Last news in Fakti

28 Февруари, 2018 09:07 1 863 0

Този зеленчук ще намали глада ви (ВИДЕО)

  • зеленчук-
  • спанак-
  • глад-
  • диета-
  • хранителен режим-
  • здравословно

Включването на определени зеленчуци в менюто може да помогне в борбата с излишните килограми

Този зеленчук ще намали глада ви (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Спанакът е една от онези здравословни храни, които осигуряват на организма ни множество полезни вещества и елементи. Спанакът помага не само за регулирането на телесното тегло, но този зеленолистен зеленчук има още една важна отличителна черата - потиска апетита и намалява чувството на глад.

Това се дължи на тилакоидите в спанака, които освобождават хормоните, отговорни за потискането на апетита. Учените смятат, че консумирането на екстракт от спанак може да намали желанието за храна и натрапчивото чувство за глад с до 95%.

Този зеленчук ще намали глада ви (ВИДЕО)

При изследване, проведено сред хора с наднормено тегло, бил изследван именно ефектът, който тилакоидите оказват върху организма. Участниците били разделени на две групи, като на едната учените давали плацебо, а на другата екстракт от спанак в случаен ред за една седмица. Нивата на кръвната глюкоза и липидите били измервани преди закуска. Четири часа след първото хранене за деня участниците приемали 5 грама от екстракта и стандартен обяд. Резултатите показали, че екстрактът от спанак е увеличил времето, през което хората се чувствали сити, снад два часа в сравнение с онези, които приемали плацебо.

Този зеленчук ще намали глада ви (ВИДЕО)

Тилакоидите в спанака намаляват желанието за сладки храни при жени с наднормено тегло, показва друго изследване. Участничките в него взимали по 5 грама екстракт от спанак преди закуска в продължение на 3 месеца. Резултатите показали намаляване на глада за сладки храни до 95%.

За хората, които приемали екстракт от спанак, е било много по-лесно да се придържат към три хранения на ден, без да изпитват натрапчиво желание за храна в промеждутъците.

Този зеленчук ще намали глада ви (ВИДЕО)

Според проф. Шарлот Ерлансон-Албертсон, една от авторките на изследването, тилакоидите забавят храносмилането, с което създават чувство на ситост. “ Можем да се придържаме към нормалното си хранене, без закуски и ненужни храни като сладкиши, чипсове и други подобни“, смята тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА