21 Септември, 2016 07:45 3 076 28

Дължим пари и ще преглътнем Толстой

  • толстой-
  • дължим-
  • пари-
  • преглътнем
Дължим пари и ще преглътнем Толстой - 1
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Асен Генов от "Протестна мрежа" изрази в телевизионното студио неудовлетворението си от предпазливото възмущение на външният ни министър Даниел Митов. Поводът - думите на новоизбрания руски депутат Пьотр Толстой, който в делови дух заяви, че просто ще изкупят цялата територия на България, като израз на добросъседски отношения. В компанията на своята "слабост", съветникът на Живков, Костадин Чакъров, Генов коментира постинга на Митов във фейсбук. Министърът написа там, че това изказване е арогантно и категорично погрешно, но според него не е официална руска позиция и затова нямало смисъл да я коментира. Ако и руснаците не го направели, значи и те мислели като Митов и не си струвало институциите да се занимават с казаното от Толстой.

Тези, които са очаквали официално изявление от кабинета, в което властта да излезе с остро и категорично становище по случая или пък да прати протестна нота до руското посолство заради вербалната агресия, пропускат нещо съществено.

Първо, не сме 2015 г., а в политиката нещата се обръщат не за година, а за минути. Ако внукът на класика Лев Николаевич бе казал същото миналата година, върху него щяха да скочат на конче, като бременските музиканти, не само Митов, но и военният министър Ненчев, както и президентът Плевнелиев. Дори Борисов можеше да пустоса руснаците с половин уста. Тогава. Сега е различно и Митов много добре го знае. Премиерът опитва да балансира отношенията с Русия, не защото е влюбен във водката, сельодката и широката руска душа. Да не говорим пък за руската класика. Балансът бе нарушен сериозно и в опитите си да го възстанови, той изглежда като русофил. Което дразни десните и от своя страна му налага да пустоства профилактично "комунистите", да не би онези съвсем да го отпишат като един от тях, както се усеща. Примерно, че навремето направили магистрала "Хемус" само до Витиня, пък той...

А Борисов сляпо вярва, че едни тръби все ще влязат в употреба, както Чехов твърдеше, че рано или късно се случва с пушката на стената. И не само това. Дължим им милиард и двеста милиона лева за ядреното оборудване и няма никакво значение, кой кабинет го е поръчал и кой друг е спрял проекта "Белене" с прословутия гьол. Има решение на съда.

Премиерът се надява и щял да се моли, след частичното плащане от 400 милиона, руснаците поне да ни спрат ежедневната убийствена лихва.

Когато се молиш на лихвар, гледаш да се държиш прилично и мълчаливо си изтърпяваш униженията. Какво странно има?! Разбира се, Митов и останалите министри, непринадлежащи към ГЕРБ, мислят основно за собственото си оцеляване във властта и напоследък са доста обрани в изказа. Прекрасно знаят, че в рамките на няколко часа могат да са опразнили кабинетите си, а и след избори обикновено иде време разделно.

Затова и Трайчо Трайков се държи като момче от предизборния щаб на ГЕРБ. Реформаторите бързо усетиха, че са ядосали премиера със самостоятелна кандидатура за президент и тръгнаха да балансират. Само Кънев е спокоен, защото е свикнал да вирее в конфликтна среда. Какво да се прави - нали наричат политиката изкуство на възможното. Дава много поводи за импровизация.

"Всички щастливи семейства си приличат. Всяко семейство е нещастно посвоему", твърдеше дядото на Пьотр Толстой. Така и с управляващата коалиция.

А устатият внук просто демонстрира политическата незрялост на новоизбран депутат, който смята, че може да говори това, което мисли, плюс вроденото чувство за имперско превъзходство. Понякога може - отнасят го тези, които не са в позиция да протестират.

Предстои да разберем, има ли Мунчо сред управляващите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 9мм

    1 0 Отговор
    Ами то е пълно с мунчовци сред управлявщите.
  • 2 жив

    0 0 Отговор
    Браво на автора!!!
  • 3 платена мрежа

    0 0 Отговор
    Ами предпазливо му е възмущението на министърчето, щото хем си знае че е продажна мастия, хем се чуди дали пък няма да му дадат повече кинти и се довуми дали да не се прехвърли в другия отбор!
  • 4 Тошибиян

    1 0 Отговор
    Обесване на тиквата и подчинените му лизачи
  • 5 Ядесереитн

    0 0 Отговор
    Да дойдат и да купуват. Ако броят добри пари продавам всичко и отивам да си доживея рахат я в Испания, я в Турция.

    Коментиран от #6

  • 6 Ядесереитн

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Ядесереитн":

    Ама братушките са стиснати, имал съм вземане - даване с тях. По са стиснати и от немците.
  • 7 незнайко

    0 0 Отговор
    Защо говорим, че братушките ни копували, като половината земя в североизточна БЪЛГАРИЯ е купена от турци, чрез подставени фирми. За това обаче, никой не смее да говори. Управляващите направо си затварят очите.

    Коментиран от #8

  • 8 трайчо костов

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "незнайко":

    Всеки купува каквото му трябва и каквото може и не там е въпроса! Какво значение има дали крупните феодали са турци,руснаци или българи,/имаме си ги и от трите народности и сега/.

    Като е постнал 9мм че след управляващите/руските/ е пълно с мунчовци , то и без такива изказвания като това на Толстой е ясно .


    Едва ли едно такова изказване би променило нещо но то би допринесло Българите да си спомним времената в който мразехме всичко руско и да си спомним с умиление как готвачите хвърляха косми в храната на руснаците по морето а работниците пикаеха в консервите които бяха за износ към русия!

    Коментиран от #9

  • 9 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "трайчо костов":

    Много грешно си го разбрал 9мм, ама не си виновен ти, а родителите ти! Но за това, че ще си умреш с тези спомени, си си виновен сам - след една определена възраст човек трябва и сам да се възпитава и сам да може да мисли!
  • 10 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    дължим пари заради обратната руска връзка в българия дето ни набута в този ненужен проект.хората на заплата в руските служби и тези от бсп то ни извиват все още ръцете да правим нова черна дупка в българската икономика дето да излива пари към русия и частните им сметки.сега ще платим ,вземаме реакторите и приключваме,а тва че някакъв руски депутат се е понапил и треска глупости не трябва да е тема на цялата държава.премиера и външния министър се изказаха по темата ,президента също и готово.само не видях кво казаха от бсп и атака по въпроса,като гледам тук техните фенове направо се радват на руското изказване!

    Коментиран от #16

  • 11 попов

    1 0 Отговор
    Леле, такова дупедаване и абсолютно русофилските партии не си позволиха
  • 12 444

    1 0 Отговор
    САЩ да плащат лихвите,че те научиха нашите кой е враг и кой не е.
  • 13 Де юре

    1 0 Отговор
    Б.Б подписа девет от четиринадесетте анекса за Белене. Дойдоха на власт 2009г. а прекратиха проекта 2012г. Разбира се,че вина имат и предишните правителства, БСП и Румен "Овцата". Да вкарат виновните в затвора! Ме тука някои хейтърите да обясняват, ще за всичко са виновни комунистите и Белене не ни е бил нужен. Ама всъщност са прави троловете за комунистите, то и Боко беше член на партията. Бас ловя, че цирикащите тука тролчета са бивши комсомолски активисти чета. Като Плевньо.
  • 14 КПД

    1 0 Отговор
    Докато има продажници ще има и купувачи - всеки си гледа интереса, а в БГ позорното предателство е национален спорт в Парламента!
  • 15 Про

    1 0 Отговор
    Отвън се държат с България като К..ва ..всеки я купува ..всеки я продава ..и то благодарени на държането на алчните политици.. Толстой потвърди нещо което отдавна се знае....
  • 16 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Брее, ти и от нерегетика си разбирал, а? Що не го каза миналия ден като ми се хвалеше от какво рабираш и какво си чел!

    Я ти, хирия начетен трол, дай сега идея в какъв друг проект да се набутаме?! ЕРП-тата вече ги продадохме на стратегическите западни инвеститори, дето инвестират в ремонти само по документи, ама смучат яко - да им отежем освен и инвестициите, че и без това не ги правят, а? Или да продадем последния ТЕЦ в Марица на велики американски инвеститори? Или да си нацъкаме по цялата земя немски соларни системи, че на германците им е позакъсала далаверата?

    Или пък викаш, назад към природата - така и така нямаме производство, за к'во ни е и ток?! А туристите ще карат на свещи и жива музика! Ама не всички искаме да сме тролове, живещи в дупки.

    Последното предложение на руснаците беше те да я изградят за тяхна сметка и след 10г да ни я дадат. Как те набутва това, троле лъжлив?!

    Мъчли си, трол лъжлив, че ще има "не разбрах въпроса, данните фалшиви, дай ми груги" и накрая пак ще мучиш от удовоствие!
  • 17 Ник

    0 0 Отговор
    Що се занимавате с Глупости?
    - Не помня такива панаири когато Турците обясняваха как милеят за Тракия и Лудогорието.
    Нима Пленелиев не провокира Руснаците 4-ри години?
    - Записа в официален документ (2020), че Руснаците са врагове...
    Какво да говорим?
    Пак да питам: - Що се занимавате с глупости?

    Коментиран от #18

  • 18 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Ник":

    Щото са на хранилка при Козяк16! Без центчета няма какво да папат, защото ме стават за нищо друго.
  • 19 стоян георгиев

    1 0 Отговор
    аецa ще бъде на загуба тотално щото мощностите тук са много по-големи и сега от потреблението.що се отнася до продажби глупи ако бяхме продали всичко в европа и сащ сега щеше да сме като словения или унгария ,но за съжаление ни купиха мултигруп,ковачки,банев и т.н. олигарси .те приватизираха икономиката ни и ни държат в състояние на безвремие и благодарение на такива тъпи ко..та като теб дето ни разбират ни знаят ама дават акъл наляво и дяcно.погледни се как изглеждаш бе глупи после се огледаи кво си постигнал!!!от де тва самочувствие да даваш акъл ?
    и не лъжи че руснаците са искали да я изградят и след 10 години да ни я подарят.

    Коментиран от #20, #23

  • 20 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    "ако бяхме продали всичко в европа и сащ"
    Трябва наистина да си умствено извратен и отвратително продажен за да мислиш, кажеш или напишеш подобно нещо.

    Коментиран от #21

  • 21 стоян георгиев

    0 1 Отговор

    До коментар #20 от "Трол":

    защо да съм продажен и извратен?в сащ или германия цялата икономика е собственост на транснационални компании предимно от сащ или европа и кво?ковачки или златев по-добър варянт ли са от бмв или омв?или трябва да си е държавно като през соца ,за да не ни крадат златото, да не ни затварят аец а и т.н. смешки за хора дето икономиката им е като китаиското писмо!

    Коментиран от #22, #24, #25

  • 22 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Мариците американски-най-скъп ток от ТЕЦ-овете, Дънди Прешънс-канадска-изнася златото ни за жълти стотинки, Лукойл-руска-години наред декларира загуби.

    Коментиран от #26

  • 23 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Троле лъжлив, кой си ти че ще казваш къде в регина колко е потреблението и дали ще има нужда от още мощности? От кога и от енергетика взе да разбираш? Като няма нужда от ток, само за далверата ли мислиш, че се правят тия ВЕИ-та?
    И защо ти е въоще на теб мнение по въпроса - руснаците предлагаха да я изградят те. Тяхна работа си е как и какво ще правят с НЕК. А сега има неща, от които НЕК яко губи, що не дадеш мнение за тях, велики енергиен експерте?!

    Коментиран от #27

  • 24 кроко

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    И асарел-медет не помня коя фирма му източва медта за да я преработва на вън и да продава по цял свят кабели, вместо производството да е тук. Не е въпроса какви по народност са великите стратегически инвеститори, а при какви условия им се позволява да придобият нещо. С това продажно и мафиотско племе, част от което е любимеца ти боко тиквуна, подкрепян от САЩ и ЕС, никога няма да има оправия.

    Коментиран от #28

  • 25 Де юре

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "стоян георгиев":

    Аааа, имали сме си умник! Един вид специалист по всичко. И откъде се пръкна такъв гений? Оксфорд, Кембридж, Итън или Масачузетския технологичен университет? Кажи бе рожбо от кой диспансер те изпуснаха?
  • 26 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Трол":

    да сети се за две западни компании дето тук магарят работите ,но нека почнем с източните ,освен луколила имаме и приватизаторите на кремиковци,плама плевен,химко враца,баба вида и т.н. и т.н. заводи и заводчета от които не е останал камък върху камък и дето ги купиха един убаци дето учиха в ссср ето и до днес си харчат с кеф парите и пречат бизнеса да се нормализира.тези убавци се пръкнаха от партията маика :),/оххх къв хубав изрзаз съм взел от теб/ с помощта на другарите от изток с техните системи ,фатки и номерца.та затова и си приличаме с русия по кал,смрад и мутри ,а и по тва че всеки по читав сбира багажа или го трепат!
  • 27 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "кроко":

    разбирам ,а и имам два веца :)!та положението е такова ,квото ти казвам .виждаш в други теми квотo съм казал все е било вярно и сега е същото.далавери ще има ако се направи нов аец .за да съм по-конкретен имам едно елементарно въпросче към теб и компанията :колко пари на година ще прави оборот аец а с 1000 мегаватовия реактор ако продава тока по 10 стотинки за киловат ,което сега е горе долу нормална цена?та чакам!след отговора ще ти обясня нагледно що нестава работата!
  • 28 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "кроко":

    еи доживях да се съглася поне веднъж с теб.само да ти кажа ес и сащ не ни подкрепят да сме продажни ,напротив ежегодно ни санкционират за това ни качество.ако се появи политик да направи това дето се случва в румъния ще ни адмирират и от сащ и от ес,но тогава ще се наложи и много руснаци да се изнесат с бясна скорост от бг то както стана в румъния,за твое голямо съжаление,а и доста убавци ще избягат в тази посока като ковачки ,пеевски ,златев...