12 Август, 2016 07:00 2 166 0

Дипломатът, който иска да управлява Хърватия

  • хърватия-
  • андрей пленкович-
  • дипломат-
  • управлява-
  • избори

Пленкович е познат в кулоарите на Европейския парламент

Дипломатът, който иска да управлява Хърватия - 1
Снимка: Wikipedia
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Андрей Пленкович има едва няколко седмици, за да убеди сънародниците си, че е правилният човек за кормилото на страната. Проблемът е, че много хървати нямат идея кой е той, пише „Политико“.

През месец юни местният парламент бе разпуснат и бяха насрочени нови избори, които ще се проведат на 11 септември.

Пленкович е познат в кулоарите на Европейския парламент, но като много други, не е толкова разпознаваемо лице в собствената си родина. Той се нагърби със задачата да възроди дясноцентристката идеология и да спечели вота. Пред лидера на Хърватския демократичен съюз (HDZ) обаче има трудни въпроси за решаване и важни геополитически посоки за избиране.

Предшественикът на Андрей Пленкович – Томислав Карамарко – подаде оставка, заявявайки, че „трябва да бъде поставено ново начало“. Късането с миналото, обаче, невинаги е толкова лесно.

При управлението на Карамарко много хора изразиха притеснението си от заиграването с усташката реторика. Крайнодясното движение е отговорно за смъртта на хиляди дисиденти и цивилни по време на Втората световна война.

Ще бъде интересно и на дипломатическата сцена и отношенията със съседна Сърбия. Въпреки че се забелязва затопляне на двустранните отношения – включително съвместна работа по отношение на бежанската криза – има много трески за доизглаждане. Възходът на крайнодесни настроения както в Сърбия, така и в Хърватия, доведе от предпазливост между Белград и Загреб.

За да спечели изборите, Андрей Пленкович трябва да победи политическия ветеран Зоран Миланович – бивш премиер, който стои на кормилото на другия голям играч – Социалдемократическата партия (SPD).

И докато първият не е толкова популярен, то в лагера на HDZ имат поводи за оптимизъм. Сондажите показват, че подкрепата към неговата партия след неговото назначаване е нараснала от 21 до 28%. това е с едва 1% по-малко от подкрепата към SPD.

Андрей Пленкович е политически опитен играч, в чиято визитка личат няколко ключови точки. Преди да започне работа в Европейския парламент през 2014 година той прекарва две години в хърватския парламент – запознат е с местните проблеми и механизми за решаването им. Има и богат дипломатически опит като основен преговарящ от името на Загреб за присъединяването към общността.

Мирослав Ковачич споделя, че Андрей Пленкович може да промени ситуацията както в своята партия, така и в страната.

„Фокусът трябва да бъде насочен върху икономиката, социалните проблеми и по какъв начин можем да извлечем ползи от членството си в ЕС“, казва Пленкович. Той иска неговата партия да се основава на универсалните хуманни ценности.

За да управлява, обаче, HDZ ще се нуждае от подкрепата на по-малки партии (ако спечели изборите). Либералите от „Мост на независимите листи“ спечелиха 12% на предишните избори. Между двете партии обаче имаше искри.

„Вратите сега са отворени за всички“, казва Пленкович. Дали дипломатът може да се окаже ключът към стабилността?


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА