30 Ноември, 2018 18:13 84 490 72

Турист се върна от Истанбул и сподели: Това ястие никога няма да опитам

  • национална кухня-
  • турция-
  • вкус-
  • турско ястие-
  • кокореч

Това традиционно ястие за Балканите и Анадола не е за всеки

Турист се върна от Истанбул и сподели: Това ястие никога няма да опитам - 1
Снимки: shutterstock

Във всяка национална кухня има блюда, достатъчно странни и различни както на вкус и състав така и на естетични качества. Храна, която дни приемат за свръх деликатес, други могат да подминат с отвръщение.

Такова ястие е родната шкембе чорба.

Същите спорни вкусови качества има и едно турско ястие, което присъства и в гръцката и в албанската кухня. Ето какво разказва пътешественик за това популярно ястия в Турция — кокореч.

Може да го намерите само на улицата или в специалните заведения, независимо, че се смята за деликатес.

Турист се върна от Истанбул и сподели: Това ястие никога няма да опитам
Снимки: shutterstock

Рецептата за приготвянето му не е особено подходяща за хора със слаби стомаси. Ето я и нея:

Кокореч се прави от овчи черва, а вътре е плънката — задстомашни жлези, сърце, бял дроб, черен дроб.

Те се нанизват на дълъг шиш, увиват се с червата и се пърлят.

Турист се върна от Истанбул и сподели: Това ястие никога няма да опитам

След това всичко се накълцва и се добавят домати, зелен лук и различни подправки.

След това има няколко варианта за сервиране — завива се в гореща питка, подава се с хляб или само така — на чиния.

Турците казват, че това е легендарна мазна закуска, която да консумирате след запой с чувство за вина.Турист се върна от Истанбул и сподели: Това ястие никога няма да опитам
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Schmidt

    66 141 Отговор
    И аз не смятам да опитва. Мирише отвратително...

    Коментиран от #49

  • 2 ежко бежко

    61 10 Отговор
    Във филмите героите много го хвалят!Сядат край морето и си хапват ,,кокореч,,!Аз като го прочетох като информация,не звучеше така ,както сега се описва....!!!!Те си падат по калоричната кухня!!!!!!
  • 3 Радо

    114 15 Отговор
    "Кукуреци" е на гръцки, опитах го навремето преди 10г., като отидохме за пръв път в Гърция...наистина е доста екзотично откъм миризмата най-вече, гърците явно не стараят особено да измиват карантиите, и съответно така леко пахнеше кукурецито..аз лично,
    като обработвам карантиите на заклано агне, се старая до хирургическа педантичност, червата ги обръщам и ги мия по два пъти, шкембето го кисна в гасена вар и т.н....

    Коментиран от #12

  • 4 Чеп

    87 28 Отговор
    В бахура слагаме чарва бал дроб сърце малко месо което е от глави или св. гуши и всичките колбаси с истекъл срок. Да вие слодко.
  • 5 Баш готвача- старата школа

    65 10 Отговор
    Това е агнешки Бахур или Кървавица и не се пърли а се пече!! Традицонния бг Бахур се прави от свинска глава а кървавицата от карантия!
  • 6 Ганю Ганев

    45 11 Отговор
    Общо взето- агнешки бахур

    Коментиран от #8

  • 7 Готвач

    153 14 Отговор
    Само , който не е опитвал може да каже, че са отвратителни. Колкото пъти съм бил в Турция и имам ли възможност да хапна си взимам. Е не е като адана кебап, но е нещо, което си струва да се опита. Наскоро бях в Одрин и мога да ви кажазадължително да опитате Тава джигер. Правят го уникално. Лека вечер ви желая и наздраве !
  • 8 гост

    26 40 Отговор

    До коментар #6 от "Ганю Ганев":

    Общо взето л ....със с......!!!!!
  • 9 Стамат

    121 15 Отговор
    Само който не го е опитал може да говори подобни глупости, наистина е нещо уникално вкусно, и между другото не е опърлено а си е много добре изпечено.
  • 10 Хохелото

    38 3 Отговор
    Спържа на шиш!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ммм

    85 17 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    Супер си е кукурецито не пропускаме да хапнем по Великден по гръцко ;) За хора, които не знаят нищо друго освен кюфте и кебапче с лютеница и зеле нормално да не им хареса. Статията незаслужено обижда кокурецито в турската му версия !
  • 13 Щайнер

    26 134 Отговор
    Отврат, агнешко , овчо това е най-отвратителното месо .

    Коментиран от #38, #58, #64

  • 14 др Хампаручматиян

    35 69 Отговор
    Уважаеми читатели и коментиращи, червата съдържат ПИКОЧНА КИСЕЛИНА - прочетете за нея! Тялото и здравето са си ваши! Поздрави и бъдете здрави!
  • 15 Туркините да не беха

    12 25 Отговор

    До коментар #11 от "ааа":

    С бради и да ти стояха откъм гърба? ;)
  • 16 Най вкусният кокореч

    46 3 Отговор
    Съм ял в една уличка надолу от истанбулският университет. Също и скумрия на скара.
  • 17 Фен на България

    32 85 Отговор
    Щом е турско не ям.

    Коментиран от #21, #62

  • 18 NikNay

    134 9 Отговор
    Чета продуктите и ми напомнят за чорба от агнешки дреболии.
    А туриста джендър израснал в града без баба на село и захранен и отраснал с помиите на мак доналд , бургер кинг или KFC може да си държи кулинарните коментари за себе си и нему подобните саксиени и поливани с лимонада деца.
  • 19 Boz

    36 10 Отговор
    Това е хапче за подагра.
  • 20 Va60

    34 5 Отговор
    Бих ял много от тази вкусотия ама пуста подагра
  • 21 тъжно но факт

    25 5 Отговор

    До коментар #17 от "Фен на България":

    В грешка си на Доган и компания ги ядеш вече толкова години, както и всички останали българи де
  • 22 гост

    4 9 Отговор
    Няма да ям такова,защото един мухъл ,беше казал ,,приготви големите шепи,,!Сега за него или нея да приготвят какво..?един казан сурови дреболии и върху пачата...!!!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Въпросът беше

    15 77 Отговор

    До коментар #23 от "Въпрос":

    Кой цивилизован народ яде карантиите на животните?

    Коментиран от #42, #61

  • 25 Фен на България

    26 48 Отговор
    Абе що не оставите Българското на мира.Ами все с вашите турски боклуци напирате.Какво ме интересувате,не ме занимавйте с тъпотий.Ахмед, мехмед все тая един дол дренки сте.Само ердоганя ще ви оправи вас лицемери скапани.
  • 26 Салито

    39 11 Отговор
    Уникално вкусно!

    Коментиран от #52

  • 27 Брат миии

    11 26 Отговор
    А ве сиганска сигания .
  • 28 Pyce

    36 4 Отговор
    Който казва, че мирише отвратително, не е ял истинско ястие. Карантия и черва се готвят измити. Защото червеното цвекло не мирише на пръст...
  • 29 NikNay

    63 9 Отговор

    До коментар #23 от "Въпрос":

    Джендърските " гозби " на мак доналд и бургер кинг бъкани с Ета , строиди и ГМОта са храната на образованите, интелигентен и красивите.
    Никой не те кара да ядеш варварски храни а и за твоя информация първобитните ловци са били много по-интелигентни от теб и са оползотворявали всичко от уловеното .
  • 30 Николай

    19 3 Отговор
    Яко е.
  • 31 Николай

    39 1 Отговор

    До коментар #23 от "Въпрос":

    Всички ги ядат. За китайци, корейци и японци даже не коментирам. В Южна Америка особено в Уругвай и Аржентина има подобни ястия.
  • 32 Бай а Хой

    38 2 Отговор
    Ял съм този специалитет на един от изходите на Капалъ Чаршия преди около 10 години. Нито миришеше, нито е гнусно. Колко е било вкусно не мога да кажа, защото беше толкова люто, че друго не се усещаше.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Агнешкото

    44 3 Отговор
    Прияде ми се агнешка чорба, още утре отивам в монтанско да си купя едно агне, ще накарам да ми го заколят пред мене, ще си взема и карантията (естествено без кожата, главичката и копитата) и ще си спретна 8-9 литра агнешка чорбица, може и курбан. Останалото го обезкостявам от едрите кокали, и у фурната с картофи... Квото остане - на кучетата. Чорбичката си я слагам в контейнерчета по 500 мл. и бум във фризера, да си имам за студените сутрини.

    Коментиран от #41

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 İsmail Arif 17 11 2018

    7 48 Отговор
    Най врдното месо за човешкия организъм е прасето Не сучайно е забранено да се консомира и за Нристияни Мюсюлмани от Всевишния Творец

    Коментиран от #43

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 622

    40 10 Отговор
    Когато турците се появяват в района, те са в диво състояние. Нямат приготвени ястия. През цялото време те се движат постоянно, яздейки коне, а под седлата им имат сурово месо, което нарязват на малки парченца и ги изяждат. После откриват приготвената храна, защото цялата територия на древния Рим, Гърция, Египет, Вавилон, Персия, Византия и Арабия, вече има хилядолетна култура и кухня.

    Коментиран от #46

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ::::

    22 2 Отговор

    До коментар #34 от "Агнешкото":

    Цяло агне ще бастисаш за една агнешка чорба? :-)) Ама що не, то е 6 лв./кг. живо тегло, 16-18 килца агънце нема и 120 лв. Щом си си надвил на масрафа, прави си кефа!

    Коментиран от #45

  • 42 САП

    32 0 Отговор

    До коментар #24 от "Въпросът беше":

    Ти що си мислиш е не ги ядеш? Това, че са преработени и вкарани така, че да не ги усетиш, не значи че не ги ядеш. А ако знаеш какви други гадости ядеш с днешното промишлено производство на храни просто ще се гръмнеш.
  • 43 САП

    36 1 Отговор

    До коментар #36 от "İsmail Arif 17 11 2018":

    Явно си много вярващ. Причините някой неща да се пишат в религиозните книги е, че определени неща няма как да ги обясниш на неуки хора. Да свинското месо е вредно при определени климатични условия заради многото мазнина в него. Точно в тези условия е възникнал исляма и е наложено в него, както и в други религии възникнали там. В други климатични условия подобно месо е просто необходимо.
  • 44 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    5 5 Отговор
    Я сурово ше го изям
  • 45 Агнешкото

    15 1 Отговор

    До коментар #41 от "::::":

    Може и да си прав за чорбичката... Сега се сетих за арабските месарници на женския пазар, винаги имат агнешки комплекти с дреболии. А пък ако самото агнешко месо, което имат, нещо не ми хареса (щото се опитват да пробутват замразено вносно шилешко на 30 години), оня ден видях в месарницата в Младост на пазара, хубави парчета българско агнешко, много свежо. По принцип, от агнето най-обичам вратлетата и горната част, с ребрата и мазничкото, другото ми идва малко сухо. Между другото, в Кюстендил попаднах на склад-магазин, в който продават именно такова агнешко месо - внос от някъде, опаковано на обезкостени парчета, замразено вероятно преди 20-30 години, но пък на цена около 4.50 лв. за килограм. Там е пенсионерския рай.... :-))
  • 46 ХАСАН

    12 5 Отговор

    До коментар #39 от "622":

    Като прабългарите нали???
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Дедо1

    13 2 Отговор
    Много е вкусно,не се прехабвайте да ядете чи кюфте
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Бай х.й

    3 0 Отговор
    А знаете ли какво е покрекло
  • 51 Мария

    17 4 Отговор
    ТОВА Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВКУСНО ЯСТИЕ.ПРИ ВСЯКО ХОДЕНЕ ДО КОМШИИТЕ ПЪРВАТА МИСЪЛ ЗА ХРАНА КА КУКУРЕЧИТЕ.Е,ВЪПРОС НА ВКУС Е НО ТРЯБВА ДА ОПИТАТЕ.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Хъво

    7 4 Отговор
    Най вкусното нещо на турците
  • 58 избор

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Щайнер":

    Всеки може да направи и друг избор: Кравешкото от Полша-от 8 млн.тона изнесено /може и при нас да е внесено/...
  • 59 Котьо

    10 0 Отговор
    Който обича дроб сърма - ще хареса и това . То е като дроб сърма на огън . По-силен и по-хубав вкус има. Не ми се е случвало да мирише на неизмито.. има почти същите съставки като свинския бахур, само дето е от агнешко. Но не на всеки му понася. Доста хора започват да ядат и им харесва много и в един момент разбират че са чревца и това им пречи да продължат!
  • 60 Дедовия

    12 5 Отговор
    Това ястие не е да кулинарно ограничени инвалиди .
  • 61 Манго

    3 0 Отговор

    До коментар #24 от "Въпросът беше":

    И французите и германците. Че и англетата.
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Любител

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Щайнер":

    Ма кой та кара да го ядеш като не ти харесва, бе?!
  • 65 Киро

    4 0 Отговор
    Агнешкото мазнини се приемат от организма сравнително добре, зависи от подготвянето на месото преди да се сготви! Ако е приготвено от добър готвач и задължително се слага алкохол ,може и бира при печенето!
  • 66 Павето

    3 1 Отговор
    И какво толкова агнешки бахор ? Не сте ли яли ,? И на какво искате да мирише освен на овца? Дори е много вкусно. И да попитам Миленка ,знае ли каква е разликата между пърлене и печене?
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Anonimen 10.06.2019.

    0 0 Отговор
    Г- да Християни без да засегна никой от коментарите ви личи се че нямате никакви знания относно религийте тоест,библията и свещения,коран.От самото начало Словото на Всевишния Творец,и Господар на световете след като е сътворил Адам и Ева много ясно е посочил и във двете книги, кой от животните са позволени и кой са забранени да се консумира от хората. Библия, левит 17:3-15 ,7:23,11:7,евангелието на Марко,5:13, Деяния,,15:29,Второзаконие,14:8, ИСАЯ,65:4,66:17,и,т,н. Накратко Творецът,и във новия,завет и във стария,завет,определено и за юдейци и за християни е забранил да се консумира свинското меса защото е нечисто животно, понеже свинята консумира всичко каквото му попадне, и микробите който попадът в човешкия организъм не се асемелирва и се натрупват във вид на боклуци. А във свещения коран изрично е забранено за мюсюлманите да се консумира свинското меса. Например в знамения трапезата 5:3,добитъкът,6:145 итн.
  • 70 Kkk

    2 1 Отговор
    Как има хора които да ядат джънк фууд всеки ден, а да не харесват шкембе чорба, агнешка супа от дреболии, дроб сърма и други разновидности на карантииките. Чудя се и се мая. Скоро набарах в едно ресторантче до над където хапвам редовно агнешка чорба от дреболии, че предлагат и дреболиики с масълце запържени няма такава фкусотия с малко препечен хляб с масло и чесън 2-3 бири и си се наял царско. Като се надумкам с една супа такива дреболиики хлябче и биричка на обяд, вечер компенсирам само със салата и бира, че трябва и за фигурата да се мисли малко. Не закусвам, само кафе.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.