15 Януари, 2018 14:43 13 378 19

Безславна гибел за последната българска подводница „Слава“ (ВИДЕО)

  • слава-
  • подводница-
  • последната подводница-
  • пристанище-
  • варна-
  • скрап-
  • военноморски сили-
  • музей-
  • гние

След четвърт век служба, подводницата завършва славния си път във ВМС, а сега чака да се превърне в музей

Безславна гибел за последната българска подводница „Слава“ (ВИДЕО) - 1

Последната българска подводница "Слава" е заплашена да завърши славното си съществуване по трагичен начин. Ако не се вземат мерки, тя е обречена на гибел.

Вече 8 години откакто е свалена от въоръжение тя гние във Варна, а проектът за превръщането й в музей все още не е осъществен.

Така след четвърт век служба приключи славният път на „Слава" във Военноморските сили на България.

В момента „Слава" е тъжна гледка — закотвена на пристан, потънала в ръжда и изгнила. След "пенсионирането" й подводницата бе прехвърлена на Община Варна, за да стане музей. Идеята обаче не е реализирана.

Безславна гибел за последната българска подводница „Слава“ (ВИДЕО)
"Слава" бе изпратена да ръждясва до гниещата "Надежда"

Едно от последните предложения за спасяването на подводницата идва през 2016 г., когато се обсъжда идеята „Слава” да бъде потопена в бъдещото рибарско пристанище в квартал” Аспарухово” и да стане военноисторическа атракция. Друг вариант, който община Варна разглежда, е за разполагането й е в южната част на канала море-езеро. Преди това е предложено ценния експонат да бъде изложена на кея, в отворената за посетители зона на пристанище Варна. Там обаче нямало необходимата и достатъчна издръжливост. 76-метровата подводница не може да се побере и на мястото край Военноморския музей в града. Съюза на подводничарите в България има и друга идея - единствената ненарязана българска подводница да бъде разположена на Втора буна, от страната на Офицерския плаж. Част от подводната лодка би могла да бъде вкопана в сушата, като с времето, течението ще насипе около нея пясък и тя ще легне на дъното.

Безславна гибел за последната българска подводница „Слава“ (ВИДЕО)

Според първоначалната оценка за изваждане на подводницата са нужни около 300 000 лв. и още минимум 2 млн. лв. за превръщането й в музей.

Ако не се намери спешно решение за запазването и реставрирането на последното оцеляло доказателство за славната ни военноморска история, то по естествен път ще се превърне в скрап.

По света има над 150 подводници, изведени на брега като музеи. На Балканския полуостров са много малко, като последно Черна гора е изложила за туристи двете си пенсионирани подводни лодки.

Безславна гибел за последната българска подводница „Слава“ (ВИДЕО)
Подводница S-56, превърната в музей в град Владивосток

Тази година се навършва един век от началото на подводното плаване в България — добър повод да бъде спасена последната ни подводница.

Произведена е в Съветския съюз по проект „633“ или НАТО — клас „Ромео“ през 1959 г. Носи името „Ленински комсомол“ до 1991 г., когато е преименувана. В българските ВМС влиза на въоръжение през декември 1985 г. Първият ѝ командир под български флаг е капитан-лейтенант Дарин Матеев.

През 1989 г. „Слава“ е обявена за „подводна лодка първенец на ВМС“. През 90-те години на XX век не се използва активно, поради привършване на ресурса на батерията, която бива сменена през 1998 г. След влизането на България в НАТО подводницата участва в множество съвместни учения, като през 2007 г. участва в учение за спасяване на екипаж на аварирала подводница, завършило успешно.

Най-дългогодишният ѝ командир е кап. I ранг Камен Кукуров.

„Слава“ е дълга 76 метра, широка — 7 метра, има дълбочина на газене 6 метра. Максималната дълбочина на потапяне е 300 м. Развива максимална скорост на повърхността 15,3 възела, а под вода — 13,2 възела.

Силовата установка е от 2 дизелови и 2 електродвигателя, които задвижват 2 винта. Подводницата разполага с 6 торпедни апарата на носа и 2 на кърмата.

Общо 54 души екипаж се грижат за управлението, поддържането на системите и въоръжението.

Безславна гибел за последната българска подводница „Слава“ (ВИДЕО)

На официална церемония през ноември 2011 г. подводницата е извадена от състава на Военноморските сили и дарена на община Варна, която обяви планове да я превърната в музей.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Президент Унгого Кобе

    58 3 Отговор
    Като всичко във България.Само тия със замазаните с пачки очи не го виждат.А и дебилите...........
  • 2 Костофф

    25 13 Отговор
    Нещо фейк нюз,нещо Руска пропаганда,нещо комунистите да са виновни???

    Коментиран от #5, #12

  • 3 Бесен Язовец

    56 9 Отговор
    Е сега САЩ да ни подарят подводници както едно време СССР ни подаряваше
  • 4 Пръцко

    50 3 Отговор
    Ха, каква ирония - българската слава и българската надежда умират заедно пред очите ни, убити и захвърлени заедно на бунището, но от КОГО?!?
  • 5 А ти господине, не бе ли ДРУГАР при соца ?

    23 2 Отговор

    До коментар #2 от "Костофф":

    А днес се правиш на, ни лук ял ни мирисали. АПАШИ И ЕНИЧАРИ ВИЛНЕЯТ ДНЕС НАД БАЩИНО НИ ОГНИЩЕ.
  • 6 Иван

    17 19 Отговор
    Поинтересувах се от историята и и какво установих -идеята за построяването на този тип подводници е открадната от германците в края на войната,както много други неща :).При нас идва вече около 25 годишна,още тогава е била морално остаряла.....

    Коментиран от #17

  • 7 Ярослав Станчев

    42 4 Отговор
    Поколения офицери,сержанти и войници отдаваха сили и живот,за да има Български флот и Българска армия,а една шепа продажни боклуци разсипаха държава и армия за има няма 25-26 години.Дано един ден да има пак Народен съд и всичката тази паплач,крадлива и продажна,зовяща се политически елит,да си плати с лихвите за разрухата,която донесе на народа ни.
  • 8 ААА

    29 3 Отговор
    Служил съм във Военно-Морските сили на България ,и и ми е болно от това което виждам.

    Коментиран от #15

  • 9 Реалист

    30 3 Отговор
    То , тя и България след някоя друга година ще се превърне в Музей. Какво остава за една подводница. Армия от педали , полиция от травестити , то не остана нищо свято и родно. Да почива в мир България. Амин.
  • 10 Аспарухово

    13 27 Отговор
    Айде разкарайте това ръждиво желязо за скрап и да се приключва. Сълзите и сополите на няколко пенсионера не ни трябват. Разкарайте си боклуците за претопяване а не да ги слагате по буните. После и общински средства ще поискате за да я поддържате. А ако са и изгнили ребрата кой и как ще и поддържа структурната цялост. А тя цялата е изгнила. И ми обяснете как ще разходите турист в нея, през люковете... То бива тъпотии ама вашите нямат край. Хеле оная глупост с пясъка.
  • 11 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    12 27 Отговор
    На надин да заминава тая гробница тва е неква бездънна каца за пари ние ше плащаме да могат некви да си играт на гмур гмур....тотално остарел ковчег
  • 12 ВМОРО

    12 3 Отговор

    До коментар #2 от "Костофф":

    Естествено, че комунистите са виновни. Както и техните деца и внуци.
  • 13 Грозен

    19 2 Отговор
    Поредната съсипия на (прехода).
  • 14 ДДД

    12 5 Отговор
    до колкото разбах
    на въоръжение е било
    50 годишно оборудване?
    където е пенсиониран малък град хрантутници
    на които и сега плащаме
    защото са яли и пили по 10 г там?
  • 15 ГОСТ

    8 2 Отговор

    До коментар #8 от "ААА":

    какво ти е болно?
    а да от хранилката си:)
    на мен не ми е болно
    сега ако видиш полицията с Москвич 408
    на възраст са като подводницата 50 г
    няма да ти е болно а смешно

    Коментиран от #18

  • 16 Vasik Atanasova

    1 2 Отговор
    колко мъже служиха на тази подводница
    военна служба
    както и на корабите бодри и смели
    и кмета кирил йорданов го виждам тука браво
  • 17 ИВАНЕЕЕЕ КНИЖНА МИШКОООО

    4 1 Отговор

    До коментар #6 от "Иван":

    ДВЕ ДЪСКИ СИГУР НЕ МОЙШ ДА СКОВЕШ НА КРЪСТ ПЪК ИНАЧЕ МНОООГО СА ИНТЕРЕКУВАШ КОЙ ОТ КОГО КРАЛ. АЦЕ СЛИВО НЕПОРЪБЕНА ТО И ДА СА КРАДЕ НЕ Е ЛЕСНА РАБОТА ИСКАТ СА ТОПКИ И ТО ГОЛЕМИ И КЪТ ОТКРАДНЕШ ИДЯТА НАЛИ ТРЯБВА ДА Я МАТЕРИАЛИЗИРАШ КОЕГО Е НАЙ СЛОЖНОТО АМА ТВОЙТА КАПАЧУНА ЯВНО СИ МИСЛИ ЧЕ ЖИВОТА Е ПЕСЕН А ТРУДА ПЕСЕН ПЮУУУУ.....:;,??;:/^^;
  • 18 ААА

    11 1 Отговор

    До коментар #15 от "ГОСТ":

    Това е последната подводница от 4-те . Нещо не се замества с НИЩО. Къде са по-новите Самолети ,Танкове, Ракети , БТР, Подводници , Ракетни фрегати и др. ЗАЩО СЕГА НЯМА ПАРИ ЗА ТЯХ. Защо сме 3 милиона по-малко, вместо да сме с два повече. Защо преди един единствен полицай дори и качен в Москвич , като влезеше пред циганската махала и ромите се насираха .Сега вадят полицаите от новите им коли и ги маризят с колове и др. помощни средства. Защото приятелю новите ни поколения не поддържат военна техника, не знаят какво е всяка седмица да лъскаш до метален блясък , да боядисваш грунд , боя, да поддържаш материалната част , и с нея да се обучаваш. Щото тогава парите по-малко се крадяха , и отиваха където трябва. Във всяка една армия има кораби и самолети от преди 50-100 години които се поддържат и усъвременяват. Държава без армия е или колония , или окупирана територия, а силните я ползват като футболна топка.
  • 19 Поздрави на матряла от 20те %

    0 0 Отговор
    ТИМ са владетелите на (Феодална) Община Варна - ТИМ държат всичко крупно, всеки печеливш холдинг във Варненска област е техен, защо не се ангажираха с този проблем, а се втурнаха да строят Аква Хаус ??? Доган им е първа дружка - да беше се включил в проекта и да беше казал на медиите, че и Хидрострой е взел участие - пак си е реклама! Щяха да глътнат една камара мангизи и да излязат героИ в очите на варнЯнци, дето вече са асимилирани от добруджанските села... Не бе хора - остана ни да се гордеем само с Историята си, с луканката и с Дришо!!