7 Юни, 2018 18:51 5 710 8

10 години затвор грозят популярен турски рапър - бунтар (СНИМКИ+ ВИДЕО)

  • йомер серкан ипекчиоглу-
  • обвинение-
  • цензува-
  • опозиционен глас-
  • затвор-
  • популярен-
  • известен рапър-
  • турски рапър-
  • ezhel

Според обвинението Ежел приканвъл към употреба на наркотици, но обществото видя зад тях скритите намерения на правителството

10 години затвор грозят популярен турски рапър - бунтар (СНИМКИ+ ВИДЕО) - 1

10 години затвор грозят известния турски рапър Ezhel, съобщават турските медии.

Срещу 28-годишният изпълнител са повдигнати обвинения в подбудителство към употребата на наркотици. Според властите музикантът, чието истинско име е Йомер Серкан Ипекчиоглу, пропагандира употребата на канабис чрез своите публикации в социалните мрежи, както и чрез текстовете на тесните си.

Той бе арестуван в Истанбул миналия месец, като част от мащабна акция на полицията в борбата срещу разпространяването на наркотици.

На 24 май 28-годишният певец отишъл в главното полицейско управление на Истамбул, за да даде показания под клетва, но вместо това бил арестуван и обвинен в "насърчаване и улесняване на употребата на наркотици", а след това изпратен в затвора "Малтепе".

Прокурорите настояват той да получи присъда - лишаване от свобода без право на замяна, като част от обвинителен акт, одобрен от истанбулски съд във вторник.

10 години затвор грозят популярен турски рапър - бунтар (СНИМКИ+ ВИДЕО)

Международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" (Amnesty International) вече започна кампания за в подкрепа на Ежел, настоявайки за неговото освобождаване. От организацията заявиха, че обвиненията срещу рапъра са изфабрикувани и той е бил "задържан единствено, защото е дръзнал мирно да упражнява правото си на свободно изразяване".

"Той е бил разпитан за текстовете на две негови песни, в които се говори за употребата на канабис, како и за вече изтрита публикация в социалните мрежи - снимка, на която държи листо от растението канабис. Именно заради тях съдът е постановил Ежел да остане в предварителния арест, като решението не съдържа никакви доказателства, че изпълнителят активно е насърчил употребата на наркотици.
Задържането на Ежел е нарушение на правото му на свободно изразяване, защитено от член 19 от Международния пакт за граждански и политически права (МПГПП) и член 10 от Европейската конвенция за правата на човека (ЕКПЧ), която Турция е приела", се казва в отвореното писмо на Amnesty International в защита на певеца.

10 години затвор грозят популярен турски рапър - бунтар (СНИМКИ+ ВИДЕО)

Сред доказателствата, уличаващи турския рапът в посоченото престъпление, които прокуратурата е приложила към обвинителния акт, има снимка, която певецът споделил в своя акаунт в Twitter. На нея , Ежел позира с растение канабис. Снимката била харесана от над 5000 фенове.

Певецът отрича всички обвинения в злоупотреба, но признава, че е направил снимката с растението, допълвайки, че тя няма за цел да насърчава употребата на наркотици. Изпълнителят отрича и частта, в която обвинението определя текстовете му като пропаганда и подстрекателство към пушенето на марихуана. Според рапърът песните му са изкуство и като такова те бе бива да се приемат буквално.

Ежел е един от най-известните рап изпълнители в страната си. В своите песни той често рисува една мрачна картина на уличния живот в турските градове. Текстовете му описват нерадостния живот, който са принудени да водят хората на улицата, затрупани от боклуци, сажди и пепел.

"Под влиянието на хашиш светлината е по-ярка, поемат се кълба дим / Моят път е тъмен, посоката ми, звездите и шумовете. Луната е по-красива от слънцето", гласи текстът на песента "Нощи".

Роденият в Анкара композитор привлече общественото внимание миналата година с дебютния си албум "Muptezhel". Той бързо стана любимец на много хора и това ясно се вижда в социалните мрежи, където песните и клиповете му са гледани милиони пъти.

Музиката нае повлияна от творчеството на западни звезди като Еминем и 50 Сент.10 години затвор грозят популярен турски рапър - бунтар (СНИМКИ+ ВИДЕО)

След ареста на Ezhel се надигна вълна от обществено негодувание както в страната така и извън нея. Мнозина видяха това като опит за налагане на цензура и заглушаване на опозиционния глас на рапъра, който е известен с позицията си срещу правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ghost

    13 11 Отговор
    Първо тоя смешник изобщо не е популярен рапър,за първи път чувам за него.Второ,да,да го затворят разбира се.Дори едно дете да подведе и това дете стане наркоман заради него,малко ли е?
  • 3 Ursa Minor

    9 2 Отговор
    Интересен артист. Дано, дано авторитарният режим не унищожи, заличи инакомислещите, интелигенцията в нашата съседка...
    П.С.
    Срамувам се от слабоумните, злостни коментари...
    O, sancta simplicitas.........
  • 4 Хасан

    3 8 Отговор
    Ако пропагандира наркотика да го тикнат в панделата
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДА бяха

    3 0 Отговор
    натикали всички чалгари, че това което правят е п.рно в пряк и преносен смисъл. Що деца го слушат това навсякъде
  • 7 До Ghost

    6 1 Отговор
    Ако така се ставаше наркоман, досега всеки слушащ Death Metal щеше да е сериен убиец и всеки който харесва Ван Гог да си отреже ухото...Ползвайте ги тия глави и за други работи освен да си носите шапките и очилата
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.