5 Септември, 2018 17:30 7 694 13

Обичате да пиете кафе? Внимавайте, защото то може да ви съсипе

  • кафе-
  • вреда-
  • здраве-
  • симптоми-
  • прекомерни количества-
  • твърде много-
  • кофеин-
  • влияние

Появи ли се някой от тези симптоми, по-добре бягайте при личния си лекар

Обичате да пиете кафе? Внимавайте, защото то може да ви съсипе - 1
Снимки: shutterstock

Обичате да пиете кафе? То е от жизненоважно значение за вас? Не можете да си представите сутрините без тази освежаваща, стимулираща и събуждаща сетивата напитка? А знаете ли, че прекомерната му употреба може да ви разболее и дори да ви вкара в болница?

Кафето е прекрасна напитки и това могат да заявят убедено повече от половината жители на планетата. То не само ни помага да се събудим сутрин, пълни с енергия деня ни, но може да е полезно за здравето ни.

Обичате да пиете кафе? Внимавайте, защото то може да ви съсипе

Кафето помага за стимулирането на метаболизма, предотвратява депресия и помага на сърцето да работи по-добре. Но всички тези ползи от пиенето на ароматната топла напитка са възможни само при едно условие — то да се консумира в умерени количества.

Както всяко друго нещо и кафето започва да вреди на здравето ни, когато с него се прекали.

Злоупотребата с тази напитка може да бъде твърде скъпа и вместо да помогнете, да навредите на здравето си. Проверете дали сте преминали тази тънка граница.

Обичате да пиете кафе? Внимавайте, защото то може да ви съсипе

Болки в корема

Коремната болка може да наподобява спазми, които се изпитват по време на или преди менструация, или може да бъде усещане за парене в стомаха. Както е отбелязано в едно скорошно проучване, някои от съединенията на кафето могат да стимулират секрецията на стомашна киселина, а така се разяжда стената на стомаха. Ако често имате болки в стомаха, опитайте се да се откажете от кафето — това би трябвало да помогне.

Учестен пулс

Най-честата причина за сърцебиене е предозирането с алкохол или кофеин. За съжаление, това не е безвредно: ако оставите симптома без внимание, в крайна сметка може да получите сериозни смущения в работата на сърцето. В подобен случай по-добре се откажете от кафето.

Диария

Да, естественото кафе има слабителен ефект. И ако го пиете прекалено дълго или твърде често, този ефект може да надхвърли очакванията ви. Като цяло, ако изведнъж започнете да ходите често в тоалетната, без конкретна причина, то по-добре се опитайте да ограничите консумацията на кафе или поне драстично да я намалите.

Треперене

Кафето стимулира нервната система и повишава способността за концентрация — и това е добре. Но ако злоупотребяваме със стимулиращата напитка, централната нервна система може да реагира, например, с треперене на ръцете. Намалете дозата или напълно спрете пиенето на кафе, докато организмът ви не се успокои.

Главоболие

Малките дози кофеин могат да облекчат главоболието и дори да предотвратят мигрена. Но ключовата дума тук е "малки". Когато кафето е в твърде големи количества, излишъкът от кофеин може да предизвика умора и главоболие.

Обичате да пиете кафе? Внимавайте, защото то може да ви съсипе


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    9 0 Отговор
    Наистина на някои хора пречи!Аз съм един от тях!Пиех го преди време с удоволствие!!!¡
  • 2 КОК МАЛАК ДИК

    6 10 Отговор
    аз като си направя 3в1 нес рано сутринта и тичам после в колзета да се иза кам но понякога забравям да пусна водата и мирише но ако пия еспресо ме стяга и чак след 2 3 дни ме напана ма и се изтропвам зверски димек от еспересото не тропаш но от млеко и нес тичаш в офиса

    Коментиран от #5, #7, #9, #10

  • 3 ежко бежко

    19 4 Отговор
    То цял ден бяха малко гнусните коментари,само това липсва сега за тропането на някой много умен!!!!!
  • 4 БМВ Е34 БРЦ ГАЗ

    6 2 Отговор
    един път лупнах 2 реб була без захар с 2 кафета и 2 бири че разтворих небето

    Коментиран от #6, #11

  • 5 Реалист1

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "КОК МАЛАК ДИК":

    Образно си го представих. Намали малко миризмата, че разбрахме какво си ял
  • 6 новата реклама по нова

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "БМВ Е34 БРЦ ГАЗ":

    ''Реб бул отваря небето''

    Коментиран от #12

  • 7 тъп си на квадрат

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "КОК МАЛАК ДИК":

    Дели ни интересуват личните ти нужди бе, див селянин с малък dick.
  • 8 stupid dog

    10 0 Отговор
    Въпреки всичко ,си е много смешно!От един час,не мога да се спра да се смея!!!!!Някои коментари са уникални!Браво на тези ,които правят малко сивия живот,по оптимистичен със своите шеги!Не говоря за глупавите коментари!!!!
  • 9 Big Dick

    7 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОК МАЛАК ДИК":

    Пич, ти уби всичко детско в мен! 😱 Просто си несравним, ама не в положителна насока! Много ниско си слезнал! Качи малко нивото! То вярно че простотията граници няма, ама ти си недостижим! 😁
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Един

    0 0 Отговор
    Същото е и с водата!
    Необходима е за организма , ама може и да се удавиш!

    Та какво е новото?!?!