Last news in Fakti

14 Януари, 2018 17:09 5 343 2

Нужна е само една цигара, за да станете редовен пушач

  • цигара-
  • редовни пушачи-
  • пушачи-
  • тютюнопушене-
  • никотин-
  • пристрастяване-
  • навик-
  • изследване

След първата цигара две трети от хората придобиват вредния навик

Нужна е само една цигара, за да станете редовен пушач - 1
Снимка: shutterstock

Дори изпушването на една-единствена цигара може да превърне непушача в пушач. Това твърдят група британски учени в ново проучване, според което само толкова е нужно на повечето хора, за да се пристрастят към никотина.

Изследователи от Университета Куин Мери в Лондон събрали и анализирали 8 проучвания, които разглеждат и описват навиците на пушачи в англоговорящите страни. Така установили, че при 69% от хората, които са започнали да пушат редовно, е била достатъчна само една цигара.

Констатациите на британските учени, основаващи се на комбинираните проучвания (три от САЩ, три от Великобритания, едно от Австралия и едно от Нова Зеландия) са публикувани в списание Nicotine and Research в края на миналата година.

В 8-те независими изследвания, участвали повече от 216 000 души, избрани на случаен принцип от представителна извадка от цялото пълнолетно население от участващите страни.

Средно 60% от анкетираните признават, че са опитали да пушат цигари.

Коефициентите на конверсия (от една цигара до редовно пушене) варират значително в зависимост от проучването, като най-ниската е 50% (изследване в САЩ), а най-високата — 82% (изследване във Великобритания). Средната стойност е 69%.

Разбираемо и напълно нормално е да се проявят разлики в данните на различните проучванията, но интересното тук е, че жителите на Великобритания показват много по-голяма склонност към придобиване на вредния навик, в сравнение с жителите на другите три страни.

Както изтъкват изследователите, един от големите проблеми с този вид проучвания е известната степен на ненадеждност на самооценката.

"Възможно е някой, който е непушач цял живот, да е опитал цигара, когато е бил дете, но да е забравил или да е сметнал, че не е достатъчно важно, за да го съобщи", заяви за Guardian Питър Хайек, професор по психология и директор на звеното за изследване на зависимостта от тютюна в Куин Мери.

"Смятам обаче, че дори да предположим, че има проблем с припомнянето и други неща, все пак говорим за повече от 50% [конверсия]".

Тази цифра може да изглежда висока, но световните нива на тютюнопушене спадат, особено сред младите, които сега са по-склонни да вземат електронна цигара вместо традиционната цигара.

Със своите 40% Индонезия има най-висок процент пушачи в света.

България е на първо място по пушачи в ЕС, изпреварвайки доскорошния лидер Гърция, обявиха експерти през май миналата година. Публикуваните от европейската статистическа служба данни за 2014 г. показват, че редовните пушачи у нас са 28.2%. За сравнение, пушачите съставляват 11,4% от населението на САЩ и 16,1% от британското население.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Волен Мекия

    7 2 Отговор
    А от трети път транспроститутка ства ли се???