26 Май, 2018 22:01 3 344 8

Учени: Богатите не са умни, късметлии са

  • богатство-
  • успех

Осемте най-богати хора притежават повече от най-бедните 3 млрд.

Американците вярват твърдо, че упоритата работа ти се отплаща. Вярват, че живеят в меритокрация, където всеки, който има дръзновение и решителност, може да успее.

Но с неравенството в доходите на най-високо ниво в САЩ и много други развити страни хората започват да се питат дали това всъщност е истина.

Проучване на Института за политика от 2015 г. в Харвард установява, че 48% от родените след 1980 г. смятат, че американската мечта е мъртва. Все по-голям брой от тях дори изпитват топли чувства по отношение на социализма, което всъщност е призрак сред по-консервативно мислещите. Това не означава, че вярата в свободния пазарен капитализъм е напълно мъртва.

Някои евангелски служители днес продължават да проповядват благовестието за просперитета. Това е уникална американска концепция, която гласи, че богатите са предопределени да бъдат "спасени" от създателя. Идеята се връща назад към пуританите.

Според тях начина, по който може да се каже кой е спасен от огнената яма, е "външни признаци на вътрешна благодат". Да бъдеш красив, ефективен или проспериращ означава, че отиваш на небето. Но Голямата депресия и последиците от нея променят понятието за меритокрация и евангелието на просперитета сред огромното мнозинство от млади хора.

А какво ще кажете за тези, които днес са богати? Наистина ли спечелиха мястото си чрез пот на челото си и непоколебима решителност? Отговорът категорично е не. Вместо да бъде надарен или специален, най-големият определящ фактор за придобиване на огромно богатство е просто късмет, показва нов анализ, цитиран от BigThink.

Трима италиански учени от университета в Катания, използвайки компютърен модел, решиха да разберат дали богатите са сполучили заради талант или късмет. Това са физиците Алесандро Плучино и Андреа Рапизарда и икономистът - А. Е. Биондо.

Първата им задача беше да вземат компютърния модел и да го запълнят с аспекти, свързани с човешкия талант. След това, след като ги хранят в машината, те показаха начините, по които хората използват тези таланти, за да се развиват.

Талантът е определен като съвкупност от интелигентност, умения, мислене за поемане на риск и т. н. Изследователите разглеждат случаите на редица фиктивни кандидати с такива таланти.

Повечето хора имат средно ниво на талант. Тогава напредъкът на всеки индивид е заложен върху (симулирана) 40-годишна кариера, а доходите са разумни. Траекторията на кривата не е ясна. Освен това, за да се стигне до пробив, изследователите добавят спънки, които биха могли да се случат.

След 40-годишния период изследователите определят кой е най-успешен и какво го кара да стане такъв. Експериментът е повторен няколко пъти. И все пак резултатите можеха лесно да бъдат предсказани. Компютърът изчисли това, което е известно като закон за властта или правилото 80:20.

Известна като концепция в икономиката, законът за властта казва, че почти навсякъде 20% от хората притежават 80% от богатството. Нещо повече, късметът е най-големият определящ фактор при придобиването на богатство.

Според авторите на проучването "доминиращата до голяма степен меритократична парадигма на висококонкурентните западни култури се корени в убеждението, че успехът се дължи основно, ако не и изключително, на лични качества като талант, интелигентност, умения, интелигентност, усилия, доброжелателство, упорита работа или поемане на рискове".

Изследователите установиха, че по-голямата част от топ 20% не са най-талантливи. По-скоро те са изключително в средата. "Максималният успех никога не съвпада с максималния талант и обратното", пишат изследователите.

Неравенството в доходите е нарастващ проблем в САЩ и най-развитите страни в света. Днес топ 8-те милиардери притежават повече богатство от най-бедните 3 милиарда души в света. Това проучване вероятно ще бъде потулено от онези, които искат да запазят своето богатство, статут и власт. И все пак, човек се чуди как най-добре да приложи по-справедливо разпределение на ресурсите.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бмв е39

    17 20 Отговор
    какви топли чувства към комунизма та това е чума това е промиване на мозъци
  • 2 Антон

    16 11 Отговор
    Защо пишете глупости, дори не изчетох статията до край. Тези глупости за късмета ги пишете за да успокоявате бедните, че видите ли не са бедни защото нямат способности, а защито не са късметлии.
    Да късмета също има значение , но е един от много неизвестни. За мен преуспяването зависи: да познаваш правилните хора, т.е.много контакти, образование, опит, идея и нейното реализиране, в подходящ момент, на подходящото място, акъл, липса на гордост, и яко бачкане.
    А всъщност какво означава да си богат - за някои това е възможността днес да си купи храна , и да бъде облечен, за друг не недостига на финанси за покупка на мега яхта, може да го карат да се чувства беден.
  • 3 Така де

    24 2 Отговор
    99% от богатите, които познавам са супер късметлии. Все едно съдбата е предопределила те да забогатеят. Не казвам, че те не са се старали и не са влагали усилия, но познавам хора , които са се опитвали много и много знаят, но нищо не печелят. Докато други с малки стъпки правят големи крачки. Те някак си печелят симпатии, макар да не го заслужават
  • 4 БЕНЗИНДЖИЯ

    8 7 Отговор
    УМ ЦАРУВА УМ РОБУВА УМ ПАТКИ ПАСЕ КОЙТО Е МИНАЛ ПРЕЗ КОМУНИЗМА ЗНАЕ ЗА КАКВО ИДЕ РЕЧ ПАЗИ БОЖЕ ОТ ТОВА ЗЛО
  • 5 Звонко

    6 4 Отговор
    Напротив трябва акъл защото пари не се правят с лопата а с пари
  • 6 бг късметлии

    17 2 Отговор
    Ярки примери от българската действителност Боко и Шиши, милиардери с мозък и талант на амеби ( да ме извиняват едноклетъчните), но държат вероятно толкова пари, колкото общо има 90% от населението на страната ?
  • 7 Гост

    3 1 Отговор
    Имат особена природа !Себични ексцентрични грешници ,които не знаят правилото от къде дошло там отишло!Плащат за зулумите си висока цена.Именно това ги прави елементарни като всички!!!
  • 8 Компетентен

    13 1 Отговор
    "Там, където има много пари , няма начин да няма измама" - арабска поговорка . Най точно казано , според мен !