Last news in Fakti

27 Октомври, 2018 18:21 5 765 11

Настъпва ерата на безкрайните наводнения, "Кипящият чайник" носи Апокалипсиса

  • климат-
  • време-
  • край-
  • човечество-
  • апокалипсис-
  • армагедон

Учени алармират за увеличение на дъждовете и наводненията

Настъпва ерата на безкрайните наводнения, "Кипящият чайник" носи Апокалипсиса - 1
Снимка: Shutterstock

Грози ни покачване на температурите на Земята, което ще доведе до рязко зачестяване на силните проливни дъждове и свързаните с тях наводнения, чиито мащаби и сила значително се подценяват в текущите прогнози. До този извод достигнаха физици, публикували статията си в списание Nature Communications.

"Опитахме се да разберем физичните механизми, обясняващи защо наводненията и проливните дъждове започнаха да се случват все по-често по цялата Земя. Знаехме, че екстремните явления ще започнат да се случват все по-често в бъдещето, и че ние трябва да разберем какво трябва да се направи, за да се защитим от тях. Нашите разчети позволяват да се изготвят съответните прогнози", заяви Цзябо Ин от Университета в Ухан (Китай).

За едно от последствията от на глобалното затопляне се смятат така наречените екстремни природни явления - периоди на неестествена жега по време на зимата или студеното лято, горещите вълни, седмичните проливни дъждове или безкрайните суши. Ярък пример за това може да се смята наводнението в Кримск през 2012 година и лятната жега в Русия през 2010 година.

Днес учените са на мнение, че в бъдеще, с оглед на развитието на глобалното затопляне, честотата на тези явления само ще расте, но и ще започнат да обхваща все по-големи територии. Това ще доведе и до рязко увеличаване на смъртността: всеки допълнителен градус топлина през лятото ще увеличава починалите с пет процента. Миналата година, както са открили австралийски еколози, въпросните топли вълни са "сварили" няколко хиляди прилепа, живеещи в горите в западната част на континента, а тази година са предизвикали масова гибел на рибите по бреговете на Калифорния.

Ин и неговите колеги се интересуват от основната причина за зачестяването на подобни екстремни явления и какви физични механизми отговарят за появата на "безкрайните" дъждове, неочакваните потопи, постоянната жега и другите природни явления, с които в миналото хората са се сблъсквали доста по-рядко. Физиците са се интересували от работата на така наречения цикъл на Лоренц - кръговрата на енергията в атмосферата и свързаните с него процеси на преобразуване на потенциалната енергия в топло- или кинетична енергия на въздушните маси.

За първи път тази връзка бе описана математически от известния американски метеоролог Едуард Лоренц, авторът на "теорията на хаоса" и изобретател на термина "ефектът на пеперудата". Учените отдавна спорят за това, как глобалното затопляне влияе върху този "кръговрат", дали ръстът на температурата го прави по-нестабилен и как върху него влияе това, че атмосферата започва да складира все по-вече запаси от енергия.

Ин и неговите колеги са се опитали да дадат отговор и на двата въпроса, анализирайки данните, които метеорологичните станции, разположени по цели свят, са събирали през последния половин век. Събраната информация е помогнала на учените да изведат набор от формули, позволяващи да се предскаже как ще се промени ситуацията в бъдеше, ако температурата продължи да расте. Използвайки тези данни и формули, физиците са изчислил до каква степен ще зачестят потопите и проливните дъждове през идните години.

Сметките им са показали, че текущите климатични прогнози показват значително по-ниска честота на появата на "внезапни" наводнения, свързани с рязкото повишаване на нивото на дъждовете в определени дни и месеци. Това занижаване, както отбелязват учените, е свързано не само с ръста на температурата, но и с редица антропогенни фактори, включително и изсичането на горите и с промените в характера на използването на земните ресурси.

Най-силно въпросните наводнения ще засегнат Северна и Западна Европа, северната част на САЩ и юга на Канада, а също и южните региони на Китай. В някои региони, както отбелязват учените, честотата на проливните дъждове и наводнения ще се увеличи с 40% с всеки допълнителен градус топлина. Единственото голямо изключение в сметките им е Русия - фактически по цялата руска територия нивото на дъждовете от всички типове намалява през последния половин век и ще продължи да намалява в бъдеще. По този начин, основната заплаха за Русия ще бъдат не дъждовете, а сушата и прашните бури.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пурко

    23 1 Отговор
    Причината за глобалното затопляне е изсичането на дърветата.
  • 2 Трънчев

    23 0 Отговор
    Природата се опитва да редуцира броят на хората по всякакъв начин, но ние все още не се предаваме.
    Ако продължаваме да й пречим, все някога ще успее.

    Коментиран от #5

  • 3 Мършата

    6 2 Отговор
    Краят ще дойде!! Хич да не ни пука!! То кеф бе, да бъдем Бай Ганьовци до край!!!

    Коментиран от #6

  • 4 Bubbles

    13 1 Отговор
    Продавайте таратайките и купувайте лодки, и без друго скоро дизеляците ще ги забранят!
  • 5 Bubbles

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Трънчев":

    Две планети си говорят:

    Едната - Какво се чешеш такава бре?
    Другата - Оффф мани хванала съм хора.
    Първата - Ееее нищо де, ще ти минат!
  • 6 Моамба

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мършата":

    да си Ганьо не е кеф а трагедия
  • 7 Майката Земя

    4 0 Отговор
    Ех деца, деца, защо не си пихте кафето и правихте секса (без забременяване!), а съсипахте своята Земя? Алчност, невежество, конкуренция, всичко е просто престъпна претенция. Четете повече, вярвайте в доброто и всеки ден си карайте колелото! Засадете дърво, запознайте с пич или мацка, стига въртяхте гумите на вашата димяща каска.
  • 8 SAAB

    6 3 Отговор
    Лъжат ви ! Глобалното затопляне НЕ е резултат на човешка дейност !
    Да попитам.....как праисторическият човек е допринесъл за ледниковият период и неговият край? Вероятно с газовете , които са изпускали след обилно хранене ! Планетата минава през определени цикли в своя път ......и ние само се возим ! Да и някои успяват да правят пари , когато има наивници ! :)

    Коментиран от #9

  • 9 Бай Драган

    6 3 Отговор

    До коментар #8 от "SAAB":

    Планета минава през цикли, факт, но в продължение на стотици хиляди и милиони години. Глобалното затопляне се случи в рамките на някакви си 200 години след началото на индустриалната революция. Твърде бързо, и в резултат от горенето на изкопаеми горива и изсичането на дървета. Ние, хората, нарушихме естественият цикъл тъй като сме твърде много и горим нефт, газ и т.н. Така, че или ти лъжеш, или някои ти плаща да заблуждаваш.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ники

    1 1 Отговор
    Пълни глупости ... времето не е мръднало .... факт е , че планетата минава през различни цикли ... най точно казано обаче е Нищо носо под слънцето ...