), чиито представители могат да се срещнат от Калифорния до Аляска и в Япония — всъщност се разделя на два отделни вида. Тези огромни създания могат да достигнат до няколко метра дължина и тегло до 50 кг.

Откриха нов вид гигантски октопод (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

Въпреки че хората от векове ловят гигантски октоподи, никой до сега не бил забелязал, че има разлики.

Новият вид се отличава както морфологично, така и генетично от добре познатия гигантски тихоокеански октопод.

Генетичният анализ, който Дейвид Счил и Натан Холенберг са направили, потвърждава, че в Северен Тихи океан, в района на Аляска и Берингово море живее отделен вид октопод. Той предпочита не само студени, но също така и по-дълбоки води, затова се среща по-рядко.

Откриха нов вид гигантски октопод (ВИДЕО)
Представител на новооткрития вид Снимка: D. Scheel

Учените посочват и други разлики във външния вид, анатомията и пигментацията на мекотелите.

От 21 екземпляра, уловени от рибари в Аляска и попаднали в ръцете на учените, около една трета са били представители на новооткрития вид. Най-големият от тях бил женски с тегло от 2,15 кг.

Откриха нов вид гигантски октопод (ВИДЕО)
Обикновен гигантски тихоокеански октопод Снимка: D. Scheel

Засега учените не могат да направят оценка за приблизителния брой на октоподите. Видът още не е получил и свое собствено наименование, макар че родовото му име най-вероятно ще бъде същото — Enteroctopus.

Новият вид се отличава и с три малки пипала под очите (като мигли) и разклонени големи пипала над окото. Обикновеният гигантски октопод не разполага с тези т.нар. "мигли".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 onq s konq

    10 0 Отговор
    На фтората снимка поразително прилича на тъщата !