1 Февруари, 2018 10:44 14 814 20

Как са почивали през лятото в Северна Корея през миналия век (СНИМКИ)

  • северна корея-
  • туризъм-
  • почивали-
  • миналия век-
  • ким ир сен

Днес в Северна Корея пристигат само най-отчаяните пътешественици

За Северна Корея може да се говори много. Не само заради скорошните изявления на Ким Чен Ун. Властите на най-тайнствената страна в света от време на време се изказва за големия си военен потенциал и заплашва да насочи оръжието си против своите яростни противници - САЩ.

Днес в Северна Корея пристигат само най-отчаяните пътешественици. За всеки от тях пътуването до родината на Ким Ир Сен съвсем спокойно може да се превърне в истинска беда, както това се случи наскоро с един американски студент.

Но през 70-90-те години на миналия век множество туристи от страни от Социалистическия лагер са посещавали Северна Корея, пише "Блиц". А местните власти са правили всичко възможно, за да увеличат този поток.

Тези снимки са направени преди разпада на СССР и са били използвани за реклама за привличане на чуждестранни туристи от "приятелски страни".

1. Граждани на Съветския съюз масово са посещавали за почивка "братската" Северна Корея.

2. Особено внимание е било обръщано на волейбола - любимия спорт на Северна Корея.

3. Чуждестранните гости за били привличани и с помощта на спортни мероприятия. Например, редовна сутрешна гимнастика.

4. Снимка от туристическа брошура. Плаж във Вонсан, пълен предимно с туристи от СССР.

5. Плаж в Хамхин — втория по големина в страната.

6. Полупустият плаж Хамхин в края на 80-те години. По онова време плажовете на Испания и Гърция са били фрашкани с туристи. А в Северна Корея всеки е могъл на голямо спокойствие да отмори със семейството си.

7. Платформа за скокове във вода във Вонсан.

8. Такси на услугите на туристите.

9. Корейски аквапарк.

10. На атракцион с цялото семейство.

11. 22-метрова статуя на основоположника на корейската идеология — Ким Ир Сен.

12. Атракцион в Пхенян. Паркът е отворен през 1977 година. Снимката е направена няколко години по-късно.

13. Опашка пред корейски атракциони.

14. Блъскащи се колички.

15. Място за весел и активен отдих.

16. Влакче, като на американците. Един от най-популярните атракциони през 80-те години.

17. Снимка от луксозен ресторант в Пхенян.

18. Обяд в Сонгдовон — летен лагер за младежи от социалистически страни.

19. Брошура от международния детски лагер в Сонгдовон, посещаван предимно от чужденци.

20. Отново Сонгдовон. Деца с родители. Такива са били развлеченията в Северна Корея.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен Язовец

    40 24 Отговор
    Снимки от С.К а в Европа и САЩ сигурно са говогили по мобифони!?! Времената са били такива за всички държави и дано някой не очаквал в С.К да е имало и палми. И кво ми сравняват С.К с Гърция и Испания ?

    Коментиран от #2, #5

  • 2 ТАСС

    23 5 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Саше Сашеее

    Коментиран от #4

  • 3 Шмекер

    55 4 Отговор
    Какво се изненадвате , тук в БГ беше същотото в тези години , и летните лагери и атракционите и асамблеята на мира .
  • 4 Бесен Язовец

    32 19 Отговор

    До коментар #2 от "ТАСС":

    Кво ми викаш Саше бе? С.К беше срината до основи от САЩ и почнаха да я дигат от (0) И ми дават пример Гърция и Испания я и от там да бяха минали US бомбардировачите пък тогава да видим.

    Коментиран от #9

  • 5 До: Бавен Язовец

    18 18 Отговор

    До коментар #1 от "Бесен Язовец":

    Няма акъл в тая глава...
  • 6 ГОСТ

    81 17 Отговор
    дали им липсват
    наркотиците
    жертвите по улиците
    масовото строителство
    и безразборно въдещи се цигани?
    аз не видях друго от демокрацията
    за вас незнам
  • 7 ГОСТ

    47 14 Отговор
    дали им липсват
    наркотиците
    престъпноста
    жертвите по улиците
    масовото строителство
    и безразборно въдещи се цигани?
    аз не видях друго от демокрацията
    за вас незнам

    Коментиран от #8

  • 8 СссереМ

    30 29 Отговор

    До коментар #7 от "ГОСТ":

    Не знам дали им липсват но със сигурност няма да им липсват трудовите лагери и разстрелите на цели семейства.

    Коментиран от #12

  • 9 СссереМ

    13 7 Отговор

    До коментар #4 от "Бесен Язовец":

    Скоро ще минат и покрай язовата дупка.
  • 10 Kcaniba

    24 37 Отговор
    Всички русофили и поклонници на комунизма (режим обявен за престъпен)да заминават за С.К незабавно!
  • 11 Бачо Киро

    53 11 Отговор
    Не че нещо, принципно не обичам да взимам страна във враждата м/у Русофили и Русофоби (да, за съжаление век по-късно не сме го надживели този "феномен"), НО:
    1-во далеч съм от идеята, че през соц-а всичко беше "цветя и рози", но само за сравнение, гледайте някой филм или намерете снимки от 60-те, седемдесетте и отчасти 80-те години в САЩ. Къде сме ние, къде са те?! Няма я масовата безработица, упадъка на обществото (те самите американци се мъчат да забравят за 70-те) и пр. Да не говорим, че дори днес в най-развитата икономика процентът на бездомниците е потресаващ, в пъти над европейския... Проблемът ни е в главите! Пъчим се с историята си, но всячески се мъчим да я погазим, изопачим и пр. ДА, социализмът имаше своите тъмни страни, но българинът се сдоби със собствено жилище, почиваше с двете или трите си деца по 10 дена на море лятото и 10 дни на планина зимата, стегна си "вилата" на село, сдоби се с "народния" Москвич или мечтаната Лада... Ама чакали по 10 год. Да, ама чакахме за нови коли, пък сега по 2-3 години събираме пари за 10-15 годишни таратайки 2-3-4-та употреба?!
    п.п. Преди няколко месеца фирмени партньори идваха при нас. Единият - канадец, е идвал като младеж на лагер през 70-те и остана потресен от това, което видя. Хората не могат да си обяснят как и защо унищожаваме построената си инфраструктура - почивни бази, спорни зали и съоръжения и пр., за да търсим само година по-късно заеми, за да изградим същите съоръжения от 0-та?!
  • 12 проф Вучкоф

    42 7 Отговор

    До коментар #8 от "СссереМ":

    Ти чувал ли си за Гуантанамо? А за закона за защита на Нацията в САЩ? В момента режимът в САЩ е по-лош от този при Сталин! ГУЛАГ (надявам се знаеш за този "архипелаг") е като почивна зона. Според действащото законодателство, в момента можеш да бъдеш арестуван, претърсван, разпитван и задържан за неопределено време само по подозрение за връзки с терористични организации...
    Много ми е странно как едни политики, прилагани в НРБ или СССР се заклеймяват като върховно зло, а в същото време, същите тези политики и мерки, прилагани в САЩ се оправдават като необходими?! Да, Русия има агресивна външна политика спрямо Кавказкия регион и Украйна, но по същата тази логика какви са САЩ и НАТО?! Уж се борят за национална цялост в Европа, но някои още си спомняме как се появи Косово... Да не говорим за редицата неудобни режими, които бяха "свалени", а съответните държави превърнати в руини... НО, това било "налагане на демокрация"?! Да свалиш законноизбран политик и да поставиш на негово място "предизвестено" избран, удобен за теб такъв... Всички са вълци, а ние сме подвили опашки и бягаме ту при този, ту при онзи, а най-лошото е, че управниците ни са толкова тъпи, че докато "двамата се карат", третият вместо да печели се самоубива...

    Коментиран от #13, #19

  • 13 HONDA CBR1000RR

    8 3 Отговор

    До коментар #12 от "проф Вучкоф":

    BRAVO
  • 14

    17 11 Отговор
    До Бесния Язовец
    А ладата и москвича за коли ли ги смяташ. Че комунизма взе две къщи на дядо ми, и даде за тях едно апартаментче , а в третата настани бедно работническо семейство . На другият ми дядо 300 декара ниви.Този строй се потдържаше така. Взимаш от тези който са направили нещо . и даваш на тези който за нищо не стават. Ако се сещаш по царско време българския лев е бил конвертируем, и по разкази на на баба ми и дядо ми , живота им е бил доста по добър от този когато в БГ е дошъл комунизма.

    Коментиран от #16

  • 15 Vasik Atanasova

    5 4 Отговор
    че те хората са си били много добре
  • 16 Бесен Язовец

    6 11 Отговор

    До коментар #14 от " ":

    Фашистче, сигурно дедоти са му видели сметката 1945 г.партизаните и затова дърдориш така

    Коментиран от #17

  • 17 stukar

    7 3 Отговор

    До коментар #16 от "Бесен Язовец":

    Та така де, само дето през 1945 г., те вече не са били партизани, а официалната власт. Предполагам без съд у присъда, но то и присъда от "каскетски" съд, си е без правно- оправдана съд и присъда.
  • 18 bolbov

    5 2 Отговор
    По времето,което е заснето на снимките бях в СК Возих се на това влакче ходих и на Вонсан.Красота спокойствие и ред.Достъп до тези места имаха всички корейци.Държава образец.Ким Ир Сен беше наредил:Пазете природата, докато съм жив искам да по и вода от всяка корейска река
  • 19 Косама

    3 1 Отговор

    До коментар #12 от "проф Вучкоф":

    А така кажи им го на хамерофобите.Най расистката държава тръгнали да гледат.Ами коренното население дето на таая Америка бе бунаци?
  • 20 Отоплител

    2 0 Отговор
    Снимки от 1977 г.Господа минал е близо половин век и ми кажете къде в страната има такива паркове за забавление.Май сме по—зле и от Северна Корея.