Last news in Fakti

10 Септември, 2016 07:00 5 958 1

В Софийско село водата хем чиста, хем мръсна

  • гурмазово-
  • водата-
  • чиста-
  • мръсна

Жителите на Гурмазово се оплакват, че от чешмите им тече само мръсотия

В Софийско село водата хем чиста, хем мръсна - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мръсна вода тече от чешмите на софийското село Гурмазово. На това мнение са всички от населеното място, което се намира на не повече от 13 километра от София. Хората са на мнение, че ситуацията в софийското село е напълно нетърпима, като водата нито става за пиене, нито и за каквито и да било други битови нужди.

Проблемът с водата започнал да се влошава преди няколко месеца

Хората са на мнение, че ситуацията в селото се влошила преди няколко месеца, когато местното ВиК дружество започнало да прави ремонти. Хората сигнализираха и че от години в селото има стар водопровод, за който никой не е обърнал внимание, както и неограден водоем, в който често са намирали умрели животни. Напоследък обаче водата започнала още по-често да прекъсва. „Нашата вода въобще не става за пиене, тече някаква мръсотия − дали от ремонтите, които правят постоянно, дали от нещо друго. Постоянно я спират и като дойде водата − черна, мръсна... Нито става за пране − да не говорим за пиене и готвене. Ходим до Банкя, добре, че сме близко. Иначе не знам какво щяхме да правим“, заяви за Факти.бг Елеонора Васкова.

„Направо не ми се мисли. Уж сме в XXI век и сме на не повече от половин час път от София, а имам чувството, че тук живеем още в каменната епоха. Нормално ли е да ходим донякъде другаде, да си пълним вода от градските чешми, да се дундуркаме по пътищата и на това отгоре да си плащаме на ВиК за водата, която от чешмата ми излиза жълта! В кой век живеем? Направо не ми се иска да плащам, ама какво да правя. Не мога да си позволя да спра и да не плащам. Знам ли какво ще стане, ако се стигне дотам или пък ако водата се оправи?“, заяви за Факти.бг Пенка Ангелова.

В Софийско село водата хем чиста, хем мръсна

За ситуацията първи сигнализира Иван Димитров. Той е от София, но бизнесът му изисква често да ходи до Гурмазово. „В селото живеят 200 души. Те плащат по 1,80 лв. за един кубик вода, която на това отгоре е пълна с много варовик и хлор. Хората, като я пият много, и повръщат. Ситуацията е такава, че каквато вода пият животните, такава пият и хората, и каквото и да приказват, че е причината, там просто тази вода да я пиеш си е истинска отрова“, разказва възмутен Иван Димитров.

60 литра вода се пренасят 18 километра

Най-близкото населено място, откъдето хората си наливат вода, е Банкя, което се намира на малко повече от 18 километра от Гурмазово. При всяко ходене дотам жителите на селото пренасят с колите си поне по 60 литра вода. Това обаче не се отнася за най-възрастните жители. Те нито могат да пътуват, нито да пренасят тежки съдове, пълни с вода. „Другият вариант е да ходим и да си купуваме минерална вода от магазина, ама аз как да го направя с моята малка пенсия“, разказва 73-годишната Янка Петрова. Голяма част от тези хора са на легло и семействата им не могат да си позволят да купуват вода за пиене, миене и готвене.

В Софийско село водата хем чиста, хем мръсна

Марля на чешмата, пясък във водата

Така например жената разказва, че е принудена да дава на болния си съпруг вода от чешмата. Той не може да се движи и затова е принуден да пие от местния водоизточник. Янка Петрова разказа, че открива във водата пясък. Единственото решение, което семейството е открило, е да слага марля на чешмата. Импровизираният филтър върши работата за няколко дни, след което задължително трябва да се смени, разказва още Янка Петрова.

Електроуредите гърмят

Ситуацията с водата не води началото си от близките няколко месеца. Хората от селото разказват, че заради натрупване на котления камък от водата се стига много често и до смяна на електроуреди като бойлери и перални, които след 2 години работа трябва да се изхвърлят.

В Софийско село водата хем чиста, хем мръсна

От ВиК: Изследвахме водата, тя е с нормални показатели

Потърсихме за коментар местното ВиК дружество. Оказва се, че то обслужва всички общини на територията на София област − Антон, Божурище, Годеч, Горна Малина, Драгоман, Долна баня, Елин Пелин, Етрополе, Златица, Ихтиман, Копривщица, Костенец, Костинброд, Мирково, Правец, Пирдоп, Самоков, Своге, Сливница, Чавдар и Челопеч. Оттам заявиха, че са направили изследвания на водата, които се правят постоянно, и те не са показали никакви отклонявания в нормите и показателите. Според дружеството всички протоколи, всички проби, които са взети, са в нормите и отговарят на стандартите по наредба 9 за водата на Министерството на околната среда и водите. А фактът, че се получавало „замътняване“ на водата, е заради аварии, които от фирмата отстранявали.

В Софийско село водата хем чиста, хем мръсна

От Община Божурище: Няма замърсяване

От община Божурище също потвърдиха за Факти.бг, че няма замърсяване и че проблемите се дължат на ремонт, който е правило местното ВиК дружество. Главният еколог на общината коментира за Факти.бг., че проблемът няма как да е от стари тръби в селото, тъй като, според нея, те били сменяни скоро, но не назова кога и как се е случило това. От общината коментираха още, че не са получавали оплаквания от хората от Гурмазово, че водата там е мръсна.

Как така хем водата е мръсна, хем контролните органи твърдят, че е чиста?

Жителите от селото коментираха, че проблемът не се крие в един или два ремонта, извършвани от местното ВиК дружество. Според хората от селото този проблем съществува отдавна и е свързан с лошата инфраструктура на водата и канализацията в селото. В Гурмазово няма централна канализация и всеки един от хората използва прокопани канали за отпадни вода отпреди повече от 10 години. Проблемът с водата е още по-сериозен. Това, според местните, както и фактът, че водоемът не е заграден и е близо до животни, е много вероятно да е основната причина за лошото качество на водата. Другият вариант според хората е тръбите с водата да са прекалено стари, да не са подменени, както е на много места в страната, и това да е основната причина за мръсната вода. Допреди няколко години в селото няма и пречиствателна станция. Първият опит за изграждане на пречиствателна станция в землището на селото е още през 25.02.2010-а година, когато с решение на Общинския съвет в Божурище се придобива нива от 20 декара за изграждане на пречиствателна станция. През 2015-а пък стана ясно, че държавната компания „Индустриални зони“ е обявила обществена поръчка за изграждане на локална пречиствателна станция в землището за селото. Изпълнителят на поръчката ще трябва да изготви инвестиционни проекти във фаза „работен проект“, съгласуване на проектите с всички контролни органи, получаване на разрешение за строеж и изпълнение на строително-монтажни работи за изграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води. Стойността на поръчката е 1,2 млн. лв. с ДДС. Компанията предвиждат изграждане на Индустриална зона в района на Божурище, като основната цел е „създаване на творческа „Долина на таланта“, която има за цел да насърчи развитието на нова продукция от висок клас чрез обединяване на най-новите технологии с усилията на млади и талантливи професионалисти“, като планираната площ е 2 550 000 m². Дали това ще се случи обаче или не, хората от селото продължават да събират марли, които да слагат на чешмите си, и не вярват, че „замътняването“ на водата е процес, който ще отмине в скоро време.

В Софийско село водата хем чиста, хем мръсна


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чешма

    1 0 Отговор
    Тези хора ги правят на луди в това село.