18 Април, 2016 22:00 13 783 29

Провалът на петролния картел заплашва света

  • опек

Ако страни като Нигерия и Саудитска Арабия потънат в хаос, последиците ще бъдат жестоки войни и безкрайни бежански потоци

Провалът на петролния картел заплашва света - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

ОПЕК фактически търпи фиаско, цените на суровия петрол се сринаха. Това може да радва европейските потребители, но останалият свят е заплашен от вълна от протести, недоволство и даже правителствени кризи с опасни последствия, пише финансовият редактор на в. „Ди Велт“ Франк Щокер.

ОПЕК и Русия така и не можаха да се договорят в Доха за замразяване на добива на петрол. Паралелно с преговорите между страните-износителки, на хиляди километри от Доха, бразилският парламент гласува за импийчмънт на президента Дилма Русеф. Тези две събития не изглеждат свързани, но могат да станат предвестник на тежки шокове за геополитическата ситуация, чиито глобални последици трудно можем да си представим, коментира в. „Ди Велт“. Провалът на преговорите в Доха фактически означава крах на ОПЕК.

И ако европейските потребители не могат да не се радват на развитието на тези събития,

то в същата Бразилия стремителното падане на цените на „черното злато“, както и на много други ресурси, доведоха до това, че през последната година икономиката е на минус 4%. Това е една от основните причини за импийчмънта на президента.

В други страни, в които падането на цените на петрола оказват непосредствено влияние, нещата изглеждат още по-плачевно. Съседна Венецуела продължава да е хаос. В Нигерия, страна със 175 милионно население, правителството е принудено да се бори не само с икономическата стагнация, но и с ислямския тероризъм – неуспешно и в двата случая.

Ирак и Либия, други две страни-производителки на петрол, вече са изтормозени от ислямистите. Даже в богатите емирати на Арабския полуостров нещо се готви. В Кувейт работниците от петролната индустрия са в стачка заради съкращаването на заплатите. Саудитска Арабия я заплашват недобри неща.

През миналата година държавният дефицит беше около 35%, а през тази години може още да се увеличи. Засега се избягва недоволството на населението благодарение на богатите валутни резерви, но те ще стигнат за следващите от три до пет години.

И накрая Русия. Според в. „Ди Велт" на Путин се отдава да държи масите с помощта на пропаганда, основана на мнимия образ на външния враг и обръщане към традиционните ценности на народа. Но колко дълго ще продължи този опиум?

Нещо се готви в петролните страни. Навсякъде има опасност от бунтове или по-лошо.

С всеки долар, с който цената на петрола продължава да пада, това положение ще става още по-експлозивно. Затова провалът на срещата на ОПЕК е опасен сигнал, а импийчмънтът на Дилма Русеф са само първата последица. Подобни неща могат да се случат и в други страни.

Ако страни като Нигерия и Саудитска Арабия се сринат или потънат в хаос, последиците ще бъдат жестоки войни и безкрайни бежански потоци, коментира Франк Щокер.

Това всеки трябва да си го има в главата, когато на бензиновата колонка се радва на падането на цените на петрола.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краси

    7 1 Отговор
    Е, какво, Европа да плаща по много пари за барел петрол, за да може населението на държавите-бензиностанции да лежи и мързелува, че иначе щели да се бунтуват? Бе, я ДГД, бе! Всеки трябва да си решава сам проблемите.

    Европейците като не копаят петрол да не би да са в хаос и мизерия?

    Ако искат арабите, нигерийците, венецуелците и руснаците да се съберат и да измислят как да го пият тоя петрол щом не им е изгодно да го продават.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 кон

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "Краси":

    Едноклетъчно , ти на какви цени купуваш дизела и бензина, при сринатите цени на петрола? Това не те впечатлява, а злорадстваш на страните със ресурси! "Не е важно на мене да ми е добре ,я сакам на Вуте да е зле"! От тая простотия сме на тоя хал!!!

    Коментиран от #19

  • 3 дидо

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Краси":

    ПРАВИЛНО!
  • 4 АРИАНА

    3 4 Отговор
    до Краси...Точно така е. Европа работи, за да плаща на всички, стъпили на ресурс - било газ, нефт и др. Европа развива обаче и технологии - главно Германия и постепенно намалява потреблението именно на нефта и газта, особено за бита. Лошото е, че няма да се отървем от бежанци - първо са много /175 млн е само Нигерия!/ и второ - бягат от най-страшното - глад и смърт. Между тези "ресурсни" страни единствената, която посегна към оръжието, за да си решава вътрешните икономически проблеми е Русия на Путин. Да се реформират технологично, например не им идва на ум; а да започнат да увеличават бюджета си за военни цели. - да! И то когато никой не ги заплашва... Гражданските цели?! Няма такива за руснаците. Плащаме милиард на година за газ и имаме страхотен търговски дисбаланс с Русия. Това, че си купуват по някое жилище, не носи печалба. Купуват го разни местни техни номенклатури, направили пари с нашите ежегодни милиарди за газ и с извити отзад ръце. затова съм твърдо за добив на газ от Черно море или ако няма - шистов газ. Америка се измъкна от кризата за 5-6 години и въпреки дълговете е 3 пъти по напред от Европа в момента по всички показатели.

    Коментиран от #9

  • 5 Киро

    5 1 Отговор
    Елементарни разсъждения от някакво журналистче!

    Електромобилите вече са факт, както и технологиите за възобновяема енергия, тъй, че скоро папуасите, дето само смучеха и се драпаха по гъзовете, пак ще са в тази ситуация!

    Единствения проблем, който Европа трябва да реши, е да не допуска мързеливи ислямски маймуни, които ще искат да идват като "бежанци".

    Да почват да работят, ако не щат - да мрат от глад тогава!
  • 6 България

    5 0 Отговор
    факти и всички и Българи ние къде се намираме че цената на петрола не пада в България?
  • 7 стоян георгиев

    3 2 Отговор
    както се казва няма пълно щастие.сега тези с нефта и газа ще трябва да почнат и да поработват,което ще е много възпитателно за тях.

    Коментиран от #8

  • 8 jambazina

    3 2 Отговор

    До коментар #7 от "стоян георгиев":

    Айде стига е стойенчо, нали знаем кой прибира лъвския пай от нефта и газа, не са тарамбуките със сигурност.

    Коментиран от #16

  • 9 Мишка

    2 2 Отговор

    До коментар #4 от "АРИАНА":

    Спри с Арияна-та и премини на Пиринско.Да ти се влее поне малко свеж полъх в главата.Че тоя мухъл ти влияе много зле и ръсиш глупости.
  • 10 spasov

    6 0 Отговор
    От това където прочетох изкарвате петрола главният виновник за ситуацията в тези страни.Да ама не.Срива на цената му не идва от корумпираното управление/некомпетентно в тези държави,а от други работи,като застоя в икономическото развитие на Китай ,а и като цяло в забавата на световният икономически растеж.Вижте Венецуела е управлявана от идиот,нормално да си е в криза,в Бразилия -корпуция ,Нигерия ако не беше петрола и останалите налични ресурси в страната щеше да си е типичната бедна африканска държава.Да не забравяме и идването на Иран на световният пазар,вече без санкции.Така че станете по -компетентни преди да пишете.
  • 11 123

    7 0 Отговор
    България е оазис на енергийна и петролна мафия ,тя не се влияе от пазара , а от изроди които ни управляват.
  • 12 Бай хой

    4 2 Отговор
    Така, такааа. Отново се поднасят полу факти и полу истини.

    Къде се споменава за състоянието на големите производители като Норвегия, сащ и канада. Те направиха най-големи капиталовложения и на практика тия ниски цени обезсмислят производството там. Другите колкото и да им са намалели печалбите все пак производствената им цена е под продажната за разлика от тази в сащ, канада, норвегия и великопо.рана британия.

    Как ще го споменат като са платени.

    А относно продажните мушици по-долу. Какво ви харесва? Може би че в България има залежи от злато и то отива на м..ната си. Сигурно сте доволни че уж по-развитите го добиват и изнасят а Българите нямат право на справедлива цена.

    гладни продали се за стотинки и службици.

    Коментиран от #20

  • 13 стратокастър

    4 2 Отговор
    От благоприличие можеше да вметнеш името и на лукойл което ти всячески избягваш но все пак темата е петрол!
  • 14 Petroolch

    2 1 Отговор
    Porednata platena statia zashtitavashta spekulata s petrola... tova sega sa realnite ceni vsichko drugo e pladneshki obir i pri taia cena pak sa na dobra pechalba... inache nikoi niama da vadi i prodava... inache kakvo?... nie da se gyrchm a onia m...li da si viriat niakoi raboti i kato Maduro naprimer da tvoriat velik komunizym...
  • 15 Едикой си

    8 0 Отговор
    Говорим си за някакви картели в България в Европа също....а най-големия картел се казва ОПЕК...една организация, която поддържа ненормално високи/картелни цени на черното злато....
    и ако това не е лицемерие...здраве му кажи...
  • 16 стоян георгиев

    2 2 Отговор

    До коментар #8 от "jambazina":

    я кажи кво знаеш :))да се посмеем малко.кои взема лъвския паи ?
  • 17 тошибиян

    7 0 Отговор
    занимавам се с борси и в момента брента е на 43 $ и се помпи нагоре цената не е обосновано да е висока само и само арабелите да живеят в друго измерение и ние да плащаме дрифтовете с ферарита в пясъка и диамантено златните ролсове харемите от 500 жени и така насетне милиардите джобни пари за уикенда
  • 18 тошибиян

    5 0 Отговор
    РАНно или късно ще се отка4им от петролната зависимост и тогава кво следва пак ли воини?колко стотици трилиони прибраха арабелите и петролните износители и сега реват 4е щяло да стане страшно ако 4ове4еството е независимо от петрола...саудитска защо се пъне да помпи все пове4е петрол като не и е изгодна цената?аа щяла да изгуби пазари и е по изгодно да продаваш 10млн барела дневно за 30 долара отколкото 80 млн за 50 долара...световната икономика се забавила и затова цената била ниска хаха да ама не защото сегашните добиви са на рекордни стоиности и питам къде отива вси4кия този изпомпан нефт след като потреблението се свило?
  • 19 тошибиян

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "кон":

    ТИ КАТО СИ ЗАГРИЖЕН ЗА БЕНЗИНАЖИЙТЕ КАТО ХОДИШ ДА ЗАРЕЖДАШ КАЖИ НА КАСАТА ДА ТИ ФАНАТ БЕНЗИНА ПО 5 ПАРИ ЛИТЪРА ЩОТО СИ СЪПРИ4АСТЕН КЪМ СТРАДАНИЯТА ИМ
  • 20 Бай хой

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Бай хой":

    Старотакстриранииииий. Аз за такава държава не съм чувал но щом от козяк 16 са ти го спуснали?
  • 21 onq s konq

    4 4 Отговор
    Добре е да не се зъбравя че въпросът с добива на нефт е един от решаващите за човечеството поне на тоя век.Верно че печалбите на страните-производителки са баснословни,но те отиват в портмонетата на ШЕПА ШЕЙХОВЕ,докато целокупният им подопечен народец тъне в нищета,също както при страните производителки на диаманти.И тъй като спадът в цените намалява приходите на тия държави,а управляващите държат да си останат на същите печалби,отнася го народа и от там-революции в Изтока и респективно миграция към Европа!А че светът НЕ МОЖЕ БЕЗ НЕФТ Е ЯСНО,защото дори и автомобилите да станат тотално електрически и водородни,ПОЧТИ ВСИЧКО ОСТАНАЛО СЕ ПРАВИ ОТ НЕФТ...дори и шоколадовите бомбони!
  • 22 ceko

    6 0 Отговор
    Провалът на петролния картел заплашва света-заплашва на МАГАРИТО ТОПКИТЕ
  • 23 ммммм

    5 0 Отговор
    http://www.capital.bg/biznes/finansi/2000/02/25/254562_cenite_na_benzina_avtomatichno_shte_sledvat/

    Айде стига с тия спекулации, колко е паднала цената на петрола. Преди 15-16 години беше същата а цените на крайния продукт драстично по-различни. Петрола не е безкрайно количество. Тия държавици трябва да имат и друго препитание. Само пишат за да ни подготвят за още мангусти, които ще се преселят. Трябва нов икономически ред и нови идей!
  • 24 FR V

    2 1 Отговор
    Много добре!
    Евтиният петрол охлажда имперските мечти на руснаците и те започват да кротуват.
    Когато петрола е скъп, се правят на велики ,избиват комплекси и се опитват да тормозят държави като България.
    Сега Ушанките ще започнат да правят икономии и няма толкова често да ни занимават с тяхните магапроекти: Паток -1,-2-,3... и т.н.
    Руските тролове и мекерета могат да свият байраците и да гледат филмчета за Великата Отествена... и други подобни бози.
    А ако имаме късмет в Черно море да се открие нефт и газ, ще икономисаме едни 5 милиарда долара , които в момента ги даваме на руснаците, та да си имат пари за саботажи и друга подобни мероприятия които са планирали за нас.

    Коментиран от #26

  • 25 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    а дано започне вече тази световна война -и да няма толкова много богати хора-да ги сринат със земята -да се зароди един хаос ,да съсипат всички евреи от този свят,да се появи новият хитлер и да прочисте света -и който остане нека живее в мир и спокойствие...
    аа забравих-дано изчезнат всички некадърни журналисти,да останат само тези които не разпространяват глупави клюки....
  • 26 ЧЕСТНО

    3 2 Отговор

    До коментар #24 от "FR V":

    ЕЙ ЗНАЕШ ЛИ ТОВА ЧЕТИРИМЕСИЧИЕ КОЛКО РУСКО ОРЪЖИЕ Е ПРОДАДЕНО А КОЛКО АЕЦА Е ЗАПОЧНАЛ ДА СТРОИ РОСАТОМ В ПОНЕ 8 ДЪРЖАВИ И СЕГА АМЕРИКАНСКОТО ГОВЕЖДО ГНИЕ ИЛИ НИ ГО НАБУТВАТ У НАС ЩОТ РУСНАЦИТЕ СИ ГО ПРОИЗВЕЖДАТ САМИ .ТУКА ЦИФРИТЕ НЕ СА ТИ ЯСНИ..
  • 27 рев стон

    2 2 Отговор
    НА света нищо му няма, но Русия ще го издуха яко с евтиния петрол, защото единственото, което продават е петрол и газ. Кога за позледно си купихте нещо руско. ХАХА. Даже водката в магазина вече не е руска.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Истината

    3 0 Отговор
    Тази статия е пълна пропаганда и елементарен поглед върху един много по-сложен свят. Направо съм потресен от глупостите написани в горните редове. Има си пазарна икономика има и спекулации има и геополитика и т. н., реално от крайният потребител зависи много малко каква е цената на горивата и т. н. Малко ми прозвуча като "За Бога, братя, купувайте!" ...