10 Ноември, 2018 12:02 21 501 26

Страшна прогноза за бъдещето на климата в България

  • време-
  • зима-
  • есен-
  • климат-
  • прогноза-
  • синоптик-
  • синоптичка-
  • бъдеще-
  • лято-
  • реколта

Климатолог разкри как се променя климатът в страната през последните сезони

Страшна прогноза за бъдещето на климата в България - 1
Снимка: Shutterstock

Есен 2018 може да попадне в топ 5 на най-сухите за последните 70-80 години. Това заяви пред „Монитор“ климатологът проф. Георги Рачев. Според наблюденията септември се е оказал с 2 градуса над нормата, октомври - с около 2,5, а до момента ноември е дори с 4-6 градуса по-топъл от нормалното. В същото време това е и периодът с най-малко валежи, особено за Западна България. На някои места пък дъждовете са били от порядъка на 10-20 л на кв/м, което на практика е минимално количество. В отделни територии на страната пък изобщо не е валяло.

„Ако не вали в близките десетина дни, а според прогнозите времето ще продължи да е сухо, реколтата може да бъде компрометирана. Да не говорим, че за ноември дори е нормално вече да има снежна покривка, а поне до 25-и няма такива изгледи“, разясни проф. Рачев. Синоптиците дори се надяват в края на месеца да се образува средиземноморски циклон, който да предизвика значителни количества дъжд, за да може за 1-2 дни, да се изпълни месечната норма. „Но това не е разрешение на проблема със засушаването, защото есенните посеви се нуждаят от влага. Когато обаче сме имали продължителен период на суша, то няма влага в първите 40 см от почвата и посевите не могат да покълнат. Така че обстановката за селскостопанските производители никак не е лека“, обясни все пак проф. Рачев.

Ниските нива на водите в реките и езерата в планините също говорят за сушата. В Пирин например са паднали с половин метър, а реките на места са изцяло пресушени. Не било по-добро положението и в Рила. Затова експертите се надяват през януари да има повече валежи, за да се компенсира дефицитът на водния баланс.

Топлата и суха есен обаче не е обхванала само нашата страна, но и целия Балкански полуостров и Източна Европа. В Германия например нивото на Рейн е едно от най-ниските за последните 50 години. В Италия и Испания пък се наблюдава обратното явление. Там дъждовете бяха изключително проливни, а водите взеха 30 жертви.

„Има наслагване на някои специфични синоптични обстановки и това доведе до това дълго задържане на сушата, на дъждовете в Италия и Испания и на топлото време на Балканите и Централна и Източна Европа“, коментира проф. Рачев. Рекорди са отчетени и в европейската територия на Русия. В Москва и Санкт Петербург бяха измерени най-топлите дни, откакто съществуват метеорологични измервания там. Неслучайно преди няколко дни стана ясно, че този октомври е бил най-топлият в северното полукълбо и специално в Русия.

„Няма студ, който може да слезе към България. Русия е най-голямата по територия държава в света, но и най-студената. Тя е по-студена от Канада и Финландия, което е в противовес с това, което се случи през октомври. Навсякъде в европейската част на Русия температурите са с над 3 градуса по-високи, а в Сибир има места, които са с 8 градуса над нормата. Това е уникално. Имайте предвид, че през 1967 година никой не е мислил за глобално затопляне“, поясни климатологът.

Според проф. Рачев хората като цяло са станали по-чувствителни към всяко изменение и на пръв поглед се създава усещането за нещо уникално. „Наистина не е типично това засушаване в Източна Европа, както и валежите в Сардиния и Северна Италия. Но към 15 ноември се очаква промяна в общата атмосферна циркулация. Тогава температурите у нас ще се понижат, но не драстично“, каза още проф. Рачев. Максималните ще достигнат между 10-13 градуса, а минималните около 2, но в котловините и полетата ще паднат и под нулата. След 22 ноември температурите ще продължат да се понижават и може би в края на месеца ще стигнат до нормалните за сезона.

„Сушата обаче продължава. Дотук се движим с 4 градуса над нормата, така че се очаква и ноември да е над нормата“, допълни Рачев. Все още синоптиците не могат да дадат точни прогнози кога се очаква първият сняг. За целия Балкански п-в обаче и за България зимата се очертава да бъде по-топла с около 1-2 градуса. „Предишните три зими също бяха доста топли, включително и миналата, но имаше разминаване в отделните месеци. Лятото у нас започна много рано, още през април имаше много високи температури. Юни и юли пък имаше много валежи, което остави в хората впечатление, че лятото е хладно, което не е точно така. Температурите бяха нормални. Валежите бяха 400 процента над нормата на места. В резултат на това зърнената и зеленчуковата реколта бяха на много високо ниво. Произведохме 10 млн. т зърно, царевицата се очаква над 3 млн. т и слънчогледът около 2 млн.т. Това е уникално за територията на България. Малко по-зле беше по отношение на картофите. Така че, когато има дъжд, има и реколта. Когато е сухо, не е така. Затова обръщам внимание на това засушаване“, каза още проф. Рачев.

У нас продължава да има ясно разграничени четири сезона и хипотезата за размиване на сезоните не е вярна. В това е категоричен климатологът проф. Рачев. „Ние винаги сме били на границата между умерения и субтропичния пояс и сме имали ясно разграничени четири годишни времена. Няма нищо в това, че някой пролетен или зимен месец са по-топли. Това е въпрос на циркулация. В интерес на истината обаче трябва да се знае, че топлото полугодие у нас е по-дълго. Имаме седем месеца с широколистна растителност - от април досега“, обясни Рачев. Той изтъкна, че ние сме близо до Средиземно море, което е най-голямото вътрешноконтинентално море на земята, и това оказва влияние върху климата. Експерти обаче отчитат тенденция от 1975 година досега в страната ни да става все по-топло. Забелязва се скок на температурите през цялата година. Така например зимите вече са с около 0,5-1 градуса по-топли, а летата - с около 0,2 - до 0,4 градуса. След две години ще бъде ясна и новата норма, която ще важи за периода 1991-2020 година. Тогава ще имаме и по-ясна представа за промените, настъпили в климата. Учените са категорични, че когато имаме данни за 30-годишен период, тогава може да се говори за промени в климата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ванката

    22 15 Отговор
    страшна направо настръхнах от страх
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лъжат

    34 7 Отговор
    Нищо ново. Преди 1989 имаше година, когато цените скочиха и го обясниха със сушата, а тогава точно се разцепи да вали.
  • 5 Селянина с колелото

    23 7 Отговор
    Бля бля бля.....само тъпоти пишете...ти Господ ли си да правиш прогноз а, какво ще е бъдещето, утре може да ни тресне един астероид и аре 100г. тъмнина ...пуууууу аман от тъпи писания!
  • 6 Комшията

    75 2 Отговор
    Прогноза за времето разкриха, а никой не разкрива че 30 години ни управляват тъпанари които ни докараха до това положение. За какво ни е влага за посевите като всичко купуваме от други държави. Продаваме си "белите дробове" като изсичаме горите за да напълним някои партийни касички, и в същото време тия господа (управляващи) ни заблуждават с глобалното затопляне, с изгорелите газове от автомобили и комини.

    Коментиран от #12

  • 7 Христо

    30 2 Отговор
    Последния път като слушах прогнозата казваха, че ще е слънчево... Такъв дъжд ме валя, че им теглих майни до пето коляно и вече не ги слушам. Те не могат да познаят кво е било времето вчера, па тоя тръгнал прогнози за години напред да прави...
  • 8 Асенчо таксито

    23 7 Отговор
    Климатолога с неговите предсказания ме кара да си мисля , че диша лепило или е набарал некви страшни гъби . Не могат три дена напред да прогнозират точно камо ли 30 години
  • 9 Помнящ

    27 4 Отговор
    Всички прогнози публикувани във Факти са "страшни" .
  • 10 гост

    32 1 Отговор
    Подготвят ни ,че за догодина заради лоша реколта хляба ще е 2/3лв
    Нищо ново под слънцето , така се манипулира стадото.
  • 11 Иванов

    18 5 Отговор
    Вай- вай Аллах, не Тиквата, а времето е било виновно!
  • 12 А преди това 45 години...

    5 8 Отговор

    До коментар #6 от "Комшията":

    Ни оправяха "най-умните" от кол и въже комуняги , пък ти съ кахъриш ...
  • 13 Хубавото

    8 1 Отговор
    Време ще се задържи до празника на студентите. Човекът, който ми го каза, не е синоптик, душа!
  • 14 сори

    13 0 Отговор
    Зърнената и зеленчуковата реколта на много високо ниво ...но и цените им станаха на много високо ниво ...пазарна икономика по мутро български
  • 15 Петров

    18 2 Отговор
    Ами НАТО да си приберат военните самолети извъшващи уж учения, а всъщност пръскат йоносферата и предизвикват климатични аномалии.Отворете си очите и четете за т.н. аерозолни престъпления, за които вече цял свят говори!!!!
  • 16 Гост

    9 1 Отговор
    Вярно, че е тревожен факта за повишаването на температурите, но поне учените ако може да спрат да се вълнуват от икономика. Във всички аспекти се набюдава цикличност един от които е климата- т.е. повтаряемост. Светът съществува много преди Рачев и други уважавани от мен учени , но моля за малко повече обективност и деструкт.
  • 17 Гост

    6 0 Отговор
    Корекция към коментара:пише - деструкт,да се чете внушение за деструктивност
  • 18 Хасанчо

    5 1 Отговор
    И като сме произвели толкова много ,ни таковаха цените. Сушата е виновна за ограбването и многото дъжд май и юни за алчността. Пък в сняг какви кражби настават от приближените фирми...
  • 19 Крадец

    4 0 Отговор
    Тръмп да му мисли !
  • 20 СТРАХОТИЯ ДО ШИЯ

    8 1 Отговор
    СТРАШНО Е КОГАТО ГЕРБ УПРАВЛЯВА - КРАДЕ !
  • 21 боцмана

    10 1 Отговор
    Стига с тези глупости , вижте само в съседна Гърция каква я патиха. Вижте Португалия , Испания , Франция , Испания. Стига сте писали само страхотии , каквото , такова. Той господ си знае работата , не може едновременно лошо време и некадърно и крадливо правителство , само едното ни стига.
  • 22 никси

    5 0 Отговор
    стягаи си багажа джапанките в сака и билет за влака сльнцето те чака аиде на море маи екватора се е преместил в бьлгария или обратното
  • 23 Countryman

    2 0 Отговор
    Г н климатолога да се обади на Брус Уилис и Бен Афлек да сменят термодатчика на Земята и ша са оправят нещата.
  • 24 Сериозен учен

    5 1 Отговор
    Истината е, че климата се променя, но българите сме последните, които имаме вина или можем да направим нещо.
  • 25 Кеворк Яшхуян

    1 2 Отговор
    А на мен ми е през някои органи за бъдещето на климата.
  • 26 незнайко

    0 0 Отговор
    Когато вали, защо вали ? Когато не вали, защо не вали ? На нас не може да ни се угоди . По хубаво ли е да има наводнения, преляли язовири и хиляди бедстващи ??? Така или иначе, всичко вече внасяме от други държави !!!