Last news in Fakti

3 Март, 2018 23:31 6 291 5

Защо яйцата експлодират в микровълнова печка?

  • яйце-
  • яйца-
  • микровълнова печка
Защо яйцата експлодират в микровълнова печка? - 1
Снимка: Shutterstock

Преди много години, един посетител на ресторант влъзъл в кухнята и поставил яйце в микровълновата печка, което избухнало. Експлозията била толкова силна, че гостът претърпял загуба на слуха. За експерт по съдебния процес бил нает специалист по акустика от Сан Франциско. Въпросът бил дали може ли едно експлодиращо яйце да бъде толкова силно, че да доведе до увреждания. След проведени проби се установило, че налягането е много силно и води до 133 децибела, което е достатъчно. Защо яйцата експлодират, разказва Foodpanda.

Ако, например поставите картофи в микровълнова, без първо да пробиете кожата, налягането от парата ще се натрупа и това ще доведе до детронация. Подобна е ситуацията и с яйцето. Жълтъкът се нагрява изключително бързо и се разширява под черупката. При него във вътрешността се увеличава температурата по-бързо отколкото на черупката. Така се увеличават температурата и налягането, което води до взрив.

Черупката поддържа парата вътре, докато натискът се натрупа достатъчно, за да преодолее обвивката. След това черупката се пука и парата се изпуска много бързо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антон 1

    33 1 Отговор
    Детронация !:):):)
  • 2 Запъртък

    11 3 Отговор
    Ми именно,затова дори преди да се варят в яйцеварка им се пробива по една дупчица на едната страна, за да не бомбират.И кой ще е тоя хахо дет ще сложи нарочно яйце в микровълновата, ааа виж за тъщата става :)))
  • 3 Сенко

    23 0 Отговор
    Сещам се сега като стана на въпрос и в една друга фурна също експлодират
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 jpower

    5 1 Отговор
    детронация с къстрация на писвача на фактизация...