Last news in Fakti

27 Февруари, 2018 20:47 8 289 56

Учени: Раждането на дете състарява жената с 11 години

  • раждане-
  • дете-
  • състарява-
  • жени-
  • майки-
  • ускорява стареенето-
  • днк анализ-
  • университет джордж мейсън-
  • проучване
Учени: Раждането на дете състарява жената с 11 години - 1
Снимки: shutterstock

Раждането на дете неизбежно води до значителни промени в психиката и физиката на една жена. С това твърдение ще се съгласи всяка майка. Оказа се обаче, че крайните последици от майчинството — което оставят своя отпечатък за цял живот — могат да бъдат далеч по-големи отколкото сме си представяли някога.

Нов анализ на ДНК, събрана от близо 2000 жени в репродуктивна възраст, разкрива нещо, което дълбоко в себе си всяка раждала жена знае — появата на първородното ѝ дете я е състарило с години.

В своето изследване, учени от университета "Джордж Мейсън" в САЩ констатират, че раждането на дете ускорява стареенето на жената с 11 години.

Данните, които екипът анализирал, показали значителни променени в генетичните маркери на раждалите жени, които предполагат, че тези жени са претърпели значително ускорено клетъчно стареене.

"Бяхме изненадани от тези поразителен резултат", казва водещият автор на изследването Анна Полак, епидемиолог от университета "Джордж Масон".

Учени: Раждането на дете състарява жената с 11 години

Полак и нейният екип анализирали данни от мащабно национално проучване, проведено в САЩ в периода 1999-2002 г., което имало за цел да проследи и отрази здравословното състояние на американците през годините.

Специално внимание било обърнато на състоянието на теломерите — крайните хромозомни участъци, отговарящи за защитата на гените от увреждания при клетъчно делене.

Оказало се, че при майките тези участъци са значително подкъсени - индикатор за ускорено клетъчно стареене. Анализът показал, че теломерите, при онези участнички, износили най-малко едно дете, били средно с 4,2 % по-къси в сравнение с теломерите у жените, които никога не са раждали.

Това означава, че у родилите жени липсват около 116 базови двойки, а това се отъждествява с ускорено стареене с повече от 10 години.

Това, което най-много удивило специалистите било, че в случая подкъсяването на теломерите при раждалите жени е по-голямо от това, което други изследвания отчитат у пушачи (4,6 години) и хора с наднормено тегло (8,8 години). Освен това се оказало, че намаляването на защитните участъци на ДНК зависи пряко от броя на родените деца.

Учени: Раждането на дете състарява жената с 11 години

"Открихме, че при жените, които имат пет или повече деца, теломерите са дори по-къси в сравнение с жените, които нямат деца и относително по-къси спрямо жените с едно, две, три или четири деца", казва още Полак пред Newsweek.

Авторите на новото изследване бързат за обяснят, че работата им няма за цел да уплаши бъдещите майки. Те казват, че не трябва да се търси причинно-следствена връзка между майчинството и ускореното стареене, тъй като върху теломерите могат да повлияят фактори, които не са били взети под внимание при анализа.

"Ние не казваме "нямайте деца", заяви в интервю за New Scientist Полак, допълвайки, че изследванията по отношение на промените и процесите, които оставят своя отпечатък върху родилките, продължават.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 йьиееийдк

    28 8 Отговор
    Демек да не правим деца!!
  • 2 Цар Навуходоносор

    44 6 Отговор
    Не правете деца, бъдете обратни може и джендъри, и тъпи. Мечтата на световния ред.
  • 3 Прабаба ми

    28 2 Отговор
    Значи прабаба ми е живяла до 192 години.
  • 4 гост

    20 9 Отговор
    Затова мъжете работят, а жените гледат децата и си почиват. Представете си ако наред с гледането на детето трябва да работите, да се съсредоточите след безсъна нощ, понеже бащите имат много безсънни нощи наред с майките, но на следващия ден работят, а майките може да си спят.
  • 5 Александър

    40 10 Отговор
    Егати иди@тите!!! Няма такава статия!!!
    Най-хубавото и нормално нещо на света е раждането на деца!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Салам Алеко

    31 5 Отговор
    А в нашето село, циганката Дуранца има 12 циганчета! Кво праим?

    Коментиран от #36

  • 7 Гоуст

    16 4 Отговор

    До коментар #5 от "Александър":

    Най-хубавото е раждане на дете, да... стига да не е в Китай, Индия, Нигерия, Пакистан, Индонезия....
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Ганьо

    16 3 Отговор
    А отглеждането на внуци с колко подмладява? Спомням си баба ми с две патерици, как търчеше по сина :)

    За една приятелка питам :)
  • 10 Дръндьо

    16 1 Отговор
    Верно е. Даваха една ромка станала баба на 28 години. При тях деиства на обратно.
  • 11 Лост

    10 2 Отговор

    До коментар #8 от "ана":

    Вълшебна кожена тояга се казва, има я всеки хетеросексуален мъж! За другите жанрове мъже- незнам.
  • 12 гост

    8 4 Отговор
    Светът е оцелял защото се Е***
    каквото и да правите резултатът винаги е един и същ - смърт.
  • 13 Лост

    4 2 Отговор

    До коментар #8 от "ана":

    И ти не се притеснявай, че си дебеланка! Важното е да си чиста, спретната, да ухаеш приятно. И за твоя влак има пътници!
  • 14 Еее

    19 2 Отговор
    Значи ако има една жена 10 деца трябва да е умряла.
  • 15 впечатлен

    13 3 Отговор
    И без да помествате такива гениални открития раждаемостта у нас е достатъчно ниска. За съжаление дори и тези жени, които са готови да жертват 11-те години от младостта си, за да станат майки, страдат от стерилност и трудно им се получава. Така че няма място за безпокойство. Жените в България ще предпочетат да останат вечно млади, че иначе примерно 3 деца по 11 години прави 33, значи ако си на 30, автоматично ставаш на 63. А, тая няма да я бъде! Вечната младост си е друго нещо! Вечно млади и красиви, никакво раждане!

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Да ама не

    11 4 Отговор
    Глупости на търкалета. Вееееееееррррвввваам ви.
  • 18 Лост

    3 5 Отговор

    До коментар #15 от "впечатлен":

    Кви сметки правиш? 3 деца спокойно се правят за 5 години!

    Коментиран от #37

  • 19 vasik atanasova

    11 5 Отговор
    ПОЗНАВАМ ЕДНА ИМА 25 ДЕЦА
    А Е ЖИВА
  • 20 Пратеници на САТАНАТА

    16 3 Отговор
    Да пуснат статията в мюсюлманските държави и професорите - джендъри писали тези изсмуквани от съмнителни места теории,ще се запознаят от близо със някакви ръбати камъни със който ще бъдат замервани,докато им се върне стандартното и нормално мислене в либералните къртуни!!!!!
  • 21 Мразя бебетатаааа!!!

    12 16 Отговор
    Ако разбера, че съм "бременна" (!), веднага незабавно ще направя аборт или ще се самоубия! Никога не съм искала деца, нито да ги износвам, нито да ги раждам, нито да ги гледам!!! За тая работа си има друг тип жени с такава настройка, така са създадени и психологически, и емоционално, и физически!

    Коментиран от #22, #41, #49, #54, #56

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Истината винаги боли

    4 12 Отговор
    Има и друго решение на проблема ти.Вземаш един плондер,слагаш го внимателно в детеродният си изход,включваш се към компресор за напомпване на плондери и експлодираш в адски оргазъм!!!!!

    Коментиран от #26, #27, #28, #43, #48

  • 24 pompev

    11 5 Отговор
    Аре бе,устай жената,сега са други времената,ти ко искаш,да тропаш с крака И да ти хвърчат със салата И ракия ли даже

    Коментиран от #46

  • 25 Действителност и факти

    9 7 Отговор

    До коментар #22 от "Истината винаги боли":

    Ти раждал ли си някога бе, та да знаеш какво търпи една жена?!
    Моята съпруга много настояваше да имаме деца, макар аз да си харесвах живота ни такъв какъвто си бе. Тя пък искаше три! Планувахме дори как ще си ги гледаме и ще растат пред очите ни, въобще едно щастливо семейство.
    Обаче нещата претърпяха пълен обрат. При първата и единствена бременност жена ми взе да бие отбой да иска да го маха, не искала вече да имаме дете. А беше вече твърде късно в шестия месец, налагаше се да го доизноси и да роди. Тя имаше много тежко раждане, лекарите ме притесниха че ще я загубя. Щях да я загубя, жена ми, която толкова обичах! И в известен смисъл за нещастие стана точно така защото след това раждане тя не беше вече същият човек. Роди ни се дъщеря, но съпругата ми не искаше да я погледне. Взеха да ми се изобясняват че било следродилна депресия, че много родилки имали същите симптоми, абе искаха да ме успокояват, ама аз знаех каква е истината. Истината бе, че загубих човека, когото обичам, защото тя се промени до неузнаваемост и за всичко това аз обвинявах себе си и все още се обвинявам.
    А ти вземи порасни и се образовай социално защото още нищо не знаеш за живота, та да "остроумничиш" така.

    Коментиран от #30, #33, #38, #55

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ахаааа!..

    10 4 Отговор

    До коментар #23 от "Истината винаги боли":

    Оооо, ти това с компресора и плондера си го споделяш от личен опит, вижда се. При тебе няма и капка ИСТИНА, за сметка на това пък АДСКИ те е БОЛЯЛО, горкичкият. Истината е, че ти куца граматиката от 3-ти клас!
    Цитирам:тоя е написал 'СЪС първото'... Научи се да пишеш.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 pompev

    7 8 Отговор

    До коментар #25 от "Действителност и факти":

    Естествено че е депресия бе.и ндей да мислиш че ако не роди няма да я получи.След време ше почне да вика ама защо нямах И пак тя.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Защо ли го прочетох

    9 4 Отговор

    До коментар #25 от "Действителност и факти":

    Леле тоя как гадно плаши направо ми скри шапката приятелче, пробвай се да пишеш буламачи от мелодрами смесени с ужаси тва направо е отвратително. Е като си бил по-умния от двамата в случая и по-разумния, точно затва нямаш никво оправдание, няма сега да ревеш! Повел се по тъпия акъл на жена му и всичко провалили, а преди това си им било добре, ама не им стигало и дай сега от къща да напрайм колиба! Нз как може хората така да вървят против себе си!
  • 34 квак

    8 2 Отговор
    мойта баба има 3 деца майка ми и лелите ми има и медал 4е е многодетна майка по комунисти4еско отиде си наскоро на 94 години не пиеше хапове и в болница не е влизала за нищо не ползваше бастун ходеше си по града сама.....издъхна внезапно
  • 35 Го го

    6 2 Отговор
    Раждаш 8 деца и вече си столетник:)))
  • 36 Гост

    5 3 Отговор

    До коментар #6 от "Салам Алеко":

    Значи е на 132 години.
  • 37 впечатлен

    3 3 Отговор

    До коментар #18 от "Лост":

    Да, ама всяко дете се състарява с 11 години. Такива сметки. 3 по 11 равно 33. Ясно?
  • 38 Зорлем

    4 7 Отговор

    До коментар #25 от "Действителност и факти":

    Бе, откъде ги намирате такива ненормалници, че чак пък и да се задомявате с тях, не знам...

    Коментиран от #47

  • 39 ДЕДО ВЛАДИКА

    2 2 Отговор
    Клипчето е старо , но е .... ? Заради тези мигове си струва всички трудности !!!
    https://www.youtube.com/watch?v=JN2SQ4m7M04
  • 40 МИ ДА

    7 3 Отговор
    Ами жената роди три деца , но въобще не изглежда на 70 годишна....
    Пълнят главите ни с глупости за отклоняване на вниманието.
  • 41 Detective S

    12 2 Отговор

    До коментар #21 от "Мразя бебетатаааа!!!":

    Като не искаш деца, няма да пускаш на мъжете отпред, а само отзад и толкоз. Никакви деца, никакви бебета няма да имаш. Само отзад се праскаш до края на живота ти и чиста работа без проблеми аборти и самоубийства. А, и замалко да забравя с лубрикант, че да ти влиза по лесно.

    Коментиран от #42

  • 42 Истината винаги боли

    3 8 Отговор

    До коментар #41 от "Detective S":

    Точно!!А може и от вратът на горе,може и акъла да и дойде!!

    Коментиран от #51

  • 43 Историка

    5 2 Отговор

    До коментар #23 от "Истината винаги боли":

    Ха-ха-ха, абе 200% съм сигурен, че 21-ви коментар го е писал някой нагъл номератор, с цел да провокира и да всее дрязги, драсна ти клечката и ти веднага запали бе, ненормалнико, аз въобще не се хванах, ха-ха-ха!..
  • 44 Историка

    5 3 Отговор
    До 41 и 42:Абе вие не разбрахте ли, че това не може да го е писала жена, бе, имате ли акъл да вярвате! На мене ми прилича на психопат тоя 21-ви.

    Коментиран от #45

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Detective S

    5 2 Отговор

    До коментар #24 от "pompev":

    Pompev, и аз съм либерален, ама ти не разбра ли, че онзи театро се прави на жена нарочно и е пуснал конска муха във форума щото сигурно нема кво друго да праи.. Признавам, че в първия момент и аз се хванах, на калпавата постановка на тоя, ама после като го прочетох няколко пъти по-внимателно ми стана ясно всичко!
  • 47 Насила няма да стане!!!

    5 1 Отговор

    До коментар #38 от "Зорлем":

    Абе ти за кой от двамата питаш, не разбрах. За мъжът или за жената?
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Дали?

    6 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мразя бебетатаааа!!!":

    Хората викат че си некой дразнител...?
  • 50 Цвете

    9 2 Отговор
    Що не си гледате работата бе, хора? Нямате ли си работа за вършене, нещо смислено да правите? Тъпа статия за губене на време с още по-гадни коментарчета, кой по от кой! Аман от простотия и мръсотия!
  • 51 Господ Бог е Истина

    10 0 Отговор

    До коментар #42 от "Истината винаги боли":

    Господ е съвършената Истина и при Него няма лъжа.Истината радва праведния, а грешника мъчи. Ако човек възприема истината болезнено, независимо за какво става въпрос, тогава собствената му съвест го разобличава, че нещо не е както трябва в живота, мислите, в поведението му. Обратно, човек с чиста съвест триумфира с истината, тъй като тя е в негова полза! Праведния се възмущава, негодува и ненавижда лъжата, клеветите интригите, лицемерието и прочее, а е щастлив когато истината и справедливостта възтържествуват!
    Господ казва: Ще познаете истината и истината ще ви направи свободни!
  • 52 Крум

    0 2 Отговор
    А правенето с колко ?
  • 53 Проучване

    7 0 Отговор
    Учените са изчислили, че 1% от жените по света НЯМАТ вроден майчински инстинкт. В този ред на мисли е по-добре въобще тези жени да нямат деца и така е РЕДНО да бъде! Както за тях, така и за всички около тях. Само че според мен тези жени са МНОГО повече от този смешен 1%...
  • 54 Calendar4e

    7 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мразя бебетатаааа!!!":

    Никакво бременище, никакви бебища, никакви детища и никакви ражданища!!!
    Само любов и секс с надарени мъжища!!!!
    И без отпред - няма да пускаш!!!!
    Казано ти беше!!!!
  • 55 Calendar4e

    8 1 Отговор

    До коментар #25 от "Действителност и факти":

    Ти си един мръсен нагъл лъжец, манипулатор и гадняр!! Няма такива изперкали жени, искам после не искам бебе! Тя или планува предварително да има, или твърдо решава изобщо да няма!!! Не ти вярвам и на думичка, всичко си си го изсмукал от пръстите!!!!
  • 56 Супер!

    2 1 Отговор

    До коментар #21 от "Мразя бебетатаааа!!!":

    Вземам те за жена веднага! Ти си жена - мечта! Съгласна ли си? 😘