2 Август, 2016 18:53 2 460 0

"Ингимаси" и тяхната смъртоносна мисия

  • ислямска държава-
  • ингимаси-
  • даеш-
  • атентати-
  • мисия

Този, който убива в името на "Ислямска държава", получава, ако особено добре се е справил, посмъртната титла "Ингимаси"

"Ингимаси" и тяхната смъртоносна мисия - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Самоубийственият атентат, при който се извършва самовзривяване, и неговата медийна инсценировка са откритие първоначално на лявоориентираните палестински терористични организации. През 70-те години техните атентатори биват изпращани именно на такъв вид смъртоносни мисии, пише "Дойче веле".

Десет години по-късно, с идеята да бъде заобиколена съдържащата се в исляма забрана за самоубийство, ливанската шиитска групировката Хизбула създава за своите атентатори-самоубийци почетното звание "Истишади". Така биват наричани джихадистите, които се самоубиват в рамките на операция, изискваща мъченическата им смърт.

Понятието стремително навлиза в употреба - използва се и за сунитските атентатори-самоубийци, атакуващи шиитите. Така "Истишади" се превръща бързо в емблема на ислямисткия героизъм. Но от няколко години насам се налага да дели славата си с едно ново понятие от същия порядък - "Ингимаси".

На арабски думата има двойно значение - от една страна "гмурване" надълбоко в лагера на врага, за да бъде той изненадан, и второ - "пълно отдаване". Новият ислямистки термин, с който се обозначават атентаторите-самоубийци, най-вероятно е въведен от "Ал Кайда" в Ирак, още преди групировката да се разцепи на двата враждуващи лагера - "Ислямска държава" и "Фронт ал Нусра".

"Мисията" на "Ингимаси"

За разлика от "класическите" атентатори-самоубийци, които по една до голяма степен стандартизирана процедура взривяват своите бомби с натискане на бутона, "Ингимаси" има много по-комплексни задачи, които са насочени към едно: ефективността на нападението и броят на жертвите да са максимално високи. При това дали ще се стигне до самовзривяване, зависи от ситуацията и възможностите да се достави достатъчно количество експлозив до набелязаната цел.

"Фронтът ал Нусра", например, имаше преди две години следният проблем в северна Сирия: той бе подложен на траен обстрел от една многоетажна сграда. Сградата няма как да бъде атакувана с кола-бомба, тъй като никакво превозно средство не може да стигне до полуразрушения, плътно застроен район. Вместо това са изпратени двама въоръжени "Ингимаси", които успяват да проникнат до къщата и там да се взривят, за да обезвредят врага.

Днес действията им могат да бъдат проследени от всекиго в Ютюб. При друг случай пък двама бойци от "Ал Нусра" съумяват да стигнат до вътрешността на една добре охранявана вражеска база, където взривяват коланите си с експлозиви и причиняват смъртта на голяма група сирийски войници.

Новото поколение атентатори-самоубийци

Терористичните милиции на "Ислямска държава" не отстъпват ни най-малко на "Ал Нусра" и имат свои "Ингимаси", които, най-често в малки групи, периодически успяват да навлязат надълбоко във вражеските райони и да въвлекат противника първо в престрелка, след което чрез детонацията да му причинят сериозни човешки щети. Този вид операции обаче няма как да бъдат заснети, за разлика от смъртоносните походи на атентаторите-самоубийци, които се филмират от по-голяма дистанция.

Вероятно и поради това "Ислямска държава" използва в своите съобщения термина "Ингимаси", за да всее още повече страх, тъй като точното му значение не е непременно ясно дори и на арабските читатели - затова се получава така, че арабските медии често го обясняват. В началото на юли и излизащият в Лондон саудитски вестник "Аш-Шарк ал-Аусат"", пишейки за загадъчния феномен "Ингимаси", ги определи като "новото четвърто поколение атентатори-самоубийци на "Ислямска държава"".

Потомци на ранноислямските "супербойци"

Във Франция този феномен привлича вниманието още преди нападенията в Париж от миналия ноември. В поместено в седмичното списание "Актуалите жюив" интервю с експерта по джихадизма Ромен Кале той определя атентаторите-самоубийци от парижкия клуб "Батаклан" като "Ингимаси". За опасностите, свързани с този нов тип тероризъм, наскоро писа и вестник "Монд".

Атентаторът от Ница Мохамед Лауидж Булел най-вероятно също спада към този тип терористи. И с цел легитимиране, и за вдъхновение, позовавайки се на смелите подвизи от времената на Пророка, на ислямистите им е по-лесно да убедят "Ингимаси", отколкото вече познатия тип атентатори-самоубийци, които са продукт на модерните технически времена. Възхваляваните ранноислямски "супербойци" са се откроявали с това, че са атакували голям брой врагове и са успявали да ги надвият.

Някога и сега

Един охотно споменаван пример е слугата на Мохамед - Ал-Бара Бин Малик, прочул се със своята смелост и изобретателност. В една решаваща битка той настоял другарите му да го прехвърлят отвъд стените на вражеската крепост, за да може той да им отвори нейните врати. Преди да стори това, Бин Малик попаднал право в ръцете на враговете и въпреки многобройните си рани успял да убие десетима от тях. Битката била спечелена от мюсюлманите именно благодарение на неговото геройство.

През 2005 "Ал Кайда" в Ирак нарича един от своите батальони на името на легендарния Муджахед, днес група сирийски иимслямисти в Алепо се сражава против войските на Асад под името "Бригада на Ал-Бара Бин Малик".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА