17 Септември, 2016 08:30 5 791 0

Всичко е Божия промисъл

  • троянския манастир-
  • неопалима къпина-
  • икона-
  • дарение-
  • троянски манастир

Иконата Неопалима къпина бе дарена на Троянския манастир

Всичко е Божия промисъл - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Всичко е божия промисъл, заяви пред Факти.бг теологът Васил Василев, който наскоро дари на Троянския манастир иконата на Пресвета Богородица "Неопалима къпина".

Как стигнахте до идеята да дарите на Троянския манастир иконата „Неопалима къпина“?

Дарението стана по ирония на обстоятелствата, най-вече заради любовта към Бога и късмета, с който ме дари, да живея втори живот.

Това са житейски събития. Така съвпаднаха нещата, пак казвам, по ирония на обстоятелствата, да бъда спасен в болница „Св. Екатерина“ и иконата да пристигне в манастира при дядо Сионий, когото много уважавам, а пък при него да има и къпина от Синайския манастир, която се е хванала и расте в двора.

А кой е иконописецът, нарисувал дарената от вас икона?

Това е един добър зограф, когото познавам вече от 15 години и успешно се занимава с тази дейност. Казва се Георги Чимев.

Аз сега се прибирам от Троян.

Какви са впечатленията ви от мястото?

Това е място, което всеки сам трябва да отиде да види и да усети благодатта. Аз не мога да изкажа мнение, защото всеки човек сам трябва да стигне до там. Ако желае да види. Всичко е Божия промисъл.

 

Какво представлява иконата „Неопалима къпина“?

Тя изобразява един от първообразите на Божията Майка.

В композицията на иконата са събрани библейските символи и сюжети от Стария и Новия Завет. Тя изразява вехтозаветното пророчество за нейното Богораждане. Молитвата пред тази икона защитава от пожари и други природни бедствия, изцелява и носи здраве.

Според едно предание, първата икона е била нарисувана на скалата, на която Моисей видял тайнствения храст.

Прието е да се почита на 4 септември в деня на св. Пророк Моисей, който видял "Къпината" в планината Хорив.

Планината Хорив се намира в Синай и на това място по заповед на равноапостолната царица Елена през 330 г. била съградена малка църва, а по-късно била издигната кула. Така се сложило началото на днешния манастир "Св. Екатерина" в Синай, който винаги се е ползвал с особен статут и по Божия промисъл е останал непокътнат до днес. Смята се, че това е най-старият манастир, където никога не е прекъсвало богослужението и където са създадени най-ранните икони на не изгарящия къпинов храст.

На Синай съществува обичай при силни гръмотевични бури да се извършва служба, посветена на иконата.

Всичко е Божия промисъл