Last news in Fakti

1 Септември, 2016 11:41 4 059 1

Страсти край гишето на кметския джип

  • страсти-
  • гишето-
  • кметския джип-
  • ново село-
  • ново село-
  • тодор атанасов
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един от основните упреци към местната власт е, че представителите и не притежавали мащабно мислене. Това ги превръщало в пасивни, неинициативни чиновници, които пропускали златни шансове да осигурят потоци от пари за родния си край, тъй като не предлагали читави проекти за финансиране.

Има обаче и приятни изключения от обичайното нищоправене. Широк размах на мащабното мислене демонстрира ръководството на община Стамболийски. В мащаб едно към три бе намалена заплатата на кмета на Ново село Тодор Атанасов. Формалният повод – обслужвал съселяните си от прозореца на личния си джип.

Сега подкаралият осми мандат селски първенец ще трябва да живее с доходите на назначените по временна заетост, които навярно лично е селектирал за програмата. Тези, заради които кметът постоянно въртял обиколки из селото с возилото си – да ги наглежда как си вършат работата. Сега остава да разровят, дали си е изписвал и осребрявал пътни листове или се е снабдявал с гориво от Марешки.

Майстор на тънката ирония е невидимият режисьор на съдбините ни. Дават ли си сметка тези безсърдечни общинари, колко народна пара е спестил бай Тодор от осветление и отопление в канцеларията си, ползвайки за приемна на едно гише личния си автомобил. Разрешителни за паша, смъртни актове – нима на козите и покойниците им пука, къде са им ударили парафа.

„Аз да не съм Фандъкова, да стоя в кабинета и да чакам хора за срещи“, заявява местният управник. Така де, кого да посреща в кметската стая – нито чужди инвестирои ще дойдат, нито дори родни тарикати. Само някоя баба може да си пробие път с тояжката до кабинета, за да се жалва, че пръчът на комшията и окършил ябълката.

Кметът на Ново село е роден за задачи на друго ниво. Не се остава току-така 30 години на лидерския пост.  Той отдавна е показал, че мисли мащабно. Преди време привлече медийно внимание, като откри локален Джурасик парк и разположи бутафорни динозаври край селото. Безплътните и бездушни институции бързо обявиха парка за незаконен, защото попадал в защитена територия, част от „Натура 2000“.

Ах, тези еколози. Че кое е най-подходящото място за динозаврите, ако не защитена територия? Та нали иначе ловните дружинки ще останат без муниции, а кучетата им ще изгубят картина и звук пред едрите хайванчета. Може и дивокъмпингуващи да не издържат стрес-теста от срещата.

Но кой ти мисли за това. Ако беше жив земеделският лидер, оставил името си на общинския център, бързо щеше да вземе нещата в свои ръце. Той също мислеше мащабно. Но и него, както и близкият му по фамилно име Стамболов, не ги разбраха и им пратиха килъри.

Както си му е редът, по неписаните правила на обществените процеси у нас и случаят с джипа-кабинет стигна до своето естествено и напълно очаквано политизиране. Кметът на селото бил от БСП, а общинският – от ГЕРБ. Били му предложили на новоселския да мине към бойковата партия, но той отказал и сега привържениците му съзирали отмъщение. Атанасов бил против изграждане на сметище край селото, каквото планирали от общината. И подобно на размирното Галиче около ареста на Ценко Чоков, то и тук телевизионните екипи бяха посрещнати от агитки „за“ и „против“ кмета. Как ще я карате, кмете, с 420 лева, като сте вземал над хиляда, запитаха Атанасов. Ами, до петък кмет, събота и неделя - пазач на сметището, отвърна той.

Такива страсти отприщи пилотният проект за мобилно обслужване на населението в Ново село, че няма как да не чакаме със свити сърца вземането на пръстови отпечатъци в болниците, пък да не говорим за електронното гласуване. Лесно им е на динозаврите…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    1 1 Отговор
    Статия изпълнена с ирония без да визира към кого, размисли без отговор и накрая се говори за електронно гласуване. Пълен бълвоч от думи. Запитайте се наистина, ако кмета си беше стоял само в кабинета, какво щяха да напишат?