11 Септември, 2016 17:10 2 201 0

11 септември допринесе за несигурността днес

  • славчо велков-
  • 11 септември-
  • допринесе-
  • несигурността

Светът не е по-сигурно място след тази дата, заяви Славчо Велков

11 септември допринесе за несигурността днес - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Имайки предвид активизацията на ислямистките сайтове и заплахите, които отправят, както и факта, че те държат на символиката и числата, трябва да бъдем изключително внимателни да не би, по някакъв драстичен начин, да ни се напомни датата 11 септември. Това заяви за Факти.бг експертът по антитероризъм Славчо Велков.

Събитията в САЩ от 11 септември 2001 г. промени представите за сигурност. Без съмнение, те допринесоха за несигурността в сегашния съвременен свят, подчерта той. Според него действията на САЩ след атентатите не са били адекватни.

„Не може да се говори за адекватна реакция, след която има стотици хиляди убити, ранени, изчезнали и страдащи хора. Всичко това, до голяма степен, активира и това което ние сега наричаме бежанска вълна или мигрантски натиск. Това е в следствие на събитията най-вече в Близкия Изток и Афганистан. Никой не бяга от сигурни държави“, обясни Велков.

Г-н Велков, може ли да се каже, че атентатите от 11 септември 2001 г. в САЩ са причината за състоянието на света днес?

Трудно би могло да се даде такова определение, но без съмнение това, което се случи на 11 септември 2001 г., промени света изцяло. Това стана конкретен повод и причина за започване на две унищожителни войни, които се водят и в момента – през есента на 2001 г в Афганистан и през 2003 г. в Ирак. Това е събитие, което промени представите за сигурност. Това, че беше пробита системата за сигурност на най-мощната държава в света, каквато е САЩ, промени концепциите, доктрините и визиите и на другите големи държави. Без съмнение, това събитие до голяма степен допринесе за несигурността в сегашния съвременен свят.

Адекватни ли бяха действията на САЩ след атентата?

Аз не бих ги определил като адекватни. САЩ тръгна да води война в азиатския и близкоизточен район точно в съответствие с това, което искаше Осама бин Ладен. Той казваше: „Ние ви ударихме, за да дойдете и да се бием на наша територия. Вие дойдохте и тук вече можем да ви убиваме по-лесно!“. След един опустошен Ирак и един вакум в сигурността в Афганистан не може да се говори за адекватна реакция. Това, което се случва в момента в Сирия е функция на онова, което започна да става в Ирак. Трябва да имаме предвид това, че терористичните групировки и организации в Ирак преди операциите на САЩ и Великобритания бяха само няколко, а сега са няколкостотин. Не може да се говори за адекватна реакция, след която има стотици хиляди убити, ранени, изчезнали и страдащи хора. Всичко това, до голяма степен, активира и това, което ние сега наричаме бежанска вълна или мигрантски натиск. Всичко е в следствие на събитията най-вече в Близкия Изток и Афганистан. Никой не бяга от сигурни държави.

Следователно, нужно ли е било да се открива война с тероризма?

Не бих казал, че това, което направиха САЩ е било война с тероризма, тъй като тези войни само консолидираха тероризма. Освен това, на експертите и специалистите, които са длъжни да обясняват правилно нещата на политиците е ясно, че войната с тероризма не може да бъде спечелена по този начин. Резултатите от това са налице. Както и в момента, след така нареченото частично споразумение на Кери и Лавров, че видите ли Ислямска държава и Ал Кайда ще бъдат унищожени. Не бива да се лъжем. Това няма да се случи. Поне не и по начина, по който си мислят САЩ и Русия.

Искам да обърна сериозно внимание на нещо друго. Вие ме питате за нещо, от което все още не са се навършили 15 години. Това по българско време ще се случи тази вечер. Имайки предвид активизацията на ислямистките сайтове и заплахите, които отправят, както и факта, че те държат на символиката и числата, трябва да бъдем изключително внимателни да не би, по някакъв драстичен начин, да ни напомнят за тази дата.

Кой понесе най-големите поражения от атентатите на 11 септември? Може ли да се каже, че това всъщност не е САЩ, а Близкия Изток?

Глобалната сигурност понесе най-голямото поражение. В този особен вид действия щетите не се измерват в убити и ранени, а в уплашени и загубили икономики. Ако погледнем САЩ те също загубиха почти 5 хиляди души в Ирак и не по-малко в Афганистан. От всичко това обаче загуби света и световната, глобална сигурност. Сега сме свидетели на едни горещи точки и умишлено напрежение не само в Афганистан и Ирак, но и в Сирия, Арабския полуостров и къде ли не още. Спокойно можем да кажем, че загуби света.

Той в момента не е по-сигурен, отколкото на 11 септември 2001 г. или преди това.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА