8 Ноември, 2018 16:25 10 495 8

Защо не трябва да мокрим четката за зъби, преди да я пъхнем в устата си?

  • зъби-
  • миене на зъби-
  • профилактика-
  • устна хигиена-
  • стоматолог-
  • д-р крум войнов-
  • четка за зъби

Това съветва стоматологът д-р Крум Войнов

Защо не трябва да мокрим четката за зъби, преди да я пъхнем в устата си? - 1
Снимки: shutterstock

Красивата усмивка, с бели и здрави зъби, е по възможностите на всеки един от нас, стига да проявим малко воля, дисциплина и желание. Ако ежедневно и правилно се грижим за устната си хигиена, то зъбите ни несъмнено ще блестят и ще са по-здрави.

Оказва се обаче, че едно съвсем просто и обикновено ежедневно действие, като миенето на зъби, затруднява милиони хора по цял свят.

Несъмнено повечето от нас са убедени, че знаят как да използват четката и пастата за зъби, но е удивително колко много от нас грешат.

Защо не трябва да мокрим четката за зъби, преди да я пъхнем в устата си?

Как да се грижим правилно за усмивката си и какво трябва или не трябва да правим, когато мием зъбите си, споделя стоматологът Д-р Крум Войнов в интервю за сайта zdrave.to.

Едно от нещата, които експертът препоръчва, е да не мокрим четката си за зъби, преди да я използваме.

Защо не трябва да мокрим четката за зъби, преди да я пъхнем в устата си?
Снимки: shutterstock

„По-добре е четката да не се навлажнява. Независимо дали е глава на електрическа четка, ултразвукова или традиционните ръчни четки. Навлажняването на космите на четката преди употреба намалява тяхната абразивност“, обяснява той и допълва: „Всъщност, като се постави пастата на четката за зъби, когато се разнесе по зъбите, има такова слюноотделяне, че тя се навлажнява от самата употреба.“

Защо не трябва да мокрим четката за зъби, преди да я пъхнем в устата си?

По-важно е обаче, колко време отделяме на миенето на зъби и как го правим. Според д-р Войнов са нужни поне 2-3 минути, за да свършим това добре.

„Не толкова времето, а полагането на достатъчно усилия за изчеткване на зъбите навсякъде, силно и старателно, защото миенето на зъбите всъщност е четкане на зъбите“, обяснява той.

За здрави, бели и хубави зъби е нужна добра профилактика. Според редица статистически проучвания редовното миене на зъби намалява риска от развитие на кариеси и други увреждания с почти 90%.

Защо не трябва да мокрим четката за зъби, преди да я пъхнем в устата си?

Ето какво казва стоматологът по този въпрос:

„Тя е в следните направления — човек да отделя достатъчно време и ежедневно (сутрин и вечер) да мие зъбите си качествено. Често се среща човек да каже: „Аз си мия зъбите“. Мие ги и всеки ден го прави, но не го прави добре. Това е задача и на нас зъболекарите да покажем как правилно да се мият зъбите, с какво да се мият, да се използват средства за почистване на междузъбното пространство. Там, където хората не отделят въобще внимание или го правят рядко и инцидентно. Каква вода за уста да ползват и да я ползват ли въобще, в каква ситуация да я ползват.“

Защо не трябва да мокрим четката за зъби, преди да я пъхнем в устата си?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зъболекар

    22 3 Отговор
    Колега, моля те! Остави хората да си мият какво искат и когато искат зъбите. Аз ще ги лекувам. Тоя Ролс-Ройс знаеш ли каква подръжка има?!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 hold up

    3 1 Отговор
    Като почнат да се рушат като варовична скала,нищо не може да направи човек!Освен да е богаташ и да си сложи винтове силно забити в челюстта му и отгоре като някоя восъчна кукла изкуствено избелени зъби!Нещастник е човека!Поне зъби да има здрави,ако нямаш мозък в главата,че това последното най много ме тормози!!!!Не отричам красивата усмивка,но на всеки индивид не му отива ,защото е по зле от зло куче!!!!!!!!
  • 5 Радо

    5 5 Отговор
    Трябва да се ходи на зъбар поне веднъж в годината профилактично, да почисти зъбния камък, ако не друго.
  • 6 Не е от миенето

    4 2 Отговор
    Преди не е имало четки, хеле пък съвременните пласмасарки, преди поне бяха с естествен косъм, а хората са имали здрави зъби! В качеството на храната е проблема и качеството на денталните услуги
  • 7 Грую

    1 1 Отговор
    И защо трябва да приемам съветите на човек, чийто доходи зависят изцяло от броя на хората, които го посещават, а пък колкото повече проблеми със зъбите, толкова повече пациенти! Правете обратното на това и ще се радвате на много здрави зъби!
  • 8 Охо бохо

    3 1 Отговор
    Сутрин,след запой,каква слюнка,бе братче...