5 Август, 2016 08:00 3 434 3

Нужен ли е нов мотор на Балканите?

  • ципрас-
  • гърция-
  • българия-
  • ес-
  • нато-
  • бежанци

България и Гърция дадоха заявка да играят активна роля в региона

Нужен ли е нов мотор на Балканите? - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Посещението на гръцкия премиер Алексис Ципрас в България премина под мотото за нов мотор на Балканите. След години на дипломатически совалки Атина и София най-накрая дадоха заявка за сближаване на двустранните връзки.

„Имаме възможността да поставим ново начало в тясно и конструктивно сътрудничество. Намираме се в район, който е център на напрежения. Районът ни е дестабилизиран, но България и Гърция са пример за конструктивни взаимоотношения и чрез сътрудничество могат да защитят интересите си”, посочи след разговори с българския премиер Бойко Борисов - Алексис Ципрас.

„Необходимостта от създаване на по-добра Европа ни тласка да работим в по-тясно сътрудничество и в този дух направихме преглед на всички въпроси, така че да придвижим напред нерешените въпроси“, отбеляза гръцкият министър-председател.

„Действително в условията на криза ние сме се проверили и винаги сме стояли едни зад други. В този регион има нужда от стабилност и независимо, че сме от различни политически семейства имаме абсолютно единомислие във всички критични сфери“, обобщи Бойко Борисов.

Той посочи, че двете страни споделят общи позиции и оценки по редица въпроси от регионалния и международен дневен ред и отличното сътрудничество на всички равнища е предпоставка България и Гърция успешно да се превърнат във фактор за стабилност и сигурност в региона.

Ципрас припомни, че

двете страни успешно си партнират в НАТО и ЕС.

Гърция и България имат пълните предпоставки да се превърнат в мотор на Балканите. За 2015 г. Гърция е на 5-то място в износа на България с 6,5% след Германия, Италия, Турция и Румъния и на 6-то място във вноса с 4,8% от общия ни внос след Германия, Русия, Италия, Румъния и Турция. Сухите данни от статистиката показват, че двете балкански страни вече са стратегически търговски партньори в региона.

Гърция и България трябва да бъдат апологет на разширяването на Европейския съюз. Събитията в Близкия изток и Северна Африка показаха, че идеята за демокрация и върховенство на закона е единствената алтернатива.

Да, това ще е трудно постижимо, но е единственият верен път. София и Атина могат да играят и по-силна роля в Западните Балкани. Опитът на двете страни – членки в НАТО и ЕС може да бъде безценен за Сърбия, Македония и Босна и Херцеговина за тяхната евро-атлантическа интеграция.

Само силният ангажимент на България и Гърция може да е гаранцията, че

Турция ще проведе нужните реформи,

за да изпълни условията за членство в ЕС. Неуспешният опит за преврат в Анкара показа, че демокрацията и върховенството на закона са неотменими в дневния ред на Турция. Тук могат да помогнат Гърция и България. Двете балкански страни имат опита за изграждане на демократични институции след периоди на диктатури. От друга страна Атина и София са заинтересовани да имат за съседи процъфтяващи, икономически стабилни и демократични съседи. Древна истина е, че несигурността поражда проблеми, а не решения.

ЕС има богат опит за създаването на мотори.

Фундаментален е примерът за Германия и Франция на европейско ниво. Създаването на Вишеградската четворка помогна за интеграция на Източна Европа след рухването на комунизма.

Геополитическото разположение на Гърция като член на ЕС в региона на Балканите до 2007 г. е предимство, както по линията на външната търговия, така и по отношение на инвестициите – южната ни съседка става “плацдарм” за навлизане на западни и мултинационални компании в региона на Балканите, и по този начин акумулира съществени чужди инвестиции.

От своя страна балансираният бюджет и валутен борд в България са пример за управление на бюджетни средства във времена на криза.

Реализирането на товарния коридор “Sea2Sea” между българските пристанища Варна и Бургас и гръцките пристанища Кавала и Александруполис би дало възможност за подобряване на транспортните и икономическите връзки между България и Гърция.

София и Атина са изправени и пред предизвикателството на справянето с бежанската криза. Само обединените усилия на двете държави ще помогнат и за решаването на този проблем.

Първата стъпка по дългия път вече е направена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Волен Сидеров

    1 0 Отговор
    ей тъй се прай ,само с разбирателство по комшийски-има ли смисъл от омраза и делене
  • 2 ДЯДО

    1 1 Отговор
    В същото време в Солун се появил плакат да се бойкотира българската Кока Кола , гръцки фермери блокират границата с България , Б.Б. се молел на гръцкия си колега Ципрас да се намеси и какъв беше резултата , ни вопъл ни стон , тишина вселенска.
    Така,че имайте едно наум те бяха и си остават византиици.
  • 3 Иван

    1 1 Отговор
    Добра новина . Имаме нужда от добри новини ! Руската хибридна информационна воина към България се мъчи да всява чрез пресата и някои саитове чувство на тревожност и непълноценност на живота в България !!!