Last news in Fakti

9 Февруари, 2018 17:42 3 284 5

Съставка в бирата действа като лек срещу опасни заболявания

  • бира-
  • съставка-
  • лекува-
  • хмел-
  • ксантохумол-
  • затлъстяване-
  • високо кръвно-
  • диабет-
  • холестерол

Това вещество помага при отслабване и намалява нивото на холестерола

Съставка в бирата действа като лек срещу опасни заболявания - 1
Снимка: shutterstock

Американски биолози от университета в Орегон са открили, че една от съставките на бирата може да послужи като лекарство срещу опасни заболявания.

Става дума за веществото ксантохумол, съдържащо се в растението хмел, от което се прави златистата, пенлива напитка. Ксантохумолът е от групата на биофлавоноидите и е антиоксидант. Той има способността да блокира прекомерната активност на тестостерона и естрогена, като същевременно спомага за предотвратяването на освобождаването на протеин, наречен PSA , който стимулира развитието на рак на простатата.

Сега учените са открили, че ксантохумолът може да послужи и за лечение на опасни здравословни състояния като затлъстяването, повишеното кръвно налягане и диабета.

В рамките на новото изследване учените провели експерименти с мишки със свръхтегло, които захранвали с продукти, съдържащи много мазнини. При такъв вреден хранителен режим се повишава рискът от допълнително затлъстяване и от повишено кръвно.

Оказало се, че гризачите които получавали хидрогенизирани производни на ксантохумола, се оказали със занижена инсулинорезистентност - фактор, водещ до диабет от втори тип.

По време на тестовете било установено, че получилите въпросната съставка опитни мишки били със понижена възприемчивост към лептина, предизвикващ чувството за глад. В резултат на това затлъстелите мишки започнали да ядат по-малко и стопявали излишното тегло.

По-рано финландски изследователи от университета в Тампере стигнаха до извода, че бирата понижава риска от деменция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бляк

    7 1 Отговор
    бирата е полезна, когато се пийва по малко като все едно се пие лекарство, а не да се наливате всеки ден или през дни и то да изпивате по няколко ботилки!
    само че от българската бира колкото и да пиете е все вредно понеже се прави със СПИРТ, есенции и изобщо химията е в основата, а го няма естественият процес по ферментацията/втасването! слагат вредно нишесте, няма го малцовия ечемик, няма я пшеницата, ръжта, царевицата, ориза, овеса, сорго, лимец или коноп... има мръсна вода, есенции и спирт
  • 2 555

    7 0 Отговор
    2-3 съставки полезни и 2-3 вредни, то така материала се налива всяка вечер и точно затова е материал, и германците пият същото количество ама петък, събота и на празници, през седмицата не лизват
  • 3 знаещият

    5 5 Отговор
    Че бирата е полезна е безспорен факат.

    Коментиран от #4

  • 4 Vasik Atanasova

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "знаещият":

    да правиш корем от нея
    и ти убива тестостерона
    по добре домашно червено вино
    или хубава водка
  • 5 Алфа Ромео

    0 0 Отговор
    Имаше по едно време някви писания че увеличава нивото на женския хормон естроген, ако се прекалява с пиенето на бира.