26 Ноември, 2018 21:15, обновена 24 Юни, 2022 17:11 49 802 8

13 грешки, които допускаме с пералнята, заплашват здравето ни

  • пералня-
  • пране-
  • правила-
  • грешки-
  • здраве-
  • дрехи

Здравето на цялото семейство е изложено на риск, когато не перем правилно дрехите си

13 грешки, които допускаме с пералнята, заплашват здравето ни - 1
Снимки: shutterstock

Когато става дума за пране на дрехи, много домакини гордо заявяват, че са експерти в тази област. Колко трудно може да е? Събираш мръсните дрехи, пъхаш ги в пералнята, слагаш препарати и натискаш копчето.

Както при всяко друго нещо обаче, и при прането има особености, които могат да съсипят дрехите или да навредят сериозно на здравето ни, ако не внимаваме.

Оказа се, че дори най-прилежните домакини, които смятат себе си за факири в изпирането и на най-невъзможните петна, често допускат грешки с пералнята машина и с дрехите, които перат в нея, без дори да подозират за това.

Това може да коства здравето на всички в домакинството.

Вижте кои са десетте най-често срещани грешки, които повечето хора допускат и как да ги избягвате в бъдеще.

1. Количеството пране
Много хора погрешно мислят, че килограмите пране, които можем да сложим в пералнята (и които често са изписани на самата машина или в инструкциите), се измерват в мокро състояние и често тъпчат пералнята до пръсване. Това обаче е погрешно. Ако например пише, че пералнята ви е за 5 килограма пране, то трябва да сложите не повече от 3 килограма. Причината е, че ако дрехите са много, те няма да се изперат добре.

13 грешки, които допускаме с пералнята, заплашват здравето ни

2. Прекалено много перилен препарат
Грешка е да вярваме, че колкото повече препарат използваме, толкова по-чисти ще вадим дрехите си. Всъщност най-добре е да пълним само половин капачка прах за пране и то в случаите, когато нещата ни са много мръсни. В противен случай излишното количество препарат се разпенва прекалено и остава по ръба на пералнята, тъй като не успява да бъде напълно изплакнат. Тоест мръсната сапунка от дрехите ни всъщност се връща обратно по тях, което не е никак привлекателна идея веднъж щом се замислим.

3. Редовно почистване
Необходимо е поне веднъж месечно внимателно да почиствате барабана на пералнята, както и гумените уплътнения около вратата. Правете това дори, ако всичко отвътре изглежда като ново и чисто. Внимателно подсушавайте със сух парцал гумените уплътнения, тъй като именно там се задържа вода, която може да образува плесен и/или мухъл. По-често трябва да почиствате филтъра на машината. В идеалния случай, след всяко измиване, но най-малко поне един път в месеца.

4. Обърнете прането по правилния начин
Дънки, пуловери, блузи и ризи — всички те са мръсни не само от лицевата страна, но и от вътрешната. Преди да пъхнете дрехите в машината ги обърнете наопаки. Това ще предотврати образуването на „бабунки” по дрехите и възможното увреждане на деликатната тъкан по време на центрофугата.

13 грешки, които допускаме с пералнята, заплашват здравето ни

5. Използвайте антибактериален препарат за измиване
Такъв съвет става особено важен в периода на алергиите и заболяванията на горните дихателни пътища. Антибактериалният препарат ще помогне и в борбата срещу инфекцията и ще унищожи бактериите. Различни микроби се „заселват” в машината и могат да навредят сериозно на здравето ви. Попадайки от пералнята върху дрехите ви те имат директен досег с кожата, а от там и с организма ви.

6. Перете чорапите в чанта
Ако ще перете доста чорапи, то слагайте ги в специална „чанта за пране”. Често тези конкретни дрехи „мистериозно изчезват” в пералнята. Понякога те се мушкат в гумените уплътнения и стоят там с дни, покривайки се бавно с плесен. Да не говорим и колко трудно е да ги сортираме правилно, когато започнем да ги търсим из останалите дрехи, с които сме ги прали. Именно затова „чантата за пране” е идеален помощник.

13 грешки, които допускаме с пералнята, заплашват здравето ни

7. Следвайте препоръките за пране
Цялата необходима информация, за това как правилно да перем дрехите, е описана върху етикета. Там производителите описват подробно температурата, на която трябва да ги перете, програмите, които да използвате или да не използвате. Тези правила трябва да се спазват, за да запазим дрехите си за по-дълго. Ако си мислите, че като поставите пералнята в режим за деликатни тъкани сте си измили ръцете — грешите. Още по-зле е да перете, на която и да е програма, без да се съобразяваме с материята, цвета и вида на тъканите. Ако не следвате инструкциите за пране може да останете разочаровани, когато ги извадите.

13 грешки, които допускаме с пералнята, заплашват здравето ни

8. Използваме прекалено много омекотител
Да, прането мирише страхотно и е божествено меко, но трябва да запомним, че както с праха за пране, така и с омекотителя трябва да подхождаме по-скоро предпазливо. Заради формулата си омекотителят може да стане причинител на петна, които всъщност увреждат материите и понякога остават завинаги. За да бъдат дрехите ни добре ароматизирани и меки, препоръчваме ви да сипвате половин капачка омекотител, когато пералнята превключи на изплакване.

9. Използвайте белината умерено
За да постигнете желания ефект на избелване и дезинфекция не е нужно да изливате огромно количество белина. Следвайте препоръките на производителя. Последиците от по-голямото количество белина може да се окажат катастрофални. То може да съсипе тъканите, като изтъни нишките в тях, промени цвета им или дори да направи ужасни петна по тях.

13 грешки, които допускаме с пералнята, заплашват здравето ни

10. Използвайте правилните обороти за центрофугиране
Всяка тъкан може да издържи на определена сила на въртене. Ако пъхнем в едно пране спално бельо, дънки и деликатни тъкани то определено правим голяма грешка. Силата на центрофугата за различните тъкани трябва да е различна иначе ще съсипете всичко.

11. Перете предварително новите дрехи
Изперете на ръка или поне леко преплакнете новите дрехи, преди да ги пъхнете в пералнята. Това е задължително! Никога не знаете, дали не са обличани от друг в пробната на магазина, нито пък знаете кой ги е мерил. Освен това, производителите често обработват тъканите с различни препарати преди доставка до магазините. Това може да доведе до алергични реакции или обриви.

12. Предварително накисвайте някои дрехи
Това правило важи не само за силно мръсните дрехи или онези с лекета. Често по спалните чаршафи или хавлии и кърпи има бая натрупани остатъци от козметични продукти, които използваме. Те съдържат химични съставки, които под влияние на топлината и водата в пералнята, могат да причинят прекомерно развитие на бактерии.

13 грешки, които допускаме с пералнята, заплашват здравето ни

13. Бъркаме в подредбата
При пералните с горно зареждане мнозина зареждат дрехите и едва тогава изсипват препарата. Всъщност това, което трябва да правим е точно обратното. Когато решим да сложим праха за пране последен, рискуваме той да не се разтвори добре, което от своя страна значи, че пускате излишна пералня, тъй като дрехите ви ще си останат сравнително мръсни.

Ако следвате всички тези правила не само ще защитите вашето здраве и това на близките си, но също така ще се радвате на по-чисти и добре изпрани дрехи.

13 грешки, които допускаме с пералнята, заплашват здравето ни


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кълвач

    48 5 Отговор
    Грешка номер1 е да се четат патешките глупости на Милена!
  • 2 Радо

    24 4 Отговор
    Еми ше перем на ръка, като заколим прасето, ще сварим и маста на сапун.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Грешка 404

    13 4 Отговор
    Всичко е вярно в темата.....!Не беше лошо ,някой да си го припомни....!!!!
  • 6 Буба

    13 0 Отговор
    Много хубава статия ! И аз ще кажа,че всичко е вярно! Винаги изпирам новите дрихи ,и винаги държа леко отнорена пералнята след като приключа с прането...за да изсъхне добре
  • 7 чичко

    21 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Понякога те (чорапите) се мушкат в гумените уплътнения и стоят там с дни, покривайки се бавно с плесен.
    Е, каква е тая пералня, че не можеш да видиш къде са чорапите?! Да не е пещера вътре?!
  • 8 Вярно е чичко

    1 5 Отговор
    От личен опит