11 Март, 2018 09:06 5 177 8

Ето защо алкохолът изтрива спомените (ВИДЕО)

  • алкохол-
  • спомени-
  • мозъчни клетки-
  • бели петна-
  • напиване
Ето защо алкохолът изтрива спомените (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

С повод или без повод, в моменти на тъга или радост, алкохолът намира място в живота на повечето хора. Понякога, когато прекалим с чашките, не помним определен период от време.

Убива ли алкохолът мозъчните ни клетки? Вижте какво казват учените по въпроса:

Учени от Медицинската школа към Вашингтонския университет в Сейнт Луис обясняват механизма, по който действа алкохолът и какво се случва с мозъка тогава, когато човек не може да си спомни събитията от определен период — така наречените „бели петна”.

Ето защо алкохолът изтрива спомените (ВИДЕО)

Изследването разкрива някои интересни факти. Можем да танцуваме цяла нощ, да водим разговори, накрая да успеем да се доберем до леглото, но после да не помним нищо.

Алкохолът сериозно въздейства върху мозъка ни, освен че намалява задръжките и отваря глад за пица с майонезен сос. Изследването показва, че големите количества алкохол се намесват в работата на ключови рецептори в хипокампа — основният център на паметта.

Учените смятат, че големите дози алкохол не убиват мозъчни клетки, а по-скоро отделят съставки, които пречат на мозъка да формира спомени.

Ето защо алкохолът изтрива спомените (ВИДЕО)

„Така може да се обясни защо при високи степени на опиянение хората не помнят какво са правили предната вечер”, казва д-р Чарлз Зорумски, професор от Вашингтонския университет.

Алкохолът може и да не убива мозъчни клетки, но това не е аргумент в полза на безпаметното напиване — дори да не губим когнитивните си способности, негативните последствия върху организма далеч надвишават сутрешното главоболие.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    18 20 Отговор
    Сега ми стана ясно защо ушанките са перманентно пияни - искат да забравят всичко от 1917 до сега и да се събудят "утре"...
  • 2 ОръжиетоНаДявола

    17 8 Отговор
    Най-голямата грешка да заличиш неприятни спомени е с алкохол - вместо да се изтрият, ще помниш вечно. Много хора в състояние на депресия, тъга, проблеми и др. правят грешна стъпка, която после коства ужасно много. Алкохола е най-вредната субстанция за човека.

    Коментиран от #4

  • 3 OOF

    14 6 Отговор
    "Има нещо нездраво и съмнително в трезвеника. ... Човек, който не пие, е обладан от нечисти сили, служи на дявола и извънземните, става гей или умира от гъбички и херпес."
  • 4 така е

    9 3 Отговор

    До коментар #2 от "ОръжиетоНаДявола":

    но продавачите на алкохол са доволни. същото е и с хазарта и търкането на билетчета
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 кучето шаро

    18 1 Отговор
    Кръчма. Музика. Мезе.
    Маса. Пепелник. Кафе.
    Водка. Бира. Вино. Джин.
    Скоч със лед. Цигарен дим.

    Сервитьорка с бронзов тен.
    Бюст. Прозрачен сутиен.
    Гледка. Мисъл за любов!
    Жажда. Питие 'Смирноф'!

    Утро. Слънце. Светлина.
    Махмурлук. Метро. Жена.
    Викове. Скандал. Сълзи.
    Съд. Развод. Живот. Мечти.
  • 7 БЕЗ АЛКОХОЛ

    2 8 Отговор
    Пияниците няма да идат в Рая, казано е в Библията. А среден път няма - или в Рая, или в ада. Така че..!
  • 8 Казанджия

    7 1 Отговор
    Четенето на подобни ститии сериозно уврежда мозъка !Това са установили учени от Американски университет .