Last news in Fakti

19 Август, 2016 07:46 3 772 3

Адското лято на Владимир Путин

  • путин-
  • русия-
  • сирия-
  • украйна

Украйна, Ердоган, Алепо... Като умел играч на покер, президентът на Русия се използва от слабостта на Америка в навечерието на изборите

Адското лято на Владимир Путин - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Олимпийските игри - това е определено един от любимите моменти за Владимир Путин за нови геостратегически стъпки от плана му за възстановяване на империята, която беше изгубена от бившето съветско ръководство след падането на Желязната завеса. Това пише в редакционен коментар френският в. „Поан“.
През 2008 г., той използва Олимпийските игри в Пекин, за да принуди президентът на Грузия Михаил Саакашвили да направи грешка, и предизвика въоръжен конфликт с Грузия, който завърши с реалното отделяне на Южна Осетия.
През 2014 игрите в Сочи станаха прикритие за анексията на Крим. През 2016 г. Олимпийските игри в Рио също служат като фон за следващата ескалация в Централна Европа, където Русия ще сложи ръце на украинската територия по крайбрежието на Азовско море в непосредствена близост до Крим?
Предпоставка за нова операция?
Франция и Германия, участници в Минските споразумения(които не успяха да гарантират примирието), имат всички основания да се притесняват. Тази година Путин преписва сценария, който сработи в Грузия. Говори се някакви украински терористи, които са проникнали в Крим и дори са успели да убият войник и сътрудник от ФСБ.
Както заяви Путин това няма да остане без отговор... Остава да видим дали ще бъдат разположени ракети С-400 в Крим или ще бъдат разположени нови войски по границата с Украйна?
Или ние наблюдаваме само първата крачка към нова операция? Или просто всичко се ограничава с натиск над Запада за премахването на санкциите, които все по-силно връзват ръцете на Москва в този нелек за руската икономика период. За това Кремъл може да се възползва от разделението в Европа, което е очевидно след Брекзита.
Как да обясним иначе този факт, че на САЩ не им мигна окото за срещата на Путин с Ердоган.
Мястото на срещата на османския султан с руския цар беше избрано неслучайно – бившата резиденция на императора в Санкт Петербург. Усмихвайки се на Анкара, Путин искаше да покаже на Вашингтон, че е в състояние да отслаби целия източен фланг на НАТО, където Турция играе водеща роля. Освен това той се възползва от недоволството на Америка и Европа от репресиите в Турция, които засегнаха широки слоеве на обществото от журналисти до съдии и учени.
А в засилването на президентската власт в Турция, Путин вижда чертите на собствената си система.
Обама укрепва положението на Асад
Сближаването между Турция и Русия — не е единственият проблем, с който е принудена да се примирява американската дипломация в Близкоизточния регион.
Битката за пълния контрол над Алепо хвърли светлина върху объркването на Вашингтон в ситуация, когато неговата неспособност да осигури реална подкрепа за умерените противници на режима на Башар Асад, даде шанс на най-радикалните джихадисти те да станат опозицията.
Потенциалната заплаха за интересите на Запада от страна на „Фатах аш Шам“ накара американците да подкрепят ударите на Русия срещу тази групировка. Но под бомбите попадат и умерените метежници, които би трябвало да се подкрепят от Вашингтон. Така самите американци засилват позициите на Башар Асад, съюзник на Москва. Ние не знаехме, че към това се стреми Обама.
Както и казахме, адско путинско лято!

Със съкращения


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Война на светлината

    0 0 Отговор
    Толкова смешен коментар не бях чел отдавна, журналистите като пишат поне да сменят малко стила, че чак от Вашингтон може да разбереш, че това е поредна платена статия, а не независима гледна точка на журналист професионалист, който разбира от международни отношения.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.