7 Февруари, 2018 15:34 12 680 1

Научиха косатка да казва "хелоу" (ВИДЕО)

  • косатка-
  • имитира-
  • учени-
  • кит убиец-
  • говори-
  • думи-
  • произнася думи-
  • човешка реч

Морският бозайник може да произнася звуци, имитирайки човешка реч

Научиха косатка да казва "хелоу" (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Изследователи са научили косатка да повтарят звуци, наподобяващи думи, произнасяни от човек. Морският бозайник може да имитира звуци, които много наподобяват на думи като "hello" ("здравей"), "bye-bye" ("довиждане"), "one" ("едно"), "two" ("две") и "three" ("три").

Някои животни могат успешно да имитират човешката реч. Най-добри имитатори, разбира се, си остават папагалите, но в своето ново изследване, биолози са обучили на подобно поведение неочакван бозайник — косатка (Orcinus orca).

Една 14-годишна женска на име Уики от аквапарка Marineland (Антиб, Франция) се е научила да произнася няколко думи на английски. Преди да успеят да направят това обаче, учените трябвало да я научат на командата "повтори това, което ти се показва".

Научиха косатка да казва "хелоу" (ВИДЕО)

По време на изследването, публикувано в списание Proceedings of the Royal Society B, учените пускали на Уики различни звуци: пет гласа на други косатки и шест фрази, произнесени от нейния треньор. Във всички експерименти Уики отговаряла, опитвайки се да имитира онова, което чува.

Китът убиец бил толкова усърден ученик, че понякога стигала до 17 опита за повторение. В 4 от случаите тя успява да възпроизведе звуците, включително "hello" и "one, two, three". Авторите отбелязват, че повторението не означава, че животното разбира смисъла на изговорената дума, тъй като в рамките на този експеримент от косатката се изисквало само да повтаря.

В природата косатките живеят в малки сплотени групи, всяка от които има свой "диалект". Учените предполагат, че способността да се научават на нови звуци е ключово умение, което им позволява да общуват и взаимодействат помежду си.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.