Last news in Fakti

31 Декември, 2017 22:28 3 356 8

Какво да пием, за да не сме махмурлии в първия ден на 2018 г.?

  • махмурлук-
  • пием-
  • избегнем-
  • свежи-
  • пиянството-
  • алкохол

Обезводняването е една от най-честите причини, която кара хората да се чувстват зле след пиянството

Какво да пием, за да не сме махмурлии в първия ден на 2018 г.? - 1
Снимка: shutterstock

Науката знае изненадващо малко за това какъв е механизмът на махмурлука или как можем да се справим с него. Въпреки че има хиляди изследвания, занимаващи се с алкохола по един или друг начин, има едва няколко публикувани научни статии, които изследват какво причинява махмурлука и дали има или няма лек. Това е доста жалко, предвид предстоящите поводи да ни сполети.

Какви физиологични промени или биологични взаимодействия с алкохола могат да са причина за дяволската смес от главоболие, гадене, липса на апетит или диария, ако назовем само няколко?

Според Alcohol Hangover Research Group (AHRG), "международна експертна група", която има за цел да "изясни патологията, лечението и профилактиката на алкохолния махмурлук", повечето от това, което знаем за сутрешните последствия от тежкото пиене, е погрешно.

Какво причинява махмурлука?

Според AHRG "алкохолният махмурлук се развива, когато концентрацията на алкохол в кръвта (blood alcohol concentration — BAC) се връща до нула и се характеризира с чувство на общо неразположение, която може да продължи повече от 24 часа".

В статия от 2008 г., публикувана в списание Alcohol & Alcoholism, холандският изследовател Йорис Вестер разсейва редица популярни вярвания за това, какво задейства симптомите на алкохолния махмурлук.

Обезводняването е една от най-често цитираната причина, заради която хората се чувстват зле след пиянството. За алкохола се знае, че потиска хормона вазопресин, който обикновено ни предпазва от чувството, че трябва да уринираме. Защото уринираме по-често, организмът губи повече вода. Нещо повече, ако пием уиски или други алкохолни напитки, рядко се пие и вода, което влошава дехидратацията.

Но защо тогава, че дори да се налеете обилно с вода, преди да си легнете или докато пиете алкохол, все пак ще ви сполети страшен махмурлук на следващата сутрин? Така е, защото дехидратацията няма много общо с това, казва Вестер.

Изследванията показват, че нивата на електролити — естествено срещащи се елементи и съединения в организма, които могат да провеждат електричество при разтваряне във вода — са повече или по-малко едни и същи и при хората с махмурлук, и при контролните групи. Дори в случаите, когато има някакви разлики в нивата на електролитите, те нямат връзка с тежестта на симптомите на махмурлук. Нещо повече, изследванията не са успели да намерят корелация между хормоните, свързани с дехидратацията и тежестта на махмурлука.

Според Вестер "алкохолният махмурлук и дехидратацията са два независими, но едновременно настъпващи процеса, които имат различни механизми за основа". С други думи, пиенето на алкохол ще ви обезводни, причинявайки симптоми като сухота в устата и жажда. Употребата на алкохол води до махмурлук, а не защото сте дехидратирани.

За да бъдем честни, има един основен симптом на махмурлука, който може да се дължи или поне до известна степен, на дехидратацията — досадното чудовищно главоболие. Кръвоносните съдове се стесняват, поради дехидратацията, ограничавайки притока на кръв и кислород към мозъка. В опит да се възстанови нивото на течностите, кръвоносни съдове започват да се разширяват и подуват около мозъка.

Гаденето, което чувстваме сутринта, може да се обясни с ефектите на алкохола върху стомаха и червата, които са раздразнени, което води до възпаление. Алкохолът води също до отделянето на допълнително стомашна киселина, заедно със секреция от панкреаса и червата.

Ацеталдехидът, страничен продукт, който се натрупва в отговор на обработката на алкохола в организма, се смята, че е 30 пъти по-токсичен от самия алкохол. Проучванията показват, че той произвежда симптомите на махмурлука. Веществото може отчасти да обясни произхода на махмурлука.Друга интересна хипотеза, която може да обясни произхода на махмурлука предполага, че алкохолът влияе на имунната система. Изследователи откриха силна корелация между високите нива на цитокини, които са сигнални молекули на имунната система и симптомите на махмурлука. Когато тялото е заразено, цитокините предизвикват повишена температура или възпаление, но изглежда, че и прекомерното пиене на алкохол може да предизвика подобна реакция, което води до симптоми като мускулни болки и главоболие, но също така и когнитивни ефекти, като загуба на памет и раздразнителност.

И така, какво може да направите, за да се избавите от махмурлук?

Има няколко неща, които може да направите, за да ви е по-леко на следващата сутрин.

- На първо място — да не пиете твърде много алкохол ... но ако това не е опция,
- Поне не пийте бързо или на празен стомах.
- Храната не абсорбира алкохола, но пълният храносмилателен тракт ще забави усвояването на алкохола в кръвта. Важно е да се храним и да попълваме запасите си от електролити.
- Както научихме, дехидратация всъщност не причиняват махмурлук, но отчасти е отговорна за някои от симптомите. Пиенето на чаша вода на всяка алкохолна напитка може да предотврати много сериозно главоболие.

Може в Google да намерите много градски легенди и анекдотични лекове за махмурлук — кафе, яйца, шкембе чорба — но няма проучване, което да доказва ефективността им. Това, което може да направите обаче, е да атакувате някои от симптомите. Аспирин или ибупрофен може да лекува главоболието и болките в мускулите, докато препарати като антиацид (сода) или пепто-бисмол могат да намалят гаденето. Още няколко бързи съвета за потушаване на симптомите:

- Поспете
- Пийте вода или сок
- Избягвайте кофеина
- Малко витамини
- Изяжте нещо
- Малко физически упражнения
- Избягвайте болкоуспокояващи, ако е възможно
- Вземете душ.

До научно обоснован лек срещу махмурлук обаче ще трябва да почакаме.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 народен пиеница

    6 1 Отговор
    На мене Д-р Радева ми е забранилааа да пия вода !

    Коментиран от #2

  • 2 vladimir1974

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "народен пиеница":

    Само чорбица с люти чушки ще Ви оправи....питайте патило,а не журналя
  • 3 Истината

    3 0 Отговор
    Две ср....ета и две спанета. Това е рецептата да изкараш токсините и да се наспиш
  • 4 Диди

    2 0 Отговор
    Всеки трябва да си знае границата за почерпките. Нищо друго няма да помогне за да се чувствате добре на другият ден.

    Коментиран от #5

  • 5 OMG WTF

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Диди":

    + вода :)
  • 6 Стефан

    1 1 Отговор
    Не какво ,а колко .
  • 7 гощо

    2 0 Отговор
    Супичка и биричка и нещата се тушират!
  • 8 Г.З

    0 2 Отговор
    Какво да пием, за да не сме махмурлии в първия ден на 2018 г.?Само чиста вода и здрав сън всичко друго е зелева чорба.