13 Юни, 2018 14:19 2 643 2

Лошите навици, които погрешно считахме за вредни

  • навици-
  • вредни-
  • лоши-
  • здаве-
  • полезно-
  • митове-
  • лекари-
  • вредни навици-
  • лоши навици
Лошите навици, които погрешно считахме за вредни - 1
Снимки: shutterstock

През целия си живот ние чуваме, че не бива да правим това или онова, защото е опасно или полезно, че не трябва да ядем такава храна или да наблегнем на тези продукти, защото са вредни или здравословни. Ежедневието ни е изпълнено със забрани, правила и препоръки, които ако не следваме и не изпълним, ще пострадаме - физически или здравословно.

Кафето е вредно, а закуската не може да бъде пропусната. Списъкът ни с вредни навици е дълъг, защото почти за всичко може да се намери нещо, което го прави вредно или опасно.

Всъщност се оказва, че не всички вредни навици са наистина вредни и е по-умно да следваме правилото, че всяко нещо в умерени дози няма да ни навреди.

Вижте кои са онези лоши навици, които в известен смисъл се оказват доста полезни.

Пропусната закуска

Лошите навици, които погрешно считахме за вредни

Още от детството ни се казва, че трябва да се яде закуска. Всъщност закуската не е нужна. Смята се, че ако редовно прескачате закуската, можете да качите килограми. Но последните проучвания показват, че всичко е точно обратното. Гладуването и прескачането на храна може да помогне на човек да отслабне. И липсата на закуска влияе положително върху ефективността на обучението.

Пиенето на кафе

Лошите навици, които погрешно считахме за вредни

Това изглежда е вечен аргумент. Някои лекари казват, че изобщо не можете да пиете кафе, а други - че е полезно. Не толкова отдавна учените дори доказаха, че използването на тази ароматна напитка намалява риска от онкологични заболявания. Освен това, кафето може да ни предпази от диабет. Но все пак се препоръчва да се ограничи количеството на консумираното кафе до 400 мл на ден (не повече от две чаши кафе).

Консумацията на яйца

Лошите навици, които погрешно считахме за вредни

Те също са заобиколени от битки за тяхната полза или вреда. Не яжте яйца, има само белтъците, яжте яйца само веднъж седмично - толкова много твърдения, които са ни казали за този продукт. Но яйцата са много здравословни, защото съдържат голям брой витамини и минерали, които се абсорбират добре. И още: трябва да ядете белтъка и жълтъка.

Мазни храни

Лошите навици, които погрешно считахме за вредни

Много хора, които искат да отслабнат, изберат диета с ниско съдържание на мазнини и високи нива на нишесте. Но това не работи. В Америка е проведено проучване, което показва, че яденето на нискомаслени храни не помага да отслабнете.

В допълнение, доказано е, че такава диета изобщо не помага за рак на гърдата, рак на дебелото черво и сърдечно-съдови заболявания.

Енергийни напитки

Лошите навици, които погрешно считахме за вредни

Смята се, че енергийните напитки са истинска отрова за нашето тяло, унищожават сърцето ни и развалят здравето ни. Но те не са толкова ужасни за нас, както си мислехме. Единственото, което е вредно в тях е захарта. И всички останали съставки, витамините В и тауринът са напълно безопасни за човешкото тяло.

Пиенето на вино

Смята се за един от лошите навици. Но някои изследователи вярват, че хората, които пият умерено (не повече от 2 чаши вино на ден), намаляват риска от развитие на мозъчни заболявания. Резултатите от изследванията, публикувани миналата година в списанието Болест на Алцхаймер, доказват, че хората, които пият малко вино, са по-склонни да достигнат 85-годишна възраст без признаци на заболяване.

Използването на социални мрежи

Лошите навици, които погрешно считахме за вредни

Смята се, че честото използване на смартфоните и социалните мрежи е лошо за нашето здраве. Но повечето изследвания потвърждават, че смартфоните не са абсолютно зло, в някои случаи те дори могат да бъдат много полезни.

През 2017 г. е проведено проучване, резултатите от което са публикувани в Psychological Science. По време на това изследване е установено влиянието на смартфоните върху 120 000 британски тийнейджъри. Оказа се, че използването на социални мрежи не е вредно за повечето тийнейджъри и за много от тях са били полезни, защото по този начин децата са получили морална подкрепа от своите връстници.

Сигналите и вълните, идващи от телефона

Лошите навици, които погрешно считахме за вредни

Всеки списък със съвети как да увеличите производителността задължително включва елемента "Изключване на сигналите по телефона". Обаче, както се оказа, този съвет не е напълно правилен. Последните експерименти доказват, че хората, които не получават известия, се чувстват напрегнати и нервни.

Дълги тренировки

Лошите навици, които погрешно считахме за вредни

Добър и полезен навик е дългият тренинг, но не е необходимо да изчезвате в залата за няколко часа на ден, за да останете във форма. Проучванията доказват, че интензивното 7-минутно упражнение на всички мускулни групи може да бъде много по-полезно от един час.

Сънят през деня

Лошите навици, които погрешно считахме за вредни

Един възрастен обикновено трябва да спи 7-8 часа на ден. Но със сегашния ритъм на живота, подобна мечта е голям лукс. Следователно, 20-30 минути сън през деня могат да добавят жизненост и да увеличат производителността. Така че не се отказвайте от съня си, защото може да бъде много полезен. Само помнете, че не трябва да бъде по-дълго от половин час и в интервала между 13 и 15 часа, тогава ще се събудите енергично и отпочинали.

През целия си живот сте смятате, че всичко това е вредно, но се оказва, точно обратното. Но сега знаете, че тези навици изобщо не са смъртоносни и не бива да се обвинявате за тях.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бе мъдев

    13 2 Отговор
    Глупост
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.