29 Януари, 2018 09:44 5 770 0

Родна лечителка разкрива кои думи могат да ни разболеят

  • думи-
  • симата на думите-
  • могат да ни разболеят-
  • не трябва-
  • употребяваме-
  • лоша енергия-
  • българската шехерезада-
  • стефи стаменова

Българската Шехерезада разказва за силата на словото и кои са онези думи, които не бива да изричаме

Родна лечителка разкрива кои думи могат да ни разболеят - 1
Снимка: shutterstock

Има една жена, чиито приятели и роднини никога не страдат от главоболие. Тя се казва Стефи Стаменова, или както я наричат още — Българската Шехеразада. Близките са привилегировани, защото чуват гласа често, а той, по думите на Стефи, има изумителната способност да лекува, пише "Марица".

За невероятната си дарба пловдивчанката чула за първи път от непозната жена. Била млада учителка по английски език, само на 23. Заминала през лятото със семейството си да работи на морето. Внезапно пред заведението в Китен, което били взели под наем и в което преподавала уроците си, се появила възрастна дама. Стефи тъкмо подреждала масите за вечерта.

Поканила мистериозната непозната да пийне кафе, ала тя отказала. Стояла, подпряна на една маса, и я гледала проницателно. След малко заговорила: "Дошла съм при теб. Ти си добро дете. Ще те слушат много хора. Ще стоиш нависоко и ще говориш на микрофона. Твоят глас е целебен. Ще лекуваш с него хората".

Години по-късно, когато среща Кевин Грийн, известен предприемач на Острова и ментор на млади хора с амбиции да привлекат успеха и богатството в живота си, тя си спомня за това предсказание.

Кевин също оценил по достойнство дарбата. Казал: "Когато ти говориш, всички отварят очи и усти и не мърдат. Ти разказваш истории, които променят хората". Заради уникалните способности известният британец я нарекъл Българската Шехеразада.

Никога не се е случвало да се ядоса и да крещи. "Да бъда винаги усмихната и спокойна, е част от характера ми. Пък и винаги имаме два ъгъла, през които можем да погледнем дори най-безнадеждната ситуация — позитивен и негативен. В първия случай научаваме урока и продължаваме напред, а във втория задълбаваме в проблема и се чувстваме още по-зле. Имаме право на избор дали да бъдем щастливи, или нещастни", казва терапевтката, известна на Острова като лайв коуч. Спомня си с носталгия за времето, когато започва работа в радио. В началото води семейно токшоу в "Атлантик". На едно предаване кани пловдивската журналистка Пепа Славчева да гостува. Пепа поискала въпросите предварително, а Стефи само се усмихнала и уверила, че няма какво да се обърка, защото тя е човекът импровизатор.

"При мен нещата се случват на момента и с лекота. Когато правиш "твоето" нещо, не изпитваш затруднения. По това можеш да познаеш дали имаш талант в това, с което си занимаваш", казва пловдивчанката. И до ден-днешен говори над 5 часа на семинарите си, без да поглежда в листа, на който е написала опорните си точки.

След тази малка "импровизация" Славчева съзряла талант у нея и обещала да я свърже с Живко Желев, тогавашния шеф на "Канал Ком", за да започне работа при него. Още на другия ден Желев се обадил и казал, че отдавна е чакал да се появи. "Оттогава много слушатели започнаха да казват, че гласът ми ги успокоява. И че да имат главоболие, щом ме слушат, то спира", спомня си пловдивчанката, която е астрална близначка на Лейди Даяна. Двете са родени на 1 юли. Може би това е и причината Стефи да е толкова обичана от всички, докоснали се до личността.

Когато пристига на Острова, започва да се занимава с бизнес. Работи в областта на недвижимите имоти. Дори за кратко се изявявала в офиса на електротехническа компания — нещо, което смята за толкова странно, че го разказва през смях.

"Бягала съм от себе си, за да се върна. Когато бях на върха на кариерата си в България, заминах със семейството си за Англия, за да дадем добро образование на дъщеря си. И успяхме", не крие гордостта си Стефи. Мануела завършила бизнес анализиране и компютри в City University. По пътя си в Англия успяла да излезе от сянката на популярната си родителка и намерила своята мисия. В момента е един от най-популярните модни фотографи в България. Има и собствена успешна линия за изделия от естествена кожа.

Мануела наследила таланта си от своята прабаба Петкана, която била художничка. Много интелигентна, владеела три езика. Специална жена, в която прозирали изисканост и аристократизъм. В родопското село, където била учителка, и до ден-днешен говорят с възхищение и респект за нея.

Целебната сила на думите

Стефи не се затруднява да общува с хора с "лоша" енергия.

"За да дойде даден човек при мен, значи е усетил интуитивно, че мога да му помогна. Не бих могла да го отхвърля заради енергията му. А и това каква енергия усещам у него, зависи от собствената ми нагласа. Защото хората срещу нас са отражение на собствените ни мисли и чувства. Мои познати са ми казвали, че заставайки срещу мен, и най-трудните характери стават по-меки от памук. ​

Както народът е казал: "Блага дума железни врати отваря". Трябва да виждаме хората като равнопоставени, защото всички ние имаме една обща енергия. Ако ти изпитваш завист и злоба, това се отразява на всички нас. Трябва да се научим да прощаваме, но първо на себе си. Прекарваме цялото време в този живот със себе си, затова е добре да се обичаме, съветва Стефи.

Признава, че е чувствителна към думите и посланията, които предаваме чрез тях. Никак не харесва от ефира всеки ден да се леят думи, които имат негативен заряд — те могат да доведат до болест не само тези, които ги чуват, но и онези, които ги произнасят.

Думите могат не само да лекуват, но и да нарушават ДНК-то, състава на клетката. Ако хората, които ги използват, знаят каква сила крият, ще боравят с тях, сякаш вървят близо до опасна пропаст. Когато човек се научи да използва по-позитивни изрази, той става по-балансиран и привлича в живота си хора като него. А какво правим ние? Дори когато искаме да кажем, че нещо ни харесва, употребяваме думи като "трепач", "убиец", "страхотно", "брутално". И изреченото се връща при нас като бумеранг, казва Стефи.

"Правя моите семинари с голяма любов и желание участниците в тях да разберат, че могат да си помогнат сами, стига някой да им посочи правилния път. Защото няма неизлечими случаи, само неизлечими пациенти. Никога не разказвам съдбите на моите клиенти, пазя ги в тайна. Те могат да разчитат на това. Някои от тях са доста популярни личности. Давам и онлайн консултации. Идват хора с депресии, паникатаки. След 2-3 месеца терапия в душите им се случват невероятни промени. Казват ми: "Няма ден, в който да не си спомням твоите думи". Срещам и много млади хора, които се чувстват объркани", разказва терапевтката", споделя тя.

Поверия: Чешмичка с усмивка

Красива е историята с "Усмивката на Стефи" — чешмичката на детската площадка в Цар-Симеоновата градина, която решава да възстанови заедно с група англичани. "Пожелах да възродя тази чешмичка, защото много обичам децата. Исках всеки, който пие от нея, да бъде благословен", спомня си журналистката.

Не всичко по ремонта обаче било изрядно. Имало идея чешмичката да е във формата на усмивка, но тя не се реализирала. Първоначално Стефи се разочаровала, но после се сетила за народното поверие да се вгражда сянката на най-красивата мома в селото, за да бъде здрав строежът. "Казах си: Ами ако бяха вградили най-хубавото от мен — усмивката ми, в тази чешмичка, аз какво щях да правя без нея?! И така, за пореден път се оказа, че всяко зло е за добро", усмихва се пловдивчанката.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА