Last news in Fakti

14 Март, 2019 18:14 8 663 6

Коварната болест, която погуби за миг Мис Тийн Вселена и руския рапър Децл

  • хиболно сърце-
  • внезапна сърдечна смърт-
  • сърдечен арест-
  • пертрофична кардиомиопатия-
  • заболяване-
  • симптоми-
  • опасно-
  • смърт-
  • признаци

Основни признаци на животозастрашаващото състояние са задух, болка в гърдите и прималяване

Коварната болест, която погуби за миг Мис Тийн Вселена и руския рапър Децл - 1
Снимка: Instagram

Преди броени дни почина 19-годишният холандски модел и носителка на титлата „Miss Teen Universe” Лоте ван дер Зее. Макар момичето да изглеждаше напълно здраво, то издъхна внезапно.

Бившата „Мис Тийн Вселена“ почина малко преди да навърши 20 години вследствие на сърдечен арест, наричан още внезапна сърдечна смърт (ВСС).

В началото на февруари от същото си отиде от този свят и известният руски рапър Децл. 35-годишният изпълнител издъхна внезапно след края на свой концерт.

Въпреки бързата лекарска намеса и при двата случая, медиците не успели да спасят живота им.

След като новината за смъртта на руската звезда се разпространи като мълния из медиите по цял свят, неговият баща и продуцент Александър Толмацки съобщи, че Декл, чието истинско име бе Кирил Толмацкий, е имал вродена хипертрофична кардиомиопатия. Това заболяване е трудно за диагностициране и може да се прояви внезапно по всяко време след 25-годишна възраст.

Коварната болест, която погуби за миг Мис Тийн Вселена и руския рапър Децл
Снимки: shutterstock

Експерти по кардиология посочват какви са симптомите, за които трябва да следите и ако усетите някой от тях — незабавно да потърсите медицинска помощ, защото последиците могат да са фатални.

Хипертрофична кардиомиопатия е нарушение на контракциите на сърдечния мускул. Това е тежка сърдечно-съдова патология. Тя може да даде усложнения, да влоши състоянието на човека като цяло и да доведе до непредвидими последици”, обяснява руският кардиолог Марина Журавлева.

“Остра кардиоваскуларна недостатъчност е атака, която е придружена от потискащи, стесняващи, парещи болки в гърдите. Сърдечна недостатъчност може да бъде "маскирана" зад други заболявания: например, обостряне на гастрит, простудни болки в ставите. Но в действителност това са сърдечни проблеми, при които болките могат да се разпространят в лявото рамо, ръката, челюстта и корема.”, уточнява и кардиологът Юрий Серебрянски.

“Емоциите, които потискаме, остават в тялото ни и се натрупват, като образуват блокове. Негативните емоции, като гняв и агресия, трябва да се изведат извън тялото, иначе то страда. На първо място тези струпвания от лоша енергия се отразяват най-вече на сърцето”, обяснява на свой ред руският психолог Андрей Минченков, който е сред водещите световни експерти в областта на телесно ориентираната терапия.

Какви са симптомите, по които да разберете дали имате проблеми със сърцето?

Коварната болест, която погуби за миг Мис Тийн Вселена и руския рапър Децл

Задух
Задушаващи пристъпи, объркано дишане и липса на въздух — това са сериозни „аларми“ — трябва да отидете на лекар.

Изтръпване в гърдите
Може би това са проблеми с белите дробове и може би със сърцето. По-добре изяснете ситуацията.

Световъртеж
Ако изглежда, че светът се върти, това е симптом на проблеми с тялото. И, най-вероятно, сърцето е виновно.

Твърде бърз пулс
Изкачихте се по стълбите до втория етаж, а вече чувате сърцето си в ушите — направете си кардиограма. Тахикардия може да бъде само симптом.

Слабост
Постоянната липса на жизненост не е просто липса на сън или умора. Може би това е болно сърце.

Бледа кожа, сини устни и ледени ръце
Това са проблеми с кръвообращението. Сърцето „силно“ изпомпва кръвта през вашите съдове. Така че някъде вътре има проблем.

Жажда за алкохол
Ако често ви се пие алкохол, определено може да имате проблем със сърцето.

Абстиненция
Внезапното спиране на употребата на алкохол може да предизвика остър пристъп. В края на краищата, сърцето е свикнало със смъртоносния "допинг".

Не трябва да се страхувате от проблемите със сърцето. Трябва да следите здравето си от ранна възраст. Превенцията може да предотврати развитието на остра сърдечна недостатъчност. И вродените заболявания могат да бъдат идентифицирани, ако редовно посещавате лекар и се вслушвате в неговите препоръки”, добавя Марина Журавлева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бонбони

    13 5 Отговор
    А да не са обичали от шарените хапченца?

    Коментиран от #3, #4, #5

  • 2 Пиянде

    6 1 Отговор
    От всичко написано излиза , че всички сърдечни заболявания се причиняват от нередовно пиене !

    Коментиран от #6

  • 3 Експерта

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "бонбони":

    ПО СКОРО Е ИЗПУШИЛА НЯКОЙ ГМО ХОЛАНДЕЦ-ТРЕВИЧОК
  • 4 Експерта

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "бонбони":

    ПО СКОРО Е ПУШИЛА НЯКОЙ ГМО ХОЛАНДЕЦ-ТРЕВИЧОК
  • 5 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "бонбони":

    Не бе те не са такива😂😂😂Роси дълго време имаше проблеми със забранените вещества, което ѝ пречеше да създаде семейство. Упорит слух гласи, че близо година се е лекувала в клиника за зависими, но миската категорично отрече да е имала подобни проблеми.
  • 6 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пиянде":

    Точно така е ласкин затова си отиде щот немаше количество в болницата достатъчно😂😂😂😂😂