12 Февруари, 2018 10:10 2 452 3

Чаят в офиса по-мръсен и от тоалетната чиния

  • чай-
  • офис-
  • бактерии-
  • замърсявания-
  • хигиена-
  • работно място-
  • изследване
Чаят в офиса по-мръсен и от тоалетната чиния - 1
Снимка: shutterstock

Студеното време ни предразполага да пием повече топли напитки, като чай например. Той е чудесна алтернатива на соковете и газираните напитки през зимата, дори и за онези, които не са сред най-върлите му почитатели. В къщи, в кафенето или на работното място - повечето хора пият чай, за да се стоплят, за да преборят настинката или просто защото го обичат.

Оказва се обаче, че има места, където сгряващата течност по-скоро би ни навредила, отколкото помогнала, като офиса например.

Пакетчетата чай в офиса могат да бъдат до 17 пъти по-мръсни от тоалетната чиния. Това сочи изследване на Initial Washroom Hygiene, проследяващо разпространението и натрупването на бактерии на работното място.

Ако искате пакетчетата чай, които използвате, да са чисти, дръжте собствена кутия в офиса и сами си правете напитката, съветва Е-здравей. Не забравяйте и отделен буркан с мед!

Резултатите от проучването сочат, че средното бактериално ниво на чая в офиса е 3785, в сравнение с това върху тоалетната седалка, което е само 220.

Други части от кухненското оборудване също се подреждат високо в класацията. Това са дръжката на чайника — 2483, 1746 — ръба на използвана чаша и 1592 — дръжката на вратата на хладилника.

Причината за високите замърсявания са, че много служители не мият ръцете си след тоалетна и ако тоалетната се почиства, то останалите неща, които замърсяват с ръцете си, не се почистват толкова често. Също така много служители не мият ръцете си след кихане или кашляне, а след това пипат общите храни и напитки. Така бактериите се натрупват и могат да ни навредят.

Най-опасни са именно пакетчетата чай, тъй като чрез тях вкарваме бактериите директно в организма си.

"Всичко това свидетелства, че има нужда от подобряване на хигиенните навици в офисите", казва д-р Питър Барат.

Британско проучване сред 1000 анкетирани показва, че 80 % от хората не мият ръцете си, преди да правят чай за своите колеги. Дори и човек да не е ходил до тоалетна, ръцете трябва да се мият, преди да се пипат общите храни и напитки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Повърхностни рани ела ми го

    3 1 Отговор
    Дрън Дрън
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Дикембе Мутомбо

    3 1 Отговор
    Еваси новината! Ся ще се окаже, че и тоалетната в офиса е по-кяфява от кафето там...