14 Март, 2018 13:15 5 106 7

ВИДЕО на орангутан, пушещ подхвърлена му цигара, взриви мрежата

  • орангутан-
  • пуши-
  • цигара-
  • подхвърлен фас-
  • посетител-
  • зоологическа градина-
  • зоопарк-
  • бандунг-
  • лошо отношение-
  • слаб контрол

Активисти за правата на животните избухнаха, след появата на кадрите, разпространили се като вирус

ВИДЕО на орангутан, пушещ подхвърлена му цигара, взриви мрежата - 1
Снимка: shutterstock

Активисти за правата на животните избухнаха с упреци срещу персонала на зоологическата градина, в която посетител засне как орангутан допушва хвърлена в заграждението му цигара.

Ураган от възмущение, осъдителни критики и упреци връхлетя с потресаваща мощ управата на зоологическата градина в провинция Бандунг, Индонезия, след появата на потресаващите кадри на пушещия орангутан Озон.

Видеоклипът, публикуван във Facebook, се разпространи като вирус из интернет пространството, повличайки след себе си възмущението и гнева на шокираните потребители.

"Посетителите не знаят как да се отнасят с животните, но липсата на надзор и контрол от страна на ръководството на зоопарка също е фрапираща и това е един от въпросите, които трябва да бъдат разгледани", заяви Марисън Гуачано, основател на Индонезийското дружество за хуманно отношение към животните, който пръв публикува кадрите.

Видеото, заснето в зоопарка в Бандунг, Индонезия, показва как посетител хвърля недопушения си фас в заграждението на приматите, а 22-годишният орангутан Озон го вдигна и започва да пуши. След качването на кадрите в мрежата, те се разпространиха светкавично и заляха социалните мрежи.

Персоналът на зоопарка заяви, че инцидентът е непростим, а охраната най-вероятно е била в почивка, когато се е случил.

Индонезия е една от страните с най-висок брой пушачи на глава от населението в света, като освен това тя оглавява класацията на страните, където отношението към животните е изключително лошо, а правата им са брутално погазвани.

"Всъщност има знак"

След инцидента, който взриви социалните мрежи, говорител на зоологическата градина заяви, че в парка съществуват мерки за предотвратяване именно на такива инциденти.

"Всъщност има знак на мястото, върху който е написано, че посетителите не могат да дават храна и цигари на животните", каза говорителят Сулан.

Гуачано бе първият, който надигна глас и нападна с упреци ръководството на зоологическата градина заради "слабия контрол". Той използва случая, за да разкритикува и много по-мащабната липса на стандарти, които да гарантират благосъстоянието на животните в зоологическите градини.

"Почти всички зоологически градини са в лошо състояние ... като започнем от клетките и хранителните нужди на животните и стигнем до тяхното здравословно състояние", каза той.

Още през 2017 г. в общественото пространство се надигна призив за затварянето на този зоопарк, разположен на 150 километра югоизточно от столицата Джакарта. Той бе последван от друго шокиращо видео, заснето в зоопарка в Бандунг, на което видимо слаби и недохранени слънчеви мечки просят храна от посетителите.

Случаят с пушещия орангутан отново привлече вниманието на обществото към лошите условия, слабия контрол и нехуманното отношение към животните в този парк.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Валя

    7 1 Отговор
    Някои хора имат странната мания да наставляват дори животните как да живеят,не стига че са ги заключили там като затворници,Ако на животното му се пуши кои са хората че да му пречат. И преди да ме нападне някой искам да кажа че го казвам защото съм либерално настроена към живите същества и уважавам предпочитанията им,това не значи че ще седна и зорлем ще правя животните с цигари,така или иначе повечето животни бягат от дима още щом го усетят
  • 2 112

    4 2 Отговор
    Не стига че е затворен ами и го тровят.
  • 3 ПЕЕВ

    1 6 Отговор
    ПРИЛИЧА МИ НА РАДЕВ
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Стига!

    8 1 Отговор
    Орангутана е пълнолетен! Може сам да си решава дали да пуши!
  • 6 Кака Гинка

    5 0 Отговор
    "Ураган от възмущение...връхлетя с потресаваща мощ..." Леле,леле,надминахте себе си този път! За маймуни и кучета се вайкате като за собствени роднини (то,може и да е с основание!), а злополуките с деца са просто статисика;малки деца пушат и никой не прави от това въпрос,а трябва! Маймунякът си е жив и здрав и нищо няма да му стане от една цигара - никой не казва,че е закоравял пушач.Вселенска трагедия...
  • 7 Грую

    2 0 Отговор
    Ето едно потвърждение на теорията ми, че пушенето е маймунски занаят, провокиран от стадното чувство - да видиш какво прави другия и да му подражаваш. Вече няма как да се съмнявате, че сме произлезли от маймуните. Какво блестящо потвърждение на Дарвиновата теория за еволюцията. Също и още един факт, който обяснява защо след 10.ноември.1989г. не достигнахме капиталистическите държави ами се сринахме - защото както в случая с орангутана не се научихме от тях на добрите неща , а на лошите. Човешка му и маймунска му работа все едно и също! Чарлз Дарвин!!!!!