Last news in Fakti

17 Януари, 2018 09:17 2 700 6

Правят ли ни наркотиците по-креативни?

  • наркотици-
  • креативни-
  • въображение-
  • психоактивни вещества-
  • употреба-
  • влияние

Творчеството често се свързва с употребата на някои видове наркотици

Правят ли ни наркотиците по-креативни? - 1
Снимка: shutterstock

Не са малко хората, които са на мнение, че употребата на наркотици, и по-конкретно психоактивни вещества, кара човешкия мозък да мисли по-творчески. Сред поддръжниците на тази теория могат да бъдат отличени редица видни творци, които са твърдо убедени, че приемането на LSD например, повишава тяхната креативност. Но един скорошен обзор, обхванал десетки проучвания в тази област, показва, че все още няма научно доказателство за съществуването на подобна връзка, пише сайтът PsyPost.

"Творчеството често се свързва с употребата на някои видове наркотици (твърдят медиите или онези, които употребяват тези веществата), но не е известно дали това предположение е било подкрепено от научни доказателства", обяснява авторът на научния обзор Жолт Деметрович от Университета Eötvös Loránd в Будапеща, Унгария. "С нашия труд искахме да видим дали това е мит или има някакви научни открития, които подкрепят това предположение".

Токй и екипът му провеждат систематичен преглед и откриват 14 емпирични изследвания и 5 казуса, свързани с отношението между психоактивните вещества и творчеството.

Деметрович споделя, че бил учуден от това колко малко проучвания са проведени по темата. "В сравнение с това, колко много се говори в медиите, ние не знаем почти нищо по този въпрос. Четиринадесет емпирични изследвания е много малко количество", заявява той пред PsyPost.

По време на своя анализ учените забелязали редица методологични проблеми в проучванията като например малки социологически извадки, не стандартизирани методи за оценка и не неясесн и нерегламентиран метод, за съобщаваните на данни от страна на участвалите в изследването доброволци.

Прегледът, който Деметрович прави открива обща връзка между творчеството и употребата на наркотични вещества. Въпреки това не успя да намери някакви съществени доказателства, че употребата на наркотици директно увеличава креативността.

"Резултатите, които имаме показват връзка между двете, но тя е косвена, което означава, че нямаме научно потвърждение", обяснява Деметрович.

Съществуват известни доказателства, че по-креативните хора са по-склонни да употребяват наркотици. Има и някои доказателства, че наркотиците могат значително да променят стилистичния подход на човек, без да увеличават творческата му продуктивност.

Деметрович прави и едно качествено изследване сред 72 души, посветили се на различни видове изкуство. По-голямата част от участниците заявили, че алкохолът и канабисът им помагат в творческите им проекти. Те разказали пред изследователите, че дрогата може да се използва като "инструмент за балансиране на екстремните емоционални състояния, които съпътстват творческия процес".

Участниците в контролната група съобщили, че слушането на музика също може да има подобен ефект и да бъде инструмент променящ съзнанието. Докато разговаряли с артистите, учените установили още и, че някои от тях използват такива психоактивни вещества не е само в творческия си процес, но и в ежедневието си.

Миналата година изследване, при което се измерва невронната активност, разкри, че психеделичните медикаменти действително променят състоянието на мозъка, като създават различен вид съзнание.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а стига бе

    6 7 Отговор
    Чиста пропаганда на наркотиците...Дали древните творци и философи са ползвали наркотици та са създали уникални творения ???? Айде стига-май ни подготвят за легализация на дрогата--ще стане май като с Истанбулската Конвенция...

    Коментиран от #2

  • 2 dsadsa

    6 4 Отговор

    До коментар #1 от "а стига бе":

    Да, ползвали са.

    Коментиран от #3

  • 3 До пубера

    4 5 Отговор

    До коментар #2 от "dsadsa":

    И кой е ползвал -Шопен или Моцарт,Пушкин или Достоевски,Леонардо Да Винчи или Гогол...
  • 4 Гошо

    7 0 Отговор
    Като гледам управниците...,.
  • 5 ААА

    3 0 Отговор
    Около 80% от изкуството ни се крепи на наркомани , хомосексуалисти , и всякакви други дегенерати. Алфред Кингсли - бащата на сексуалната революция в САЩ.
  • 6 Бай Благой

    1 0 Отговор
    Напоследък забелязвам някакъв вид пропаганда на тия ла*на.
    Познавам 1-2 човека, които редовно пафкат трева и те ми обясняват колко полезно било за мозъка.
    И двамата не могат да си съберат мислите...за 5 лева работа не могат да свършат...мислят само как да "козят".
    Единственото "полезно" което може да се направи от наркотиците е държавата да събира данъци от продажбата им...