Факти.БГ

В това племе са най-красивите африканки. Те не се къпят, но... (СНИМКИ)

Хората от това африканско племе не се къпят, но въпреки това здравето им е цветущо

Снимки: Shutterstock
Снимки: Shutterstock

Събина Андреева

Племето Химба живее в северната част на Намибия. Хората от това племе са изключително красиви. Те живеят далеч от цивилизацията. Единственото, от което се нуждаят, са гребени, куки и кутии. Те носят децата и съхраняват малки неща в тях.

На местата, където живее племето, практически няма вода. Поради тази причина селяните не поддържат хигиена - не се къпят и не перат дрехите си. Те използват специален мехлем, за да се защитят от слънцето и насекомите. Съставът му включва вулканична лава, мазнини и билки. С този крем те се намазват от главата до петите. Изглежда, че поради такава минимална грижа кожата им трябва да бъде покрита с различни обриви. Лицата им обаче са абсолютно чисти и кожата е гладка.

Най-важното украшение на Химба са техните прически. Неженените момичета оплитат две плитки, падащи от двете страни на лицето. Женените жени правят много плитки и ги украсяват с всякакви предмети.

Момчетата, живеещи в племето, се считат за възрастни от 12-годишна възраст. Един мъж може да има 2-3 съпруги, а момичетата стават годни за брак, когато навършат 14-годишна възраст.

Следва също така да се отбележи, че убийството на съпругите се счита за личен въпрос. Никой не е осъден за убийство. Но ако съпругът убие жена си, той трябва да изплати обезщетение на родителите ѝ в размер на 45 крави. При Химба не съществува такова нещо като вярност между съпрузите. В племето е прието да се обменят съпругите.

Те се женят така: младоженецът отива в къщата на булката с приятелите си. След това отиват при вожда. Вождът дава три купи мляко, които след това се пият от всички гости.
Младоженците обикалят колибата на вожда три пъти обратно на часовниковата стрелка. Това е всичко - двойката след това се смята за съпруг и съпруга.