Last news in Fakti

5 Август, 2016 07:45 2 729 2

Докога Анкара ще чака Вашингтон?

  • турция-
  • анкара-
  • вашингтон-
  • екстрадиция-
  • фетхулах гюлен-
  • ердоган-
  • преврат-
  • мерве оруч

Екстрадицията на Гюлен не е юридическо, а политическо решение

Докога Анкара ще чака Вашингтон? - 1
Снимка: БТА/ AP
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 15 юли турският народ предотврати кървав опит за военен преврат, организиран от живеещия в САЩ проповедник Фетхулах Гюлен. Потушаването на метежа постави отношенията между Анкара и Вашингтон в състояние на несигурност.

Турските власти поискаха* екстрадирането на проповедника. Колко дълго обаче Вашингтон ще държи Гюлен? С това заглавие журналистката на „Дейли Сабах“ Мерве Оруч анализира настоящата ситуацията в южната ни съседка и отношенията ѝ с американците.

САЩ са един от най-важните съюзници на Турция. В нощта, в която хората се изправиха срещу хеликоптери, танкове и изтребители Ф-16, беше ясно, че американските власти чакат да видят кой ще надделее. След като опитът за преврат бе потушен, администрацията на Барак Обама изказа силната си подкрепа към демократично избраното правителство. Беше късно, обаче.

Турското общество е убедено, че Фетхулах Гюлен – който живее на американска земя от 1999 година – е организатор на пуча. Арестувани метежници разкриха, че той е давал заповедите. И въпреки това САЩ изглежда не са склонни да го екстрадират. Вашингтон може би очаква ясни доказателства, но въпреки това може да покаже някакви знаци на съпричастност и сътрудничество. Или поне да вземе мерки за гарантиране, че Гюлен няма да отлети за трета страна (каквито информации циркулират в турските медии).

Междувременно медии в САЩ дадоха поле за изява на Гюлен, който описа случилото се в Турция като събитие, приличащо на „холивудски филм“. Проповедникът обвини Реджеп Ердоган за организирането на пуча.

Докато Америка продължава да отказва помощ на турските власти, то турците с всеки изминал ден стават все по-антиамерикански настроени и вярват, че Вашингтон има пръст в организирането на метежа. Анкара попита също така каква ще е реакцията на американците, ако Турция защитава някой, който представлява заплаха за САЩ.

Кръвта в Турция вече бе пролята. Според договора от 1979 година американците са длъжни да разгледат молбата за екстрадиция на Фетхулах Гюлен. Докога, обаче, Анкара ще чака Вашингтон?

Екстрадицията е политическо, а не правно решение. Ще видим дали Вашингтон ще застане на страната на Турция или на терористичен лидер, заплашващ турския народ и държавност.

* Факти.бг припомня, че в началото на този месец турските власти изпратиха на САЩ второ искане за екстрадицията на Фетхулах Гюлен. Министърът на правосъдието Бекир Боздаг разкри, че е била изпратена втора молба, с която Анкара настоява за „незабавния арест“ на живеещия в Пенсилвания проповедник.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиф

    2 0 Отговор
    Не зная какъв е Гюлен, но нека погледнем правилното решение! не може екстрадациятан а Гюлене да бъдде политическо решение, каквото иска Анкара или който и да е! защото в криминалистиката, човек е невинен, до доказване на противното. А Анкара не показва неопровержими доказателства и самопризнания, че Гюлен е нареил и организирал това което наричат "преврат"? следователно Анкара няма оказателства, че Гюлен е организатор на преврата? тогава на какво основание искат еккстрадацията на този човек? то и аз зная, че еддин кирлив имам и една кирлива лингурка направихха магия с разните му салтанати и мама умря, но не мога да го докажа. а предд Съда, за да има присъда за екстрадация, Гюлен трябва да бъде разконспириран като престъпник с факти - ддокументи снимки показания! След товас е назначава ело за разследдване и ако ги потвърди - виновен е! След това се прави иск за екстрадация! А тук реда е обратен? ерддоган иска дда му докарат Гюлен и не предоставя факти за виновност? това е антиправосъдно. Това е своеволие или просто неправомерен иск. Дори и да е виновен Гюлен, без доказателства няма как да се издаде иск за екстрадация. а къде е делото, разследдването, фактите? нема ги. тогава е политическа саморазправа на Ерпоган срещу опонента му. В историята има не един организиран от властта кървав терор,в името на личната и власт или групова. Химлер и Гьобелс организират кървав терор в Райхстага и надд отделни германски функционери и ги приписват на ГКП. че ддаже и Димитров намъкнаха в процеса. Резултата е описан в историята. но без факти, не може да се направи екстрадация. все едно е власстта да си прави каквото иска, не че не го прави и тук и къде ли не? Ердоган не може да убеди света, че Гюлен е виновен, защото не предоставя факти.
  • 2 ПРАБАБА73

    2 0 Отговор
    напълно съм съгласна с предишния коментар.не може да нарежда на друга държава да прави това,което той причинява на много народ в Турция.без факти и доказателства са арестувани толкова много хора.