Last news in Fakti

4 Септември, 2018 17:39 39 001 12

Защо 120/80 се счита за нормално кръвно налягане? (ГРАФИКА)

  • кръвно налягане-
  • артерии-
  • сърце-
  • високо кръвно-
  • ниско кръвно-
  • здраве

Кръвното налягане е налягането върху артериите, причинено от движението на кръвта в резултат на работата на сърцето

Защо 120/80 се счита за нормално кръвно налягане? (ГРАФИКА) - 1
Снимки: shutterstock

Един от най-разпространените проблеми с напредването на годините е повишеното кръвно налягане. Причините са различни – заседналия начин на живот, стреса, качеството на храната. Моментна промяна на кръвното налягане може да настъпи при емоционални реакции, лошо настроение и стресови ситуации.

И макар високото кръвно да се смята за доста по-опасно от ниското, второто също не е за подценяване. Внезапното падане на кръвното налягане може да предизвика неприятности, като: прилошаване, колапс, нарушаване на нормалните ежедневни дейности, сънливост и нетрудоспособност. Освен това, то често е съпроводено от други неприятни симптоми, като: сърцебиене, замаяност, гадене, бледа кожа, главоболие, постоянна жажда.

Какво представлява кръвно налягане?

Защо 120/80 се счита за нормално кръвно налягане? (ГРАФИКА)

Това е налягането на артериите в големия кръг на кръвообращението между систола (фаза на изтласкване на кръвта от сърцето) и диастола (фаза на пълнене на сърцето) и се отчита като две числа за стойностите при тези две фази: първо се казва систолното, после диастолното налягане, напр. 140/80.

Уредът за измерване на кръвното налягане се нарича сфигмоманометър.

Въпреки наличието на определена норма на кръвното налягане, този показател е индивидуален за всеки човек. Има стандарт — 120 на 80, който определя дали има патологични промени в сърдечно-съдовата система, ако стойността на кръвното налягане е извън тази рамка.

Какво трябва да знаете за кръвното налягане?

Защо 120/80 се счита за нормално кръвно налягане? (ГРАФИКА)

Кръвното не зависи само от наличието на здравословни проблеми. Този стандарт е приложим само за хора от определена възрастова категория. Налягането от 120 на 80 се счита за норма само за млади хора на възраст от 16 до 40 години. И това означава, че при децата и възрастните хора тези цифри може да са различни.

Така за всеки човек нормалните стойности на кръвното са различни. Ако пациентът не се оплаква от лошо здравословно състояние и резултатите са по-ниски, например 100 на 70, това може да е нормално за него. Съществуват и обратни случаи, когато резултатите превишават стандарта с 10 или 20 единици.

Някои специални състояния на тялото също могат да причинят отклонение на кръвното налягане от приетата норма, например бременност. Първоначално заради нея кръвното може да стане доста ниско, а в периода близо до раждането — напротив, да бъде високо. Лекарите знаят добре това, така че тази функция винаги се взема предвид при измерването.

Откъде произлиза стандартът?

Има добре известна фраза "налягане като на астронавт". Причината е, че тези, които летят в космоса, трябва да имат възможно най-доброто здраве. Стандартът на кръвното налягане за тях е стойността 120 на 80.

Между другото, колебанията в налягането невинаги отразяват здравословното състояние, но могат да индикират сериозна заплаха за здравето. Лекарите препоръчват да следите кръвното си налягане.

Защо 120/80 се счита за нормално кръвно налягане? (ГРАФИКА)


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Акванавт

    30 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Има добре известна фраза "налягане като на астронавт". - Космонавт Миленче, космонавт. По наше село астронавти няма. Другото си успяла да го препишеш почти вярно.

    Коментиран от #6, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Акванавт

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "CUKOVSKI":

    То е правилно в български форум да пишеш на български, ма нейсе.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Радо

    27 2 Отговор
    Ако имат косми им казват космонавти, ако са епилирани тогава сигурно са астро...

    Коментиран от #7

  • 6 Коментар

    15 3 Отговор

    До коментар #1 от "Акванавт":

    Защото тия от ФАКТИ ГИ ПРИЕМАТ С МЕГА КОНКУРС.
    ВАЖНОТО Е ПАРИТЕ ПО ЕВРОПРОГРАМА ДА СЕ УСВОЯТ🤗
  • 7 Акванавт

    9 0 Отговор

    До коментар #5 от "Радо":

    Евала. Посмях се от сърце:)))
  • 8 Джи Пи

    9 3 Отговор
    Миленче, дай да ти измеря кръвното, пулса, да ти направя цялостен масаж. Сигурно си много стресирана от тези статии, коментари...
  • 9 Инкогнито

    6 0 Отговор
    В тази медия авторите са повече от добри. Я погледнете "24 часа", днес.бг, или Блиц....
  • 10 Tonkata_youk know whi

    1 2 Отговор
    Защото Е !
  • 11 БГ коментар

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Акванавт":

    Прав си и имаш + от мен, но нали знаеш, че напоследък някакви смешковци се пънат да ни учат на нови думички - "астронавт", "въглероден диоксит" и разни други такива. В тази връзка пишещите тук /и не само/ трябва да са в крак с времето.
  • 12 Йоанна

    0 0 Отговор
    Имам 55 години и много добре ми е когато ми е крвното 90/60, щом горното отиде над 100 имам силни главоболия. По графика за моите години 120/80 е ниско кръвно налягане. Моето кръвно , когато се осещам най добре е нормално за бебета од 1-12 месеца.😁