Last news in Fakti

10 Август, 2016 07:30 2 910 9

Равнис! Гореща генералска есен

  • равнис-
  • гореща-
  • генералска есен

В БСП преминаха през избора отдолу нагоре, а в ГЕРБ вероятно отгоре надолу

Равнис! Гореща генералска есен - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Ще има ли генералска битка на президентските избори? Въпросът стои отворен. Прогнозите  „за” и „против”  са на високи обороти. Крамолите в партиите в ляво и в дясно си текат и се вижда колко трудно е постигането на консенсус около личност, обединяваща нацията.  Единствено патриотичните партии успяха засега да преглътнат обидите помежду си и да кажат „да” на единна кандидатура за кандидат – президент и вицепрезидент в лицето на Красимир Каракачанов и Явор Нотев. Управляващата партия ГЕРБ поражда един куп въпроси около фигурата – обединител на нацията, която да излъчва сигурност. Фигурата я имат, но тя трябва да постигне консенсус със себе си, с партията и със Запада. Едно е ясно от ГЕРБ ще го играят солово. Като че ли и този път всичко ще се решава в последния момент и едва ли ще може да се случи избора на първи тур. Отново ще е нужен златния пръст на очертаващия се балотаж.

В БСП преминаха през избора отдолу нагоре, а в ГЕРБ вероятно ще е отгоре надолу. В БСП не бе избрана кандидатура, която е с най-много номинации в името на сигурността и външно политическата обстановка. Но избора бе и с най-много скандали. Сред номинираните бяха Мая Манолова, Илияна Йотова - Янаки Стоилов, Румен Гечев - Михаил Миков и ген. Румен Радев. Кандидатурата на Манолова предизвика размяна на реплики в партията между самата нея и Стефан Данаилов, и не само. Най-харесвани в БСП за президент са Корнелия Нинова, Мая Манолова и Илияна Йотова. Но Корнелия Нинова изненадващо лично предложи генерал Румен Радев. Социалистите се аргументираха за избора си по следния начин: „Не ни трябва президент, който разделя и противопоставя, а такъв, който ще работи за единството на нацията и от първия ден на поста ще бъде над партийните страсти и битки. Време е за президент, който с достойнство и характер ще отстоява българските интереси пред света. Президент, чрез когото българският глас ще се чува отчетливо както в Европейския съюз и НАТО, така и в отношенията с Русия”.  БСП ще каже думата си за кандидатите си за президент и вицепрезидент окончателно в някоя от следващите седмици.

Факт са преговорите в ляво с АБВ, които макар и да издигнаха собствена кандидат-президентска двойка – Георги Първанов – Ивайло Калфин, прегърнаха радушно кандидатурата на ген. Румен Радев. Заговори се, че ген. Радев е човек на Първанов и в името на обединението Нинова е лансирала именно тази кандидатура. Нинова обаче отрече и заяви, че това е една от многото манипулации, които тя е чула. Радев бил номиниран от хората от над 20 общински партийни организации .  В същото време Румен Петков от АБВ заяви, че вече не са толкова критични към БСП, а и кандидатурата на ген. Радев я определи така: „Искам дебело да подчертая, че това един изключително подготвен и достоен човек. След това български генерал, след това офицер, след това пилот. Преди всичко почтен, редовен, силен човек“.

Очаквано „Движение 21” се раздвижи.  Аргументите бяха, че действията на ръководството на БСП от началото на разговорите до момента създават впечатление, че БСП е раздирана от колебания и вътрешни противоречия, и не е готова за преговори. Имало и съществено разминаване в разбиранията и подходите на Движение 21 и на БСП към предстоящите избори. Според „Движение 21” поставянето на изборната надпревара върху плоскостта „ляво-дясно“ работи в полза на кандидата на ГЕРБ.  Остава открит въпросът за посоката на движение „Движение 21”.

ГЕРБ традиционно обяви, че ще играе самостоятелно и отказа на Реформаторския блок да играят за единна кандидатура. Вицепремиерът Румяна Бъчварова се  аргументира по следния начин: „ Не може фигурата на държавния глава, който ще олицетворява нацията и държавата и ще ни представлява навън, да бъде резултат от политически компромис. Не, че не може, не би трябвало това да се случва”. ГЕРБ остана категорична обаче, че ще обяви кандидатурите си едва през септември, макар, че имала такива и нямала дефицит на кадри. Сред спряганите имена се завъртяха Йорданка Фандъкова, Цецка Цачева, Томислав Дончев, но след издигането на кандидатурата на ген. Радев все повече се заговори за тази на лидера на ГЕРБ и министър – председател Бойко Борисов.  Той видимо се ядоса на ген. Радев, защото го бил предал, след като не прие оставката му миналата година. Като, че ли Радев пообърка плановете му за предрешения избор. В нормалните демокрации кандидатурите се обявяват месеци преди изборите, за да има обсъждане, прозрачност, време за поднасяне на идеите на кандидатите и тяхното одобрение или неодобрение. ГЕРБ като, че ли изчакват да видят всички останали кандидатури. Това вече са го играли със сегашния държавен глава Росен Плевнелиев, който наложиха в последния момент и резултатът бе виден.  Борисов винаги си е правил PR кампания, но сега като, че ли тя е по-усърдна.  Доста светкавична бе  реакцията му след  подаване на оставката на ген. Радев, спретнатото набързо посещение в Црънча и Граф Игнатиево. Чуха се и гласове, че само плашел, защото бил наясно, че ако се кандидатира, той съзнава, че това е край на активната му политическа кариера. Защото президентът няма никакви правомощия, с изключение на това, че може да се обажда от време на време по въпросите на външната политика, като и по въпроси, свързани с армията и с българите чужбина. В същото време той не е изкачил и последното стъпало в управленската власт. Защо пък да не го направи? Ако наистина трябва да е генералска битка, то като, че ли, за да я спечели срещу ген. Радев остава единствен Борисов.

Иначе при Реформаторите едва ли би могло да се случи нещо драматично за преобръщащо сегашното политическо статукво. Може би най – удачната кандидатура сред спряганите е Димо Гяуров, който също може да излезе с достойнство срещу Радев и Борисов. Сред останалите имена са проф. Огнян Герджиков,  Гроздан Караджов, Трайчо Трайков, проф. Велислав Минеков, генерала от резерва Съби Събев и Корман Исмаилов. 

През септември всички кандидат - президентски двойки ще бъдат ясни, но като че ли по-скоро генералската битка е най-вероятния вариант.  Съдбата на бъдещия президент със сигурност ще се реши от това кой ще получи гласовете на ДПС .  Предстои и референдум с три въпроса, на който ще е изключително важно избирателят да даде гласа си особено в частта за мажоритарния вот. Но не е никак изключено в  политическата надпревара да се намеси и Слави Трифонов, който може да разбърка картите. Ако това се случи, най-малкото също ще е определящо къде ще отидат и неговите гласове.

Факт е, че три от партиите в управляващата коалиция издигат самостоятелни кандидати за президент, а  четвъртата отива в коалиционно партньорство с опозицията.

Дали България ще намери фигурата на обединител, който ще води държавническа политика в днешния размирен свят, ще стане ясно на 6 ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрънди

    0 0 Отговор
    Абе Б....ЦИ вие още сега си знаете кой ще стане,защо само замазвате очите на хората.Аз пак нема да гласувам дреме ми на к..а кой ще е президент, 26г. нищо не се е променило и нема как да стане.Единствения вариант е да се оправим,като на всички ви се конфискува имуществото и ви пратят на вечна почивка в Белене.

    Коментиран от #7

  • 2 onq s konq

    0 1 Отговор
    Едва ли е необходимо човек да е особено голям психолог за да разшифрова червения дълбочинен замисъл ,който по същество е следният:"ББ е признато политически силна фигура,НО ВСЕКИ ДРУГ "ГЕРБОВ" КАНДИДАТ ИЗГЛЕЖДА НЕСЕРИОЗНО СЛАБ,НАРЕДЕН ДО НАЩИЯ!"А целта на подобна мантра е кристално ясна-Предизвикване на несигурност и притеснение за крайния резултат от изборите в редиците на ГЕРБ и подтикване към игра "ва банк" чрез вадене на най-силният коз на партията-КАНДИДАТИРАНЕ НА БОРИСОВ.Което пък води до орязване на управленските му правомощия в национален и международен план и не по-маловажното-ОТДЕЛЯНЕ НА ЛИДЕРА ОТ ПАРТИЯТА,т.е. "на главата от тялото",което доказано води до клинична смърт при лидерските партии.Следват вотове на недоверие в парламента,падане на правителството и нови парламентарни избори,а при спечелването им-що не и "инпийчмънт"...и "ето ни отново на власт,по-силни и червени отвсякога"!Естествено вероятността за подобен сценарии е равносилна на 6-ца от тотото,но пък който не играе,той не печели:)
  • 3 тост

    0 0 Отговор
    Изправят генерал от армията със заслужени звания и до последно летял а не лежал по бюрата. А другия е ясен от ст. лейтенант направо генерал. Без заслуги и без някаква професионална кариера. Ритни топковец и неясен период от мутренските години и участие което е говорено по чужди , но не и по наши медий. Другото е бутафория. Наслука Борисов, но ако не вземеш изборите не ми се мисли какво те чака. но май идва време да отговориш на много въпроси за пари, за прехода и т.н.
  • 4 JEF

    0 0 Отговор
    И партия Граби Е.ати Работата Българска която чрез своите кметове натиска фирмите и те плащат на циганите които купуват гласове за нея това може би го знае и Борисов , щото Мамин Ваню от Пловдив го показа и го показаха телевизиите, но какво оттова. В такава крепостна държава като България решава вожда , а не правосъдието. т.е Борисов. Е заспали българи що не се противопоставите на това беззаконие?????

    Коментиран от #8

  • 5 "Пилците се броят наесен"

    0 0 Отговор
    ГЕРБ вече са АУТ!
    Това е последен валс, хората видяха достатъчно некадърност в редовете им, нямат силна кандидатура, която да се противопостави на вече предложените:
    Георги Първанов и Генерал Радев.

    Бойко, може да се кандидатира, но няма да го направи, защото тогава с ГЕРБ е свършено въобще.
    "Пилците се броят наесен"
  • 6 професора

    0 0 Отговор
    ХАХАХА до къде я докараха тази държава, военните и милиционерите да са най умните представители на изчезващото племе! :)
    Няма такава държава, но на такъв народ, това му се полага.
    Толкова ли няма интелигентни хора с опит и висока обща култура, с постижения в реалния живот, не в казармения и пожарникарския????????
    Няма толкова смешна и жалка държавица, направо ме е срам, че живея сред такива хора.
    Тва ли са най умните и кадърните ни хора??????
    Шапкар и пожарникар???????
    Летеца на изстребител, като отиде в Брюксел, какво ще им говори??????
    Самолета много лети, мнооог бърз фиууууу и отлитам.
    Другият пък им говореше за някакви гробове, как багерите на Цецо вадели трупове, умряха смях всички в залата, все интелигентни хора, европейци.
    България е изпаднала вече на дъното, по надолу не знам, къде, освен едно магаре Марко да изберем, поне няма да приказва глупости, а и няма да прави глупости, само ще цвили и ще е винаги доволно на една шепа моркови.
  • 7 професора

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дрънди":

    Така е брат, но за съжаление много хора нямат достатъчно акъл за да го разберат.
    Президента е синекурна длъжност, от нищо не зависи и няма и да зависи, но поне трябва да е представителен, да има гражданско образование, щото ще оправя държавата, не армията, за армията си има военни, те се занимават с това, всяка жаба да си знае гьола.
    Най важното е да знае чужди езици и да спазва етикета, да може да води преговори, да познава икономиката, управлението на една държава, институциите, законите и да взима правилните решения.
    За съжаление на булгаристанеца му дай твърдата ръка, него храна, пара не го касае, той иска някое кораво парче да го тъпани. :)
    После всчики рИват, че няма пари, че е мизерия, че икономиката е в криза, че нищо не работи и не е наред.
    Ами как ще е!?
    Каквото сте си избрали, това ще получите.
    Избирате БСП и Генерала получавате излизане от НАТО, влизане в Евразийския съюз, спиране на помощите от ЕС, затаряне на пазарите на Запад и се връщаме към соца - режим на тока, липса на стоки по магазините, ниски заплати, 20 години чакане за най новата Лада, въвеждане на Корекомите и твърдата валута! Всички са равни бедни, освен комунистите и номенклатурата, които ще си карат джиповете за по 100 - 200 хил еври и ще продължават да живеят в замъци за милиони!
    Ще има манифестации и ще се кланяте на паметника на другаря Тодор Живков, основателя на България и най-великия комунист, децата ще пишат оди за Митко Палалузов и Шестте ястребинчета.
    Харесва ли ви?
    Кой каквото си направи, друг не може да му го направи.
  • 8 Емет

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "JEF":

    Прав си, но как да се противопоставим? освен всички да гласуваме за една нова, партийка, която да има правилните почтенни хора и да изтласкаме статукството от властта. Но коя ли да е тя? Другият начин е гражданска война и трепане на всичко що е заемало пост от 72 години БКП мафия и до стената! Но това в България не може да стане, понеже и военните и ченгеджийницата са на заплатка - те са служители повечето за заплатка и служат, каквото им нареди началството, а то се назначава от мафията. Значи, как да се оправим? другият вариант е да вземем на изплащане или под наем Хари Потър, Суперменн или Спайърменн и дда ги пратим дда ловят мафията. но бая ще чакаме...голяма е тук... А ти какво предлагаш? Аз искам да стана уличен музикант до парламента. Ще ми е любопитно като свиря "6-10" кючека дали депутатите ще ми хвърлят десетолевки бакшишо като минават или ще ми оберат и левчетата в капата? Това ме гложди като любопитство признавам. Третият вариант е да помолим госпо да ни прати спасители и не разни джихадисти тирани, а истински като примерно свети архангел Файърменн който е картечар и стреля яко.
  • 9 кроко

    1 0 Отговор
    Ква битка, кви 5 лева. В българия от поне 15 години няма никаква политика. Всичко са задкулисни договорки с цел лично облагодетелстване или защитаване на чужди интереси. Хващат за ушите някакъв ушатко и ще го правят президент - а за къв чеп да гласувам за него, знам ли го къв е? Знам ли го какво иска да прави! Те за това и военен са сложили - за да слуша без да мисли. Колкото повече звезди на рамото, толкова по-малко акъл в главата. Татяна дончева колкото и да омазана и тя в л..ната си го каза много правилно - договорили са се с ГЕРБ да го изтипосат тоя за да им дадат кинти.