Last news in Fakti

5 Септември, 2016 07:00 17 721 28

Българите извършват една нечувана и благородна дързост

  • андрей пантев-
  • българите-
  • нечувана-
  • благородна-
  • дързост-
  • съединението
Българите извършват една нечувана и благородна дързост - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Съединението е направено по толкова благороден начин, че никой не посмява да предложи на Турция да въведе войска в България, въпреки че има формално право за това. Това заяви в интервю пред Факти.бг историкът проф. Андрей Пантев по повод 131-вата годишнина от един от най-българските празници.

Казвате, че на 6 септември 1885 г. българите извършват нечувана за тогавашните времена дързост?

Дързостта е очевидна за цялата европейска преса и цялата европейска диполомация.

Първо – нарушава се един европейски договор, под който стоят подписите на всички Велики сили. Второ – въвежда се княжеска войска. Трето – не се допитва населението с референдум. И четвърто – другата година (1886 – бел.ред.), юни месец източнорумелийските и княжеските депутати заседават в София, в едно и също Народно събрание.

Нека да не забравяме, че според Берлинския договор България е васално княжество и Турция имаше всички, перфектни дори според международното право, основания да въведе войски в Източна Румелия, за да възстанови статуквото.

Но превратът или революцията, е направена по толкова благороден начин, че никой не посмява да предложи такава алтернатива.

Защо турците не се намесват?

Те не го правят заради комплекса си от поражението по време на Освободителната война (1877-1878 г. – бел.ред.). По това време отношенията между Русия и Турция са доста нормализирани. След като виждат ентусиазма на българите в Източна Румилия, одобрението на гърци, арменци и дори на турското население, те виждат, че това би била една безсмислена авантюра, която би довела до поредното унизцително поражение.

Каква е ролята на Русия?

Русия не е била против Съединението. Тя е против княз Александър Батенберг. По това време той вече е оценяван като чужд и враждебен на руските интереси на Балканите. Иначе Русия не може да има против нещо, което е създала, да не говорим за Санстефанския мирен договор. Косвената заслуга на Русия е това, че тя не допусна оставането на турски войски в Източна Румелия и затова ентусиазма на дейците на Съединението се оказа триумфален и мирен поради липса на местна въоръжена съпротива.

Кой подтиква Сърбия да нападне България?

Всички знаем кой. Кой спира настъплението на българската армия? Руснак или австроунгарския военен аташе? Последният, между другото, преди това е бил военен аташе и в София. От 1883 г. Сърбия и Австроунгария са в един тесен, таен съюз. Тези шегички, че Русия подкрепяла Сърбия да ни нападне, са доста неграмотни, като се има предвид тогавашното състояние на сръбско-руските отношения. Сърбия се чувства измамена от Берлинския договор, нейният министър Вишнич казва: „Вие отново ще се сетите за Сърбия“, а Белград, както вече казах, има таен военен договор с Австроунгария.

Не трябва ли Съединението да бъде празникът, който да ни обединява?

Първият символ на нашата държавност е когато на европейската карта се появява държавна единица с име България. Може след това тя да е била ампутирана, може да е била поставена в подчинено положение отново на турския султан..., но ако нямаше 3 март, на 6 септември нямаше да има какво да се съединява.

Говоря по-скоро от психологическа гледна точка. Не е ли по-добре да имаме нещо, което да ни обединява безусловно?

Както виждате, дори това не ни обединява. Едните казват, че Русия е най-голямата злина по повод на Съединението, че ако не беше Англия нямаше да стане Съединението.

Тук трябва да се каже нещо много важно!

По това време, преди Съединението имаше рязко разграничение в партийните, политическите и даже личностните отношения. Но, веднъж станало, след като княжеската армия се целуна в Пловдив с местната жандармерия,

всички политически дейци, някои колебливо, други решително, застават зад него.

И това трябва да се има предвид, когато говорим за Съединение. Различията остават, но благородната цел на стиковането на двете български държави в една стимулира хората да забравят личните си, принципни съображения и даже антипатии един към друг в името на това дело.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 шшш

    0 2 Отговор
    Нямало турско робство според този професор...сигурно неговите роднини по това време служили с чест и достойнство на господаря си....
  • 2 ооо

    0 2 Отговор
    Ето какво каза индивида ,така наречения професоре и историк „Ако кажем, че сме били жертви на геноцид, значи сме индианци. Само те са били подложени на масов геноцид. Евреите са били жертва на епизодичен, а арменците - на локален геноцид" Българи ,ако всички бяха като Пантев и досега щяха да бъдат под "Владичество" тази дума според този господин е правилна за 500г.робство...без коментар....
  • 3 аТИЛАЗЕЯ

    0 0 Отговор
    И те не ни питаха като разкъсаха младата държава като глутница кучета.
  • 4 misli posle govori

    1 1 Отговор
    Г-н Пантев се изразява като политик, а не като историк.В историята няма "ако" и никога не е имало.Историята е брутална също толкова колкото и времето необходимо, за да се освободи от това бреме на политическо пристрастие.Не му прави чест този коментар с непълнотата си.
    Австро-Унгария подтиква Сърбия да се разширява териториално, за сметка на Кралство Сърбия- това е вярно.Но крал Милан се надява да играе ролята на т.н "мандатьор" и защитник на статуквото.Крал Милан заявява, че след една седмица щял да си пие кафето в София в своята арогантност.Нещо което отлично знаят Великите сили(Англия, Франция, Русия, Германия, Италия и Австроунгария).
  • 5 вкс

    0 2 Отговор
    "Българино"продажен! Колко ти платиха за тази глупост? "Българино"
  • 6 Ами да

    0 3 Отговор
    "Русия не е била против Съединението. Тя е против княз Александър Батенберг."

    Ха-ха-ха, какъв невероятен измекяр, словоблудец и жонгльор!!!
  • 7 512

    0 2 Отговор
    Най-обикновен национален предател е г-н Пантев!

    Защо им давате трибуна на тия продажни русофили и антибългари?
  • 8 ГНУС МЕ Е

    0 3 Отговор
    РУСОФИЛ! СРАМ ЗА БЪЛГАРИЯ! Как може да им давате на тия измекяри и рубладжии трилуна бе? Гнус ме е да го гледам!

    Русия не била против съединението?? хахахаха, а кой подтиква и помага финансово на Сърбия да ни нападне в гръб?

    НАЦИОНАЛЕН ИЗМЕННИК, КАТО ВСЕКИ РУСОФИЛ!

    Коментиран от #14

  • 9 Диас

    0 2 Отговор
    Тъжно е да гледаш хора на дърти години да си продават задниците на чужди държави и то на враждебни на нас като Русия.
    fakti.bg, как може да публикувате подобни мерзавци?
  • 10 Българин

    1 0 Отговор
    На нас Англия ни е била най големия враг.Още от Берлинския конгрес през двете световни войни и дори днес англичаните са враждебни към нашата кауза.В това участват и другите големи"демократи'' французите.
  • 11 История България

    0 0 Отговор
    Тук едно и също НПО ,под различни имена е плюло ,едно от малкото останали български СВЕТИЛА ПРОФЕСОР АНДРЕЙ ПАНТЕВ. Господин Плювалнико, това че си част от някое от 200-те НПО-та ,захранени с чужди пари, за да елиминират ,истинският етнос ,и да го заменят с друг,не ти дава право,да показваш своята ,низка култура и историческа неграмотност,и оборско възпитание.Пред името на този човек стои титла , в дадената област, и когато си отвори устата ,то той говори не от позицията на своите пристрастия, а от височината на своето звание,и най-малко някой анонимник ,на чужда хранилка може да бъде критерий,за за оценяване на Професор Андрей Пантев , все пак -къде си ти,къде е той.
  • 12 До История

    0 1 Отговор
    Какво светило е този продажник бе?
  • 13 1234

    0 0 Отговор
    Нашите управляващи да не забравят,че с тяхната политика напоследък може да се случи същото ,но :обратно ,на съединението и то пак на същия регион от Българската държава,за което този път ще бъдат виновни само УПРАВЛЯВАЩИТЕ сили в България,защото от 1989 г насам всички управляващи у нас гледат на БЪЛГАРИЯ само и само като на една златна мина за собственото си ЗАБОГАТЯВАНЕ.Унищожи се всичко постигнато в държавата ни :здравеопазване,образование,индустрия,икономика,лъжа е това което управляващите апелират,че е намаляла безработицата,защото повечето безработни напускат родината си и отиват да работят в чужбина,лъжа е ,че българите са забогатели,както твърди ББ.Забогатяват само някои докопали се до властта,а тия дето пътуват до Гърция на всички празници както ББ ги смята по 80 000 на ден колко са в сравнение с 7 те милиона оставащи в България.Това предимно са хора работещи в София,и около 1% от страната,другите работят за МИНИМАЛНАТА работна заплата която чисто взети пари е :332.53лв.На това ББ вика забогатяване.Преди 1989г с тия 332.53 лв,едно 4 чл семейство си купуваше три тона въглища за 90 лв,и изкарваше с тях цялата зима,а сега може да си купи само 1 т ,и ще остане без средства цял месец.Толкова сме забогатели,че като си вземе човек заплатата се чуди кое по напред да си плати.От 20 г имам едни и същи консуматори на ток,но размерът на плащанията са се увеличили четири пъти.Според вас кой е забогатял,дали е народът или тия дето го управляват??
  • 14 Патето Яки

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "ГНУС МЕ Е":

    Слушайте що ви казва професора. Ученото си е учено. Какво разбирате от военна музика, дай ви русофоби и русофили. Сигурен съм че с клизма сте изкарали тройка по история.
  • 15 Драм

    0 0 Отговор
    Не четете какво казва професорът! Май не го разбирате. Удоволствие е това интервю
  • 16 ВайВай

    0 0 Отговор
    Ако тогава знаеха че такива ще пишат и идиоти ще ни управляват май да сме още под османско присъствие...
  • 17 мдаа

    0 2 Отговор
    Гледайте и се учете мили деца как един титулован мастит историк, може най-нагло и безочливо да лъже "Русия не е била против Съединението":

    Захари Стоянов:
    Ако от 6 септември насам другите ваши събратя, руски вест­ници: „Московския ведомости”, „Новое время”, „Варшавский дневник”, „Киевлянин”, „Русский куррьер” и пр., и пр., бълваха само яд и злоба против нашето общо дело, то вие, уважаемий старче, стъпихте по на друга почва. Ако поменатите вестници например казваха, „че братушките” са народ неблагодарен, че „революционерите” трябва да се накажат, че турците трябва да се подпомогнат, за да завземат Източна Румелия и пр., то вие отговаряхте по-меко и по-снизходително, че България не трябва да има нищо свое, че нейната войска е войска руска, че рус­кото правителство не трябва да губи време, но да проводи един корпус войска във Варна, която да въведе чисто славянски ред и порядък.

    Коментиран от #19

  • 18 Гост

    1 0 Отговор
    Най-гнусната лъжа е леко извратената истина,за теб се отнася. Пресата в Русия се разделя на две мнения.Едната подкрепя България и съединението, другата Сърбия и е против съединението, но ти показваш само едната страна, и тя не е руската позиция. Когато питат в Русия ,завърналите се руски офицери ,които обучавали българската армия ,какви шансове имат българите във воина със Сърбия,отговора им е бил- БЪЛГАРИТЕ ЩЕ СМАЧКАТ СЪРБИТЕ ,ИМАТ ВИСОК БОЕН ДУХ „А И НИЕ СМЕ ИМ ПРЕДАЛИ,ВСИЧКО НАИ–ДОБРО НА КОЕТО СМЕ БИЛИ СПОСОБНИ.

    Коментиран от #20

  • 19 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "мдаа":

    Вие краварските тролове всичките ли сте умствено обременени? Тая Русия, която искаше България да бъде два пъти по-голяма от сега (според Сан Стефанския мирен договор), по нея ли плюете! Професора ти го казва Русия не е била против българите а против княза, който е водил прозападна политика. Естествено, че руснаците са искали да прокарват своя политика на Балканите, война са водили за това. Сега някой режим, като не им отърва на каубоите какво правят? Внасят им демокрация, нали! Ама виж русите не, злодеи, кръвопийци, окупатори. Олигавихте плочките пред Козяк16 с вашата слуз!

    Коментиран от #21

  • 20 mdaa

    0 1 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Покажи ми другата страна или замълчи
  • 21 мдаа

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Трол":

    Наричаш Захари Стоянов краварски трол? Въобще чувал ли си за него?
  • 22 стоян георгиев

    1 1 Отговор
    професор пантев е прав,но не казва всичко.съединението е едно салто мортале на българския политически елит ,което за радост на нас българите завършва успешно,но ни дава лош пример как трябва да стават работите и при следващия му опит през 1913 година си счупихме главата и още не ни е минало.за кво иде реч.след като българските политици решават да овладеят страната се скарват с руския цар ,това вече е александър трети един доста отмъстителен и дребнав човек за разлика от предшественика си.не само се скарват ,но се раделят на русофили и русофоби и русофобите в лицето на кръга около захари стоянов решават да извършат съединението ,без да ги интерасува политическата ситуация на балканите ,европа и т.н. демек решават да деистват юнашката.особено е подробен по темата симеон радев .княза разбира за съединението извън софия и е поставен пред свършен факт и е трябвало да решава или да се скара окончателно с русия предвид желанието и да се изчака или да остави на заколение съединителите :)!избира първото и си подписва реално абдикацията ,а българия спасява кожата си на косъм.руснаците все пак спират турците ,а сърбите ги бием в движение за изненада на всички.няма никви дипломаци ,никви планирания и т.н. героите извършели съединението довеждат работите до няколко .българия се увеличава значително ,но се скарваме с русия и сърбия,напуска ни батенберг и е заменен с предателя фердинант,а и се загнездва убеждението че този номер може да мине пак и го пробваме в междусъю
  • 23 Mimoza

    0 1 Отговор
    Обичам България. Не обичам Русия,другарю Пантев, още сте си убеден член на БКП.

    Коментиран от #24

  • 24 Де юре

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Mimoza":

    Типично за краварсккнтрол-казал човека добра дума за Русия, значи е комунист. Да ви имам и логиката!
  • 25 TOMA POR KULO

    1 1 Отговор
    edno e dokomentirano I ostanalo v istorita ako ne be6e ni pomognala RUSIQ S OSVOBOJDENIETO NA BALGARIQ OT TURSKO ROBSRVO SEGA NQMA6E DA 4ESTVAME VOB6TE SAEDINENIETO I POVE4ETO BALGARI 6TEHA DA BADAT S TURSKI IMENA TAKA 4E TROL4ETA NE PLUITE PO RUSIQ I NORMALNO RUSIQ DA IMA NQKAKVI INTERESI V BG VSE PAK TOLKOVA MNOGO TEHNI VOINIZI SI DADOHA JIVOTA ZA BALGARIQ TAKA 4E NE ZADRAVQITE ISTORITA I PREDSKAZANIQTA NA BABA VANGA ZA BALGARIQ I RUSIQ 4E NE TRQBVA DA BADEM VRAGOVE S RUSIQ A TO4NO OBRATNOTO

    Коментиран от #26

  • 26 стоян георгиев

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "TOMA POR KULO":

    доста примитивно .значи русия от 1878 и сегашната русия са едно и също?или българия от тогава и днес?българия има свои интереси и трябва да ги следваме.тва не значи че не трябва да сме благодарни за това което руснаците направиха за нас 1878 година.обаче не бъркаи нещата .руснаците са воювали с всички народи дето са освободили било в горещи или студени воини и никаде няма тва г.золизане както у нас.

    Коментиран от #28

  • 27 eeeeeeх

    0 1 Отговор
    eeeeeeх "професоре" - мурзилка беше и мурзилка си остана..
    от теб не може да се научи история.
    жалко за студентите, на които си преподавал.
    жалко и за заплатата дето лапа толкоз години..от нашите данъци.
  • 28 на Деса шушито

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    Деске пак друг ник ли изкара шуши? Ей, умора нямаш!