Last news in Fakti

4 Септември, 2016 11:50 2 933 1

Борисов, Европа и мъжете в ГЕРБ

  • факти.бг-
  • анализи-
  • коментари

Коментари, анализи и интервюта на Факти.бг

Борисов, Европа и мъжете в ГЕРБ - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предлагаме ви част от интервютата, анализите и коментарите, които намериха място на страниците на Факти.бг през последната седмица:

България е жаба, която се вари в демографския басейн

България в момента е в ролята на една жаба, която бавно се сварява в един демографски басейн, заяви за Факти.бг политологът Калоян Методиев. Думите му са по повод ситуацията, в която се намира страната ни относно бежанската криза, Ердоган и ЕС.

Според Методиев, Реджеп Ердоган е непредвидим. „Ако бежанците бъдат пуснати, единствените държави, които ще изгорят, това са България и Гърция“, заяви той.

Страсти край гишето на кметския джип

Един от основните упреци към местната власт е, че представителите и не притежавали мащабно мислене. Това ги превръщало в пасивни, неинициативни чиновници, които пропускали златни шансове да осигурят потоци от пари за родния си край, тъй като не предлагали читави проекти за финансиране.

Има обаче и приятни изключения от обичайното нищоправене. Широк размах на мащабното мислене демонстрира ръководството на община Стамболийски...

Къде са мъжете в ГЕРБ?

Къде са мъжете в ГЕРБ, е логичният въпрос, който изниква на дневен ред, след като все повече се вае образа на жена за кандидат – президент от управляващата партия.

Нежна сила, може би е едно от попаденията за този химерен или не образ. А иначе, кандидат –президентът, трябвало да бъде човек с твърд характер, да е човек, който се е доказал в управлението, да е управлявал и политически да има съответните познания, за да може да се включи активно в сегашния динамичен международен и вътрешен политически дебат. Но все пак жена, която засега се гадае коя ще е. Известен е само слогънът за президент на ГЕРБ : "Работим в интерес на гражданите". Отговорът коя ще бъде тя, ще получим на 2 октомври тази година.

През седмицата ви предложихме три анализа от Project Syndicate - най-големият по мащаб източник на коментари. Читателите на Факти.бг имат възможност да се докоснат до анализите и коментарите, както до мненията на европейски и световни лидери в различните области, политици, нобелови лауреати и граждански активисти по важните за света проблеми:

1. Повече сигурност за всички в Европа

Сигурността на Европа е в опасност. Колкото и да не можехме да си го представим преди няколко години, сега сигурността на Европа е най-високо в политическия дневен ред. Това сочи анализът на Франк-Валтер Щайнмайер, министър на външните работи на Германия.

2. Проджихадистката външна политика на Тръмп

Анализ на Фауаз Жерж

Скорошните обвинения на Доналд Тръмп към опонентката му Хилъри Клинтън и президента Барак Обама, че са създателите на „Ислямска държава“, са злонамерен нонсенс. Освен това е иронично, че Тръмп ги прави – ако някой в САЩ помага на ИД, то това е именно той.

3. Последният шанс за Европа

Анализ на Йошка Фишер

По-голямата част от историята на Европа е белязана от конфликти. През 2003 г. американският историк Робърт Кейган пише, че "американците са от Марс, а европейците от Венера", но в продължение на векове Европа е дом на римския бог на войната, а не на богинята на любовта.

Венера открива своя дом в Европа едва след Втората световна война, когато се появяват много световни институции за управление - включително ООН, Световната банка и Бретънудската парична система.

Какво би станало, ако Хитлер не беше нападнал Русия?

На 1 септември 1939 година отеква първият изстрел на Втората световна война. Германия въвлича Европа и света в кръвопролития и ужас, загиват милиони.

Един от ключовите моменти във войната е нацистката инвазия в Русия през 1941 година. Историци и анализатори продължават да се питат – какво би станало, ако Адолф Хитлер не бе нападнал руснаците на 22 юни?

„The National Interest” се опитва да даде отговор на този въпрос.

"Пиянският" скандал - еманация на простащината

Спомняте ли си „Тоалетният" скандал от 2013 г? Или предшественикът му „Ало, Ваньо“? Или дамското хортуване на Янева и Ченалова, озаглавено „Две каки си говорили нещо“? И да ги помните - много важно. Какво произлезе от всичко това – нищо. Зиро, както би натъртил министър Москов. Освен, че записите бяха обявени за незаконни, нарекоха ги още монтирани, манипулирани и въобще, някакъв скалъпен колаж, изкривяващ обективната действителност. Кристина Патрашкова и Явор Дачков пратиха записа на медийното си попадение „Ало, Ваньо“ в лондонска лаборатория, за да докажат автентичността му. Успяха, но - толкова. Всичко мина и замина, без каквито и да е сътресения за замесените лица.

И не на последно място:

Какво правят турските танкове в Сирия?

Наскоро бе дадено начало на операция „Ефратски щит” в северната част на Сирия. Турската армия, подкрепена по въздух от изтребители, предприе офанзива за прочистване на терористичните елементи в районите около своята граница.

Защо обаче турските танкове атакуваха точно сега и какво целят да постигнат? В сложната геополитическа вселена няма случайни неща. Първо е редно да бъде даден отговор срещу кого се сражава Анкара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРАБАБА73

    0 0 Отговор
    ПРОЧЕТОХ ВСИЧКИТЕ СТАТИИ И МОГА ДА КАЖА,ЧЕ БЯХА МНОГО ИНТЕРЕСНИ И В ТЯХ ИМАШЕ САМО ИСТИНСКИ ФАКТИ И ПИСАНИЯ.ОСОБЕНО ТЕЗИ,КОИТО СЕ ОТНАСЯТ ЗА НАШАТА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ.КОГАТО СЕ ПИШАТ ИСТИНИ,ЗНАЧИ АВТОРА ИМ Е СМЕЛЧАГА.ИСКА МИ СЕ ВСЕ ТАКИВА СТАТИИ ДА ЧЕТА,А НЕ НЯКОИ НАПИСАНИ ОТ ЛИЦЕМЕРИ.