Last news in Fakti

4 Февруари, 2018 16:15 4 412 3

Човечеството вече е преживяло края на света

  • човечество-
  • края на света-
  • комета-
  • смърт-
  • земя

Това се е случило преди 13 000 години, когато комета се е ударила със Земята

Учените от Чикагския университет са открили доказателства, че преди около 13 000 години на Земята е паднала комета с диаметър над 100 километра. Космическото тяло се разпаднало на фрагменти, които "бомбардирали" Северна и Южна Америка, западната част на Европа и Азия, пише "Блиц". Това причинило "астероидна зима", масивното изчезване на плейстоценовата мегафауна и изобилните горски пожари. Това се съобщава в статия, публикувана в The Journal of Geology.

Следи от катастрофата са открити при анализа на ледените ядра, извлечени от гренландските ледници. По този начин в ледения слой, образуван в късния Dryas (последен етап на последното заледяване), е открито аномално количество платина, което показва, че този елемент е бил изхвърлен в земната атмосфера в резултат на катастрофално събитие.

Също така в залежите от лед има следи от глобални горски пожари. Наблюдава се увеличение на съдържанието на горивни продукти от биомаса - амоняк, азотен оксид и ацетат. Районът, на който растителността е напълно унищожена от пожара, се оценява на 10 милиона квадратни километра (9% от общата биомаса на Земята).


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...............

    1 1 Отговор
    Нищо ново това отдавна го знаем
  • 2 Андромеда

    4 0 Отговор
    Е,сега пак ще има край,но той,ще е ядрен
  • 3 само питам

    7 0 Отговор
    Иво, нещо ти куца в заглавието. Как така се преживява края? Ако има край не го преживяваш.