Last news in Fakti

6 Ноември, 2018 16:52 15 614 15

Геолог направи сензационни разкрития за изгубената Атлантида

  • атлантида-
  • откритие-
  • геолог-
  • руски учени-
  • сензация-
  • откритие-
  • гибралтар

Руски учени са намерили къде е потънал древния град още през 1984 г.

Геолог направи сензационни разкрития за изгубената Атлантида - 1

Атлантида — древен град, създаден от свръхразвита цивилизация, който мистериозно изчезва от лицето на земята, оставяйки след себе си многобройни въпроси.

Откакто съществуват историите и легендите за Изгубената Атлантида винаги е имало хора, решения да я открият, да разбулят загадката около изчезването ѝ, както и тайната за народа, който я е създал.

И макар през годините много учени и търсачи на приключения да са полагали неимоверни усилия, за да я намерят, мястото на Атлантида все още си остава мистерия. Според някои тя дори не е съществувала наистина.

Въпреки това, някои от онези, посветили се на нейното откриване, твърдят, че знаят къде е.

С това твърдение наскоро излезе и руският геолог, доктор по минералогия — Александър Городницк, който заяви, че съветски учени още през 1984 г. са открили къде е потънал древният град.

Според него експедиция на борда на кораба "Витяз" открива и изследва подводната планинска система "Подкова", разположена на 300 мили от Гибралтар преди 35 години. На върха на една от подводните планини, специалистите са открили странни структури, наподобяващи руините на град. Още тогава в западната преса се е заговорило за това, че "руснаците са открили Атлантида".

Городницки казва, че цялата система от подводни планини се явява изгаснали вулкани, някога извисяващи се над повърхността на водата, които наистина са били острови. Затова митовете за легендарния потънал остров могат да имат реална основа, смята ученият.

"Въпросът за Атлантида е въпрос за нас, за геолозите и е формулиран по следния начин: Съществувал ли е в историческото време микроконтинент или голям архипелаг, който е потънал под водата? Ако не го е имало — то няма и за какво да разговаряме. Но ако е съществувал — трябва да бъде потърсен там!", казва Городницки.

За митичната Атлантида се споменава още в творбите на Платон. Точното й местоположение обаче си остава неизвестно. Според текстовете на древногръцкия философ, континентът Атлантида, на който се е простирал тайнственият град, е бил разположен на запад от Стълбовете на Херкулес (протока Гибралтар), срещу Атласките планини.

Легендата разказва, че Атлантида била силно развита държава, която, в резултат на глобална катастрофа, потъва само за една година, отнасяйки под вода всички свои жители. Според Платон бедствието е станало около 9500 г. пр. Хр.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 113

    22 1 Отговор
    Аз не разбрах - град ли е потънал или континент?!

    Коментиран от #12

  • 2 Д-р Фройд

    17 7 Отговор
    По - интересното е че само Платон знае за Атлантида и никой друг от съвременниците му не я споменава! Някаква измислица на Платон е по вс. вероятност. Да се вземе предвид думата развита и с какво точно сравнява Платон Атлантида. Сега ако сравняваме София с Видин определено първата е по развита! Не е имал предвид от под развита че в Атлантида са имали ескалатори!!

    Коментиран от #5

  • 3 Шалом

    20 7 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "съветски учени още през 1984 г. са открили къде е потънал древният град"..........а защо съветските учени не откриха,че най голямата опасност за човечеството са евреите и тяхната комунистическа идеология?

    Коментиран от #4

  • 4 Джигит

    7 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шалом":

    Щото руснаците знаят-ЧЕ НЕ Е ЛУД ТОЯ ДЕТО ЯДЕ БАНИЦАТА А ТОЯ ДЕТО МУ Я ДАВА!
  • 5 Карагенан (Е-407)

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Д-р Фройд":

    Платон преразказва сведенията за Атлантида дадени му от египетските жреци... Няма как съвременниците му да знаят за нея от преди 9 000 години.

    Коментиран от #6

  • 6 Д-р Фройд

    5 8 Отговор

    До коментар #5 от "Карагенан (Е-407)":

    Измислици на египетски жреци или измислици за вижданята на Платон за развита цивилизация е все едно! Имали свидетели на изповедта на жреците? Или отново трябва да се довериме на Платон?

    Коментиран от #9

  • 7 Иванов

    1 3 Отговор
    Открили са на 100 половината!
  • 8 SAAB

    7 2 Отговор
    Глупости ! Джони Деп ще я открие в трилогия със съдействие на Холивуд........в противен случай анаболният манекен Рамбо отива и я освобождава от Руснаците ! :)
    Те на Луната ходиха........в тая локва ли няма да вляааат ....:)
  • 9 Карагенан (Е-407)

    2 4 Отговор

    До коментар #6 от "Д-р Фройд":

    Другият път ще те вземат тебе за свидетел...
  • 10 чичо

    7 1 Отговор
    Преди да открият Троя, пишеха, че Омир си я измислил.
  • 11 qsno e

    6 1 Отговор
    град Атлантида е около/до/във Варна
  • 12 Тренчо

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "113":

    А бе как може да има хора като теб бе ? То бива бива ама ако не бяхте толко прости па щяхте ли да избирате да ви управлява ГЕРБ.
  • 13 анонимен

    3 0 Отговор
    Абе те и за Троя са казвали, че е измислица, пък ето че я намериха.
  • 14 Данчо

    1 0 Отговор
    Атлантида,според наши големи океанолози,се намира именно в мерно море,което е със неоспорими доказателства,едно от тях е ме черно море не е било солено,а сладководно езеро,с чиста прясна вода,и другото е ме на на дъното по бреговете на мерно море,визирам варна,дуранкулак,са открити селища на 9000 години :)ей такива работи и много други
  • 15 Данчо

    0 0 Отговор
    Имах предвид черно море