Last news in Fakti

28 Януари, 2018 19:42 7 752 2

Ето защо пингвините не замръзват (ВИДЕО)

  • пингвини-
  • не замръзват-
  • птици-
  • императорски пингвин-
  • хетеротермия-
  • телесна температура

Въпреки това може да им стане много, много студено

Ето защо пингвините не замръзват (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Пингвините не обитават единствено места със студен климат, като Антарктида. На планетата има 17 вида пингвини и от тях три вида от тези странни птици живеят в тропиците, а един живее на север чак до островите Галапагос.

Императорският пингвин е единственият вид, който се размножава в Антарктида през зимата. Те могат да се скупчват заедно, не за да се топлят, а за да се насладят на хубав и отмарящ сън през нощта. Пингвините изглежда са способни да консумират енергия, когато имат нужда от това, като по този начин не позволяват на телесната им температура да спадне драстично.

За да изследват невероятната способност на пингвините сами да регулират температурата на телата си, Ив Хърдрик от Университета в Страсбург и колегите му, поставят термочувствителни сензори в 10 малки пингвинчета на островите Крозет в Южен Индийския океан. Слет това учените ги оставили да вършат ежедневните си занимания за около 7 месеца.

Когато проверили записите на сензорите учените открили, че в някои части от телата на пингвинчетата температурата спада до 15,7 ° С, когато те са били неактивни, температурата на въздуха е спадала значително или когато са се хранили със студена храна.

Способността да оцелееш, въпреки големите разлики в телесната температура — известна като хетеротермия — вероятно помага на пингвините да преживеят дългите зими.

"Намаляването на телесната температура дори с един градус осигурява значителна икономия на енергия", казва специалистът по пингвини Люис Халси от университета Роухамптън във Великобритания.Ето защо пингвините не замръзват (ВИДЕО)

Малките на Императорския пингвин имат светлокафяв пух, който не блести като оперението на родителите им, а е вълнен и матов. По този начин те приемат възможно най-голямо количество топлина, която е жизненоважна за тях, понеже все още не могат да регулират телесната си температура.

По-голямата част от тялото на пингвина се поддържа топло от гъстото и изолиращо студа оперение. Тлъстините под кожата подсилват изолацията и заедно мазнини и перушина възпират студа. Оголеният клюн и крака позволяват на топлината да излиза, така че тялото на пингвина поддържа постоянна температура.

Ето защо пингвините не замръзват (ВИДЕО)

Някои артерии в краката на пингвина могат да променят силата на циркулацията на кръвта, в отговор на температурата на крайника. Те подават точно толкова кръв, колкото е необходимо да се задържи стъпалото с няколко градуса над замръзването.

Кралският пингвин е вторият най-голям пингвин след императорския. Среща се в северните части на Антарктида, в Огнена земя, на Фолкландските острови и на други острови в този район с умерен климат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хихихи

    4 4 Отговор
    Щото пият водка, много ясно защо!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.