14 Март, 2019 20:27 5 193 11

Тофу: интересна и изненадваща храна, която ще ви изуми (ВИДЕО)

  • полезно-
  • здраве-
  • храна-
  • вегетарианци-
  • вегани-
  • тофу-
  • соя-
  • соеви продукти

Растителното сирене е по-интересно отколкото изглежда и по-вкусно отколкото звучи

Тофу: интересна и изненадваща храна, която ще ви изуми (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Тофу е странна храна, която е изключително високо ценена заради своите хранителни свойства.

Смята се, че, тофу е измислено преди около 2000 години в Китай. С течение на времето популярността на този продукт нараства и той се разпространява в други райони на Азия, като Япония и Корея.

Тъй като тофу е с високо съдържание на протеини и с ниско съдържание на калории и мазнини, то често се използва като заместител на месото, поради което е особено популярно сред вегетарианците и веганите в Западния свят. Но в Азия то е популярна съставка, която присъства в голямо разнообразие от ястия — от салати до десерти.

Но какво всъщност представлява тофу? Известно също и като соево сирене, то се произвежда от соя и по-точно от пресечено соево мляко.

Вижте още няколко любопитни факта за тофу:

- Създадено е в Китай преди около 2000 години по време на династията Хан (206 г. пр. Хр. — 220 г.). Не са ясни подробностите около създаването му, но според местна легенда е измислено от китайски готвач, който случайно сложил в соевото мляко водораслото nigari, като по този начин млякото се пресякло, а резултатът бил — тофуто.

- Тофу е японска дума. Произлиза от китайската дума doufu (мандарин), която буквално означава кълцан боб.

Тофу: интересна и изненадваща храна, която ще ви изуми (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

- Тофу се прави по метод, който е сходен с правенето на обикновеното сирене. Започва със соево мляко, добавят се коагуланти, за да се отделят твърдите вещества от течностите. За да се направи тофу соята се изсушава и след това се смила с вода, за да се превърне в мляко. След това млякото се изсушава с коагуланти, като ензими, соли или киселини. Накрая, течността, известна като суроватка, се изцежда и соевото сирене се пресова на малки блокове.

Тофу: интересна и изненадваща храна, която ще ви изуми (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

- Храната е тясно свързана с будизма. Разпространението на тофу в Корея и Япония съвпада с разпространението на будизма. Будизмът вярва, че убийството има негативни кармични последици за задгробния живот. В резултат на това убеждение много будисти са вегетарианци.

- Тофу е много здравословно. Това показват редица проучвания върху свойствата на соевите протеини, изготвени през последните няколко години. Според експертите по хранене и здравословен начин на живот, редовният им прием може да понижи нивата на лошия холестерол до 35-40% . Този протеин е с ниско съдържание на калории и също така е чудесен източник на голямо разнообразие от важни витамини, минерали и микроелементи, включително манган, калций, селен, фосфор, мед, магнезий, желязо и цинк.

- Тофу е бил ценен деликатес още по времето на самураите. Този продукт е бил неделима част от менюто на управляващата класа по време на периода Камакура (1185 — 1333), когато в Япония на власт е феодално военно правителство.

- Тофу е сред храните, които променят консистенцията и вкусовите си качества, когато бъдат замразени и след това размразени След този процес то става по-шуплесто и твърдо.

Тофу: интересна и изненадваща храна, която ще ви изуми (ВИДЕО)

- Сиренето тофу е универсален продукт — може да се вари, запича и пържи, да се приготвя на пара. Тофуто има неутрален аромат, поради което по време на готвенето трябва да се сложат повече подправки или се добавя сос. То може да се консумира и директно, овкусено с различни подправки или мариновано със смес от доматен сос, зехтин, босилек, чеснова каша и черен пипер.

Тофу: интересна и изненадваща храна, която ще ви изуми (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

Освен това то има свойствата на гъба и абсорбира вкуса на другите храни, с които се приготвя. Точно заради това е сред продуктите с най-разнообразно приложение в азиатската кухня.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хубаво е

    3 5 Отговор
    Даа
  • 2 NikNay

    14 3 Отговор
    След царевицата соята е най-разпространеното ГМО растение. Да ви е сладко тофуто.

    Коментиран от #4

  • 3 Гинче нафталинче

    4 0 Отговор
    Голямо щастие ми обзе душата на възрастна жена, намерих си младо. гадже в Интернет и той много обича тофу...! Детенце, кво да го правиш,,,,,!?
  • 4 Алфа Ромео

    9 1 Отговор

    До коментар #2 от "NikNay":

    Тя и пшеницата в България отдавна е ГМО, ядем ГМО хляб, кооперациите внасят ГМО зърно от САЩ и сеят за рекордни добиви. Няма спасение от ГМО-то за съжаление...
  • 5 Селяк

    12 0 Отговор
    Спрете хибридната война срещу нормалните храни в България ! Спрете рекламата , която представя вредните храни за полезни ! На никой ли не му светна , с колко се увеличиха автоимунните и алергични заболявания след 1990 г. ? А раковите ?
  • 6 Торен бръмбар

    5 1 Отговор
    Моята храна ще ви изуми , толкова е вкусна !
  • 7 Браво торен бръмбар

    2 1 Отговор
    Точно на това приличаш....!!!!

    Коментиран от #8

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Именно

    5 0 Отговор
    Тофуто е почти толкова вкусно колкото хлебна гума Кохинор!
  • 10 1122

    3 1 Отговор
    Айде сега,...ядохме соева кайма,соево месо ,пихме соево мляко сега и сирене,бира няма ли да пуснете от соя?Яжте си ги бе пък ние да си ядем месото .
  • 11 На някой му застоява тофуто в склада

    2 1 Отговор
    Думите "тофу" и "вкусно" са несъвместими! Като кажеш "сирене" и си мислиш за мляко, а това извращение НИКОГА не е било деликатес, както го представят в статията! Все едно папуасите да ми обясняват, колко вкусно е човешкото месо - все пак те са били 2000 години човекоядци и от 80 години са на диета, но все още им текат лигите по туристите )))