Last news in Fakti

20 Април, 2019 21:26 6 123 6

Сексът може да е изумително светлинно шоу в ярко жълто и розово (СНИМКИ)

  • многоножки-
  • секс-
  • биолуминесценция-
  • светлинно шоу-
  • ярки цветове-
  • учени-
  • любовна игра

Гениталиите на многоножките светят в най-различни цветове, но учените не могат да обяснят защо

Сексът може да е изумително светлинно шоу в ярко жълто и розово (СНИМКИ) - 1
Снимки: shutterstock

Любовната игра на северноамериканските многоножки може да бъде описана като изумително светлинно шоу, на което всеки би завидял. Причината се крие в биолуминесценцията, която много от видовете се оказа, че притежават, пише сайтът Live Science.

Учените наскоро откриха, че много стоножки флуоресцират под ултравиолетова (UV) светлина, което се оказва често срещана черта в тази група членестоноги. И докато зеленикавото сияние изглежда се излъчва от цялото тяло, то особено силно се откроява в областта на гениталиите на мъжките индивиди, обясняват учените в ново проучване, публикувано в списанието Zoological Journal of the Linnean Society.

Това обаче, не е всичко. Гениталиите на многоножките светят в най-различни ярки цветове, но учените не могат да обяснят защо.

Сексът може да е изумително светлинно шоу в ярко жълто и розово (СНИМКИ)
Снимка: The Field Museum

Гениталните структури при тези организми са разположени на седмия прешлен от сегментираните тела на многоножките и там се събира и предава сперма на женските. Уникалната им структура помага на учените да разпознаят пола на многоножките, но UV светлината демонстрира, че има разлики в цвета, които остават невидими за невъоръжено око.

Съавторът Стефани Уеър, учен от Музея Фийлд в Чикаго, открива флуоресценцията докато работи с многоножки от колекцията на музея. Тя била чела, че един разред многоножки излъчват светлина; тя осветява с UV светлина експонати от музея и открива, че всички те имат някаква флуоресценция.

Това лъчение идва от протеин в екзоскелета на многоножката, който поглъща видимата светлина и я излъчва в нюанси на зелено, жълто и синьо, разказва водещият автор Петра Сируалд, куратор в изследователския център на Музея Фийлд.

Сексът може да е изумително светлинно шоу в ярко жълто и розово (СНИМКИ)
Снимка: The Field Museum

За изследването, учените описват флуоресценцията на рода Pseudopolydesmus, местен в Северна Америка и включва 12 вида. Те развиват специален метод, за да направят снимки на светещите многоножки. Камера на движеща се основа се повдига постепенно към вида и го снима от няколко посоки. След това софтуер комбинира всички снимки в едно изображение, пояснява Уеър.

Копулативните структури, които са с равномерен кафяв цвят на видимата светлина, стават съвсем различен цвят под UV осветяване — ярко жълто и искрящо розово на млечно син фон.

Защо многоножките светят остава още необяснено, всъщност не се знае дали те изобщо могат да отчетат искрящите си цветове, споделя Сируалд. Въпреки това, изгледът на гениталиите на многоножките може да даде нови насоки в това как те прехвърлят спермата в женските.

Сексът може да е изумително светлинно шоу в ярко жълто и розово (СНИМКИ)
Снимка: The Field Museum


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Д.Кънев

    6 2 Отговор
    Брей КАКВО Велико откритие.Ивайла ашколсун.Велико откритие.Впечатлен съм.Браво.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Кикимора

    8 0 Отговор
    Ами то толкова много крака се мятат , че без джокер няма как да се нацели правилния прешлен!!! Елементарно , Уотсън!!! Природата си има грижата за всичко!😀
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.