От незапомнени времена хората търсят начини и средства за борба със стареенето и смъртта. Макар днес науката да е открила как да забави тези процеси, елиминирайки отчасти следите на времето върху телата ни, както и да увеличи продължителността на живот на клетките ни, остаряването е заложено в гените ни. И все пак учените не се отказват да търсят начин да дарят човечеството с по-дълъг живот и младост.
В ново изследване екип от учени от Фридрих-Александър-Университет Ерланген-Нюрнберг (FAU) заедно с изследователи от САЩ разкриват една от основните причини за ниската продължителност на живот и старостта, както и как да се борим с нея. Според изследователите те се причиняват от оксидативния стрес, от който можем да се предпазим с помощта на цинк.
Цинкът може да активира органична молекула, която да ни защити от главния виновник за стареенето, съобщава ScienceDaily, позовавайки се на изследването, публикувано в специализираното издание Nature Chemistry.
Цинкът е елемент, от който се нуждаем, за да останем здрави. Ако бъде добавен към определени храни, съдържащи хидрохинони — като шоколада, виното, чаят и кафето — той може да се окаже ключов играч в битката със старостта.
Учените открили, че цинкът активира хидрохиноновите групи, осигурявайки естествена защита срещу супероксид, страничен продукт от взаимодействието на човешките клетки, който уврежда собствените биомолекули на организма, като протеини или липиди, както и човешкия геном. Смята се, че супероксидът играе роля в процеса на стареене и е виновен за редица заболявания, включително рак и невродегенеративни болести.
Хидрохиноновата група е част от полифенолите — растителните вещества, отговорни за миризмата и вкуса.
Сам по себе си хидрохинонът може да разруши супероксида, но когато се комбинира с цинк, се създава комплекс, който имитира ензима супероксид дисмутаза (superoxide dismutase — SOD). Този ензим защитава организма от процесите на разграждане, причинени от окисляване и имат антиоксидантен ефект. По този начин супероксидът може да се метаболизира и да се предотврати увреждането на организма, т.е. да предотврати оксидативния стрес.
Макар преходни метали като мангана, желязото, медта и никела да имат антиоксидантен ефект, положителните ефекти от тях бързо изчезват, а при превишаване на дозата могат да доведат до увеличаване на оксидативния стрес.
Цинкът от своя страна е по-малко токсичен от тези метали, което дава възможност за създаване на нови лекарства или добавки със значително по-малко странични ефекти.
Ето защо учените предлагат да се добавя цинк към храната, която съдържа хидрохинон, като вино, кафе, чай или шоколад. По този начин би се подобрило общото здравословно състояние на организма, което пък би довело до забавяне на процесите на стареене.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Гост
Коментиран от #5
13:30 06.11.2018
2 Трънчев
Щото общите приказки са написани, ама най-важното липсва.
Коментиран от #12
13:51 06.11.2018
3 Радо
13:58 06.11.2018
4 Драго Стойнев
14:26 06.11.2018
5 има подробност
До коментар #1 от "Гост":
Задължително трябва да го кльопаш с цинк,иначе пак ще остарееш бързо.Коментиран от #7
14:46 06.11.2018
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Гост
До коментар #5 от "има подробност":
Да бе, верно, забравих! И 100 г цинк всеки ден! Хахаха:))))15:15 06.11.2018
8 боцмана
15:15 06.11.2018
9 Този коментар е премахнат от модератор.
10 Касиер
16:07 06.11.2018
11 Кольо
16:07 06.11.2018
12 hmhmhm
До коментар #2 от "Трънчев":
То нищо не е написано за да търсиш най важното. Този ензим дето са го написали съм го чувал но до там. Навремето имаше една реклама за един ензим който също го бях чувал вече даже съм забравил как се казва дори проверих го и беше супер мега незначителен. Имайте предвид че в човешкия организъм се извършват каскади от ензимни реакции и трябва да са всичките налични за да се получи съответния продукт. До учените: поради факта че стареенето е записано в молекулата на ДНК там трябва да търсите начини да промените информацията. За жалост до сега опитите ви завършват с ракови клетки т.н безсмъртни клетки. Друго върху което трябва да наблегнете е изнасянето на непотребните вещества от еукариотните клетки на човека. След това може да лъжете че цинка помагал а утре ще напишете че вреди. Айде по сериозно.16:32 06.11.2018
13 гост
17:08 06.11.2018
14 Този коментар е премахнат от модератор.
15 Бат Сали
20:18 06.11.2018
16 Пъздурко
20:57 06.11.2018