Факти.БГ

13 научни факта, които доказват, че сте по-умни, отколкото предполагате

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock

Милена Трачева

Всеки иска да бъде скромен, или поне на думи. Но истината е, че повечето хора копнеят за внимание и публика, пред която да изтъкнат своите изключителни умения, каквито и да са те. Може би на пръсти се броят онези, които не мечтаят да покажат превъзходството си над околните, да блеснат с ум и интелект.

Може би и вие бихте искали да разберете, че сте по-умни в сравнение с останалите.

Научното онлайн издание Science Alert събира в една статия 13 научно подкрепени факта, които говорят, че мозъкът ви цъка по-бързо от колкото си мислите, че сте по-умни, отколкото сте предполагали.

Ето ги и тях:

1. Не се разсейвате лесно — хората, които могат да се фокусират за дълги периоди от време и да изключат разсейващите неща от вниманието си, са високоинтелигентни.

2. Нощна птица сте — колкото по-умен сте, толкова по-склонен сте да оставате буден и активен през нощните часове.

3. Силно адаптивен сте: интелигентните хора са гъвкави и могат да успяват в различни ситуации. Те могат да се справят, независимо от усложненията или ограниченията, които животът поставя пред тях.

4. Осъзнавате колко много не знаете: умните хора разбират и признават, че има много неща, с които не са запознати. Те не се страхуват да кажат: “Не знам това”.

5. Изключително любопитни сте: интелигентните хора са силни впечатлени от неща, които другите приемат за даденост.

6. Може да свържете понятия, които на пръв поглед изглеждат несвързани. Виждате закономерности и модели там, където другите не могат.

7. Отворени сте за нови идеи и възможности: интелигентните хора са открити за приемане на гледни точки и ценности различни от техните досегашни.

8. Имате висока степен на себеконтрол: интелигентните хора са способни да преодолеят своята импулсивност чрез планиране, изясняване на целите си, изследвайки алтернативни стратегии и анализирайки последиците от своите действия.

9. Забавни сте. Ама наистина. Защото имате чудесно чувство за хумор.

10. Чувствителни сте към емоциите на другите. Умните хора са донякъде емпати: те могат да усетят емоциите на другите.

11. Харесвате собствената си компания: индивидуалности сте и изпитвате по-малко удоволствие от останалите при социализирането с приятели.

12. Забавяте ежедневни задачи, защото работите над неща, които са по-важни от тях. Или поне мислите за такива.

13. Размишлявате върху вечните въпроси за “живота, вселената и всичко останало”.