Факти.БГ

Мечтата на всеки мъж - хиляди полуголи девственици се състезават за ...

Кралят избира от момичетата една от своите следващи съпруги

Венелина Маринова

Всяка година в края на август в Свазиленд се провежда 8-дневен обред, по време на който се събират хиляди девственици от цялата страна, за да отдадат почит на свазилендския крал и кралица. Те танцуват в традиционно облекло и са голи от кръста нагоре. Кралят може да избере от момичетата една от своите следващи съпруги.

Танцът, наречен Umhlanga, е възникнал през 1940 година, по това време на власт бил крал Sobhuza II. Става въпрос за модификация на много по-стар обред, наричащ се Umcwasho.

През 1991 година ритуалът бил представен от сегашния зулуски крал Goodwill Zwelithini в Южна Африка, където той се провеждал под името Umkhosi woMhlanga.
Свазилендските момичета се стичат от различни селища, събирайки се в кралското седалище Ludzidzini. Веднага след пристигането си те се разпръскват из околността, за да насекат дълги бамбукови пръчки. След това ги носят, завързани обратно край кралските постройки.

Следва ден за почивка и баня. След това момичетата приготвят традиционните си костюми, които са съставени от коралови огърлици, дрънчащи вериги на глезените и поли.

Гърдите им остават открити. Всяко село има своите украшения, за да могат девойките да се отличават една от друга и да е ясно откъде произхождат, пише pochivka.blitz.bg. В церемонията участват също кралските дъщери, които могат да бъдат разпознати благодарение на дългите червени пера, които носят, забодени в косите си.

В края на ритуалните танци момичетата се събират в знак на почест към Кралицата майка на подиум в средата, където започват отново заедно да пеят и танцуват. След това кралят си избира някоя от девствениците, която става неговата следваща съпруга.